Drama „The Hurt Locker” urmăreşte o unitate de genişti în timpul războiului din Irak
Pelicula regizată de Kathryn Bigelow a luat, printre altele, premiile pentru „Cel mai bun film” şi „Cel mai bun regizor”, în dauna principalului rival, regizat de James Cameron, fostul soţ al lui Bigelow.
Cele două filme au câte nouă nominalizări la Oscar, iar specialiştii de peste Ocean par să se fi pus de acord că lupta pentru „Cel mai bun film” de la celebra gală americană se duce exclusiv între Bigelow şi Cameron.
Între timp, cineasta a devenit prima femeie care câştigă premiul BAFTA pentru „Cel mai bun regizor. Ea a declarat că speră să nu fie şi ultima. „Bătălia femeilor pentru egalitate e o luptă constantă, aşa că dacă acest premiu poate să devină o «rază de lumină», e minunat”, a spus Bigelow, citată de Reuters.
În lumina reflectoarelor de la celebra Royal Opera House, din Londra, Cameron şi al său „Avatar”, cel mai de succes film din istorie, au pălit prin comparaţia cu „The Hurt Locker”. Hit-ul 3D a luat doar două premii, pentru producţie şi efecte speciale.
Bigelow a insistat, însă, că nu se pune problema unei rivalităţi între ea şi fostul partener. „E o foarte mare onoare. Mai ales cu Jim, cu care sunt foarte bună prietenă. Cred că suntem mândri unul de celălalt şi asta o să fie acolo pentru multă vreme”, a explicat ea.
Ororile războiului
„The Hurt Locker”, al cărui buget a fost insignifiant în comparaţie cu cele aproape 500 de milioane de dolari cheltuite pe „Avatar”, spune povestea unei unităţi de genişti deplasate în Irak. Filmul capturează tensiunea situaţiilor în care aceştia dezamorsează bombele plasate în maşini, sub pământ sau pe civili nevinovaţi.
„Aş vrea să dedic acest film nevoii de a găsi o şansă pentru pace”, a declarat Bigelow în urma victoriei de la premiile academiei engleze. Printre cei onoraţi cu un BAFTA s-a mai numărat şi scenaristul „The Hurt Locker”, Mark Boal.
Deşi pelicula lui Bigelow pare să fi luat prima opţiune pentru Oscaruri, premiile BAFTA tind să favorizeze talentele britanice; în consecinţă, nu sunt întotdeauna un barometru pentru premiile academiei americane.
Tarantino, pe covorul roşu
Printre ceilalţi câştigători de la gala premiilor BAFTA s-au numărat britanicii Colin Firth („A Single Man”) şi Carey Mulligan („An Education), în principalele categorii pentru joc actoricesc.
Mo’Nique („Precious”) a primit premiul pentru „Cel mai bun rol secundar feminin”, iar Christoph Waltz („Ticăloşi fără glorie”) a câştigat distincţia pentru rol secundar masculin, cu excelenta sa intepretare a ofiţerului nazist Landa.
Regizorul ultimului, Quentin Tarantino, s-a numărat printre starurile care au apărut pe covorul roşul la Londra, alături de Kate Winslet, protagoniştii din seria „Amurg” – Kristen Stewart şi Robert Pattinson – şi prinţul William, al doilea moştenitor al tronului britanic.
Kristen Stewart a luat premiul „Orange Rising Star”, decernat celui mai bun debutant”, iar thriller-ul franţuzesc „A Prophet” a câştigat la categoria „Cel mai bun film străin”.
Veterana Vannesa Redgrave a fost onorată pentru întreaga sa activitate, pe parcursul a peste şase decenii, intrând într-un club select din care mai fac parte Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg şi Elizabeth Taylor.