Modifica setarile cookie
Homepage  / Filme Online / Prime Video

10 filme și seriale ecranizate după cărți de succes

de Ruxandra Dinca,

Și, ce mai citiți vara aceasta? Dacă mai aveți loc pe lista dvs de lecturi de vacanță, poate alegeți ceva din titlurile de mai jos, unele dintre ele gata de lansare, altele încă în producție. Căci trăim într-o adevărată epocă de aur a conținutului video și foarte multe romane își găsesc drumul spre ecrane, mari sau mici. Așa, după ce veți fi citit cartea, veți putea vedea și filmul sau serialul care o ecranizează.

1. „Ultima scrisoare de dragoste”

Romanul lui Jojo Moyes, în original „The Last Letter from Your Lover”, urmărește două povești de dragoste din două epoci diferite. În zilele noastre, o jurnalistă aflată în căutarea unui subiect inedit, dă peste o scrisoare din anii ‘60 în care un bărbat îi cere iubitei să-și părăsească soțul.

Distribuția filmului este remarcabilă: Felicity Jones („Rogue One”), Shailene Woodley („Marile minciuni nevinovate”), Joe Alwyn („Favorita”, iubitul lui Taylor Swift), Callum Turner („Emma”). Scriitoarea însăși anunța în aprilie că filmul va fi lansat de Netflix pe 23 iulie.

 

„Ruta subterană”

Serialul făcut după acest roman al lui Colson Whitehead, în original „The Underground Railroad”, considerat cea mai bună carte de ficțiune a anului 2016 la americani (a fost multiplu premiată, inclusiv cu Premiul Pulitzer), a fost lansat la mijlocul lunii mai la Amazon Prime Video.

10 episoade are „Ruta subterană”, cu Thuso Mbedu în rolul principal, Cora, o sclavă din sudul rasist american, din secolul 19, care fuge spre nord, spre libertate. În alte roluri mai apar Joel Edgerton („Marele Gatsby”), Aaron Pierre, Lily Rabe.

 

 

 

„Nouă străini”

După „Marile minciuni nevinovate” și „De la început”, ambele seriale de mare succes lansate la HBO, Nicole Kidman și producătorul David E. Kelley colaborează iar, pentru ecranizarea unui alt roman semnat de scriitoarea australiană Liane Moriarty, „Nouă străini” (tot Moriarty a scris „Marile minciuni nevinovate”). 

Distribuția e fabuloasă în „Nine Perfect Strangers”: Nicole Kidman, Bobby Cannavale, Melissa McCarthy, Michael Shannon, Luke Evans, Samara Weaving. La americani, serialul va fi lansat pe 18 august și sunt șanse să-l vedem și noi la HBO tot atunci, sau cel puțin în septembrie. 

În opt episoade, povestea urmărește un grup de oameni diferiți, fără vreo legătură unul cu celălalt, care ajung într-un centru de wellness izolat, pentru o tabără în care vor lux și relaxare. Dacă e să ne luăm după trailer, numai d-asta nu au parte:

 

„De Ziua Mamei”

Publicat în 2016, romanul scriitorului englez Graham Swift acoperă doar 24 de ore din viața personajelor, undeva în sudul Angliei, pe 30 martie 1924, de Ziua Mamei. Jane Fairchild (Odessa Young), o servitoare orfană de 22 de ani, petrece ziua cu iubitul ei secret (Josh O’Connor din „The Crown”), dintr-o familie de aristocrați, care se pregătește de o căsătorie aranjată. Distribuția, strălucită, îi mai cuprinde pe Olivia Colman, Colin Firth și Glenda Jackson. 

Pelicula, în original „Mothering Sunday”, va avea premiera luna viitoare, la Festivalul de la Cannes

Olivia Colman, și Josh O’Connor

„Anatomia unui scandal”

În 2019 a fost lansat la noi romanul lui Sarah Vaughan, în original „Anatomy of a Scandal”, o poveste despre un scandal sexual care zguduie lumea bună a Londrei: un ministru, tip carismatic și de succes, este acuzat că și-a violat o colegă. Evenimentele sunt privite și din perspectiva soției care refuză să creadă că așa ceva e posibil, dar și a avocatei apărării, care e convinsă de vinovăția clientului său.

Titlul este ecranizat ca o miniserie cu șase episoade, produsă de celebrul David E. Kelley („Ally McBeal”, „Marile minciuni nevinovate”), și va ajunge la Netflix, dar încă nu se știe când. În martie, filmările erau în plină desfășurare în Oxford, cu Sienna Miller, Michelle Dockery și Rupert Friend având rolurile principale. 

Michelle Dockery. Downton Abbey (2019)

„Acolo unde cântă racii”

Zilele trecute, Reese Witherspoon a vizitat platourile de filmare din New Orleans și explica fanilor săi – – aproape 26 de milioane pe Instagram – „cred că am zis „WOW” de 579 de ori” (vezi mai jos).

Witherspoon nu va apărea în film, în schimb este producătoarea ecranizării după romanul Deliei Owens, în original „Where the Crawdads Sing”, prin compania sa de producție. Rolul eroinei principale a poveștii, Kya, o fată care crește singură într-un ținut mlăștinos și este privită cu suspiciune de toți ceilalți, este interpretat de Daisy Edgar-Jones („Oameni normali”).

În alte roluri apar Garret Dillahunt, David Strathairn, Taylor John Smith, Eric Ladin. Pelicula va fi lansată la cinema pe 24 iunie 2022 (în SUA, la noi mai vedem). 

„Soția călătorului în timp”

Romanul lui Audrey Niffenegger, publicat în 2003, a fost tradus și la noi acum ceva vreme. În 2009, a fost ecranizat prima dată, ca film, cu Rachel McAdams și Eric Bana în rolurile principale. Acum, HBO pregătește un serial, avându-i protagoniști pe Rose Leslie („Urzeala tronurilor”) și Theo James („Divergent”). 

Filmările sunt momentan în desfășurare, serialul va avea șase episoade și va urmări relația complicată dintre Henry și Clare, doi tineri care se iubesc și se căsătoresc, dar nu stau niciodată prea mult împreună, pentru că el călătorește prin timp și nu poate controla procesul.  

„Soția călătorului în timp” este proiectul din cauza căruia Theo James a refuzat să reia rolul din „Sanditon”, atunci când producătorii au anunțat că s-au răzgândit și vor continua serialul de epocă, inspirat de Jane Austen, cu sezoanele 2 și 3.

Încă nu există o dată de lansare pentru mini-serie, dar cel mai probabil va fi anul viitor. 

„Privighetoarea”

Romanul scriitoarei Kristin Hannah, în original „The Nightingale”, este adaptat într-o peliculă pentru marele ecran, făcută de Sony și programată pentru lansare în decembrie 2022.  Kristin Hannah însăși a fost co-scenaristă, regizoare este franțuzoaica Mélanie Laurent („Inglourious Basterds”), iar surorile Dakota și Elle Fanning vor interpreta cele două surori din carte, Vianne și Isabelle, a căror viață este bulversată în Franța de începutul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Dakota și Elle Fanning

„Crimele din Osage County”

Titlul complet al cărții este „Crimele din Osage County. Luna Floare si istoria FBI”, în original „Killers of the Flower Moon”, lansată în 2017 de jurnalistul american David Grann și considerată una dintre cele mai bune cărți de non-ficțiune ale acelui an în SUA. Lucrarea se concentrează pe evenimente reale, petrecute în SUA, în statul Oklahoma în anii ‘20, când membrii unui trib de indieni, deveniți foarte bogați după ce pe pământurile lor s-a descoperit petrol, au fost uciși pe rând, în număr foarte mare.

Pelicula este regizată de Martin Scorsese, echipa anunțând oficial pe 19 aprilie că a început filmările. Acesta este unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale lui Scorsese, care colaborează pentru prima dată cu Apple. Din distribuția filmului fac parte Leonardo DiCaprio și Robert de Niro, frecvenți colaboratori ai lui Scorsese, dar și Lily Gladstone, Jesse Plemons și Tantoo Cardinal. 

„Florile pierdute ale lui Alice”

Vestea că Amazon va ecraniza excelentul romanul de debut al scriitoarei australiene Holly Ringland a venit abia luna trecută, așa că proiectul se află încă în prima fază de dezvoltare. Ce se știe însă e că Sigourney Weaver va ține capul de afiș în ceea ce privește distribuția. Cartea va fi adaptată într-un serial cu șapte episoade, ce va fi filmat în Australia. 

Povestea, în original „The Lost Flowers of Alice Hart”, urmărește destinul unei fetiței, Alice Hart, care e marcată și urmărită tot restul vieții de abuzurile îndurate în copilărie din partea tatălui ei violent. 

Sigourney Weaver
Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te