Horia Vîrlan vorbeşte despre prestaţia echipelor care-şi vor măsura forţele în această seară:
„Maria Dumitrescu şi Nuami Dinescu sunt două doamne frumoase şi pline de viaţă, şi în plus, gospodine. Echipa nu a fost omogenă, nu am ştiut cine este lider, iar la un moment dat s-au pierdut făcând tot felul de greşeli. Aici mă refer la proba 3, când somonul nu a ieşit cum trebuie, iar aranjamentul farfuriei a fost slăbuţ.
Radu Iacob şi Minodora: „Cea mai veselă echipă, plini de viaţă şi haioşi. Radu nu stăpâneşte bine tehnica cuţitului şi acest aspect i-a afectat toată prestaţia, de la prima până la ultima probă. Minodora, pe de altă parte, găteşte cum a învăţat de la mama ei, şi nu o face rău. Gustul desertului a fost super!”
„Ioana Grigore şi Mircea Zara au fost atenţi la detalii şi au o bună tehnică a cuţitului. La proba 4 au pregătit un preparat nu foarte gustos, dar bine prezentat, iar pentru mine acest aspect este foarte important.
Patru probe, 100 de puncte
În primele şase ediţii, 18 bucătari neprofesionişti şi 18 vedete vor concura pentru a se califica în semifinale. Fiecare echipă mixtă va trece prin câte patru probe:
„Prima probă, cea de îndemânare, le va pune la încercare tehnica culinară şi îndemânarea în mânuirea ustensilelor şi a echipamentului de bucătărie. Maximul de puncte este de 20, din cele 100 care reprezintă totalul celor 4 probe. Concurenţii trebuie să termine proba în 10 minute.
Proba a doua este cea de <>, în care eu gătesc un preparat fără a fi văzut de către concurenţi, iar aceştia gustă şi trebuie să numească ingredientele pe care le-am folosit. Proba are un maxim de 10 puncte, iar timpul pus la dispoziţie este de 10 minute.
Cea de-a treia probă are un maxim de 30 de puncte şi este proba în care concurenţii gătesc în acelaşi timp cu mine un preparat impus, pentru care au reţeta pregătită şi ingredientele curăţate. Concurenţii au la dispoziţie 50 de minute.
Proba finală, a patra, este proba de creativitate. Aceştia trebuie să pună în practică tot ce ştiu, să folosească tehnicile culinare şi, nu în ultimul rând, să mă impresioneze cu modul de prezentare al preparatelor. Concurenţii au la dispoziţie 10 minute pentru a decide ce vor prepara, şi 45 de minute pentru a pregăti bucatele. Această probă este premiată cu 40 de puncte, fiind din acest punct de vedere cea mai importantă”, explica Horia Vîrlan.
Echipele desemnate câştigătoare în primele şase emisiuni vor concura, în alte două ediţii, pentru a ajunge în finala „Academiei lui Horia”. Marele premiu este de zece mii de euro.