Homepage  / Articole

„Lost” şi un final cu multe semne de întrebare

„Lost” şi un final cu multe semne de întrebare

de Redactia Tvmania

[caption id="attachment_15094" align="alignleft" width="300" caption="CINE E IISUS? Marele final poate fi interpretat ca o alegorie creştină, explicând astfel foarte bine indiciile din pozele de promovare ale acestui ultim sezon, în care naufragiaţii recreau Cina cea de Taină. "][/caption]

Ultimul episod din „Lost: Naufragiaţii” a fost difuzat, în SUA, pe 23 mai. Nu vrem să vă dezvăluim toate misterele care s-au rezolvat (puţine, de altfel) sau ce se întâmplă cu personajele, dar aflaţi mai jos de ce ne-a lăsat povestea în ceaţă.

Fanii l-au aşteptat din 2004 încoace, tot făcând presupuneri din ce în ce mai elucubrante. În ultimele luni, de la debutul ultimei serii a serialului „Lost: Naufragiaţii” (a şasea, difuzată şi la noi de AXN), am aşteptat cu toţii un singur lucru: FINALUL!

Postul ABC, producătorul serialului, a transformat momentul într-un eveniment complex. Iniţial, marele final avea două ore (un episod dublu), fiind precedat de o recapitulare (de 60 de minute) şi urmat de ediţie specială a emisiunii lui Jimmy Kimmel, „Jimmy Kimmel Live – Lost: After the Final Rose” (de 60 de minute, unde s-au prezentat trei finaluri alternative). În total, patru ore.

Până la urmă, ABC a transfomat finalul într-un eveniment şi mai lung, adăugând la desfăşurarea de forţe încă 60 de minute de recapitulare a poveştii, iar ultima găselniţă a fost altă jumătate de oră adăugată ultimului episod (producătorii spunând că nu au putut înghesui tot materialul în doar 120 de minute). În total, cinci ore şi jumătate de „Lost”!

Mai mult decât atât, pe 13 mai, penultimul episod al serialului a fost vizionat în cadrul unei gale umanitare („Lost Live: The Final Celebration”), cu cinci zile înainte de data difuzării pe post (18 mai).

Evenimentul a avut loc la Royce Hall (în Los Angeles), unde au fost prezenţi majoritatea actorilor din distribuţie. Vizionarea a fost precedată de un concert live: o orchestră a interpretat toate melodiile scrise pentru serial de compozitorul Michael Giacchino. Toate încasările obţinute în urma concertului au fost donate Şcolii de Artă Colburn.

Atenţie, urmează dezvăluiri!

lost2

TRISTEŢE MARE. Matthew Fox a descris finalul drept „frumos, cathartic şi plin de speranţă”.

Câteva indicii legate de ce s-a întâmplat la final (episodul „The End” a fost urmărit de 13,5 milioane de americani) s-au aflat încă de la sfârşitul lui aprilie, când o listă ce descria acţiunea din ultimul episod, decorurile şi personajele a fost găsită într-un bar şi publicată pe Internet.

Autenticitatea listei pline de spoilere a fost confirmată de postul TV ABC, care difuzează serialul la americani, şi care a indicat că aceasta „conţine elemente adevărate”. În listă erau menţionate decoruri (schelete, o fântână şi frânghii) şi că Jack va fi „consumat de lumină şi apă, ajungând în Iad”.

.

.

.

Mistere nerezolvate

Aşa cum era de aşteptat, ultimul episod nu reuşeşte (probabil nici nu şi-a propus) să elucideze toate misterele celebrului de-acum serial. Iată o listă cu întrebări cărora noi nu le-am găsit răspunsul:

  1. Care era scopul urmărit de mama lui Daniel Faraday, Eloise Hawking (Fionnula Flanagan)? De ce i-a adus pe naufragiaţi înapoi pe insulă? Şi ce plan exact avea soţul ei, Charles Widmore (Alan Dale), pe insulă, cu Desmond Hume (Henry Ian Cusick)?
  2. Cine le trimitea naufragiaţilor, pe insulă, provizii marcate cu etichete „Iniţiativa Dharma”?
  3. Walt (Malcolm David Kelley), fiul lui Michael, nu apare deloc la final, lăsându-ne confuzi de tot: nu era el un personaj important al poveştii?
  4. De altfel n-am găsit explicaţia nici pentru toate fantomele care i-au bântuit pe protagonişti atâtea sezone (de la Christian, tatăl lui Jack, până la calul negru văzut de Kate): erau reale sau nu?
  5. Şi de ce nu puteau naşte femeile care rămâneau însărcinate pe insulă?

Mistere rezolvate

nestor carbonell2

NEMURITORUL. Richard Alpert (Nestor Carbonell), consilierul lui Jacob, face tot posibilul petnru a-i ajuta pe naufragiaţi să scape de maleficul Om în Negru (falsul Locke).

RICHARD ALPERT. Nemuritorul Richard (Nestor Carbonell) a venit pe insulă în 1867, pe corabia cu sclavi The Black Rock. Vândut în sclavie, după ce a ucis un medic care a refuzat să-i trateze soţia, Richard e eliberat din lanţuri de Omul Negru (a.k.a falsul Locke), care încearcă să-l convingă să-l ucidă pe Jacob. Acesta din urmă îi promite nemurirea.

JACOB, OMUL NEGRU ŞI FUMUL UCIGAŞ. Jacob (Mark Pellegrino) şi Omul Negru (Titus Welliver) sunt fraţi gemeni. Mama lor a naufragiat pe insulă în timpul romanilor, iar după naştere a fost ucisă de o misterioasă femeie (Allison Janney), care i-a crescut pe Jacob şi fratele lui ca pe copiii ei. Aceasta e ucisă de Omul Negru, disperat să scape de pe insulă, iar Jacob îşi pedepseşte fratele ucigaş aruncându-l în inima insulei. Acesta e ucis şi spiritul lui devine fumul negru care bântuie de atunci pe insulă. Doar Omul Negru poate vedea şi vorbi cu morţii, el luând forma tuturor fantomelor care au apărut în serial.

INSULA. O sursă de energie luminoasă, care asigură echilibrul în lume şi pe care Jacob a protejat-o până la moartea lui, iar unul dintre candidaţi – Jack, Hurley, Kate sau Sawyer – are posibilitatea de a alege să-i ia locul.

NUMERELE. Naufragiaţii zborului Oceanic 815 au primit fiecare câte un număr, la fel ca toţi ceilalţi oameni care au fost candidaţi la postul lui Jacob. 4, 8, 15, 16, 23, 42 sunt, de fapt, Locke, Reyes, Ford, Jarrah, Shephard şi Kwon (nu se ştie care dintre ei, Sun sau Jin).

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton