Homepage  / Seriale / Seriale americane

10 lucruri de ştiut despre „Seinfeld”. Serialul a împlinit 28 de ani!

10 lucruri de ştiut despre „Seinfeld”. Serialul a împlinit 28 de ani!

de Redactia Tvmania

Serialul  “Seinfeld”, care i-a făcut celebri şi bogaţi pe protagoniştii Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus, Jason Alexander şi Michael Richards, a rulat la americani între anii 1989 și 1998, episodul-pilot fiind difuzat într-o zi de 5 iulie.

În total, sitcomul este format din nouă sezoane și 173 de episoade. În prezent, postul Sport.ro difuzează producția „despre nimic” – așa cum a fost numit „Seinfeld” – în fiecare zi, între 7 și 8 seara.

În serial, Jerry Seinfeld s-a interpretat pe sine ca o caricatură a propriei persoane, rol pentru care a primit Globul de Aur în 1994. Jerry Seinfeld, împreună cu Julia Louis-Dreyfus, Jason Alexander și Michael Richards trăiesc în New York, iar serialul prezintă îndeaproape întâmplările de zi cu zi și situațiile inedite prin care trec cei patru.

Ultimul episod din

Ultimul episod din „Seinfeld” a fost urmărit peste 76 de milioane de telespectatori americani.

Dacă sunteţi fani ai longevivului serial de comedie, mai jos aflaţi zece informaţii mai puţin cunoscute, dar esenţiale, despre epopeea care a fost „Seinfeld”.

.

1. Iniţial, serialul s-a numit „The Seinfeld Chronicles” şi a avut un episod-pilot în care Kramer (Michael Richards) era botezat Kessler şi avea un câine, Ralph, care nu a mai apărut de atunci în poveste. Elaine (Julia Louis-Dreyfus) nu apare deloc, în locul ei existând chelneriţa Claire, de la localul „Pete’s Luncheonette”.

2. După primele vizionări ale episodului-pilot, publicul a rămas neimpresionat şi NBC dorea să abandoneze ideea; cel care a comandat încă patru episoade (formând astfel cel mai scurt prim sezon din istorie) a fost directorul NBC, Rick Ludwin.

3. În total, serialul a avut 180 de episoade şi ultimul dintre acestea a adunat o mulţime de oameni în faţa micilor ecrane: 76 de milioane de telespectatori americani s-au uitat la finala pe 14 mai 1998. Astfel, „Seinfeld” se plasează pe locul trei în topul celor mai urmărite finaluri de serial TV din istorie, după „M.A.S.H.” şi „Cheers”.

4. Anunţul legat de sfârşitul serialului a fost făcut de postul NBC (care l-a transmis în SUA) chiar de Crăciun, în 1997. Ştirea a ajuns pe prima pagină în majoritatea ziarelor new york-eze mari (inclusiv „New York Times”), iar Jerry Seinfeld a fost pus pe coperta revistei „Time”, în primul număr din 1998. Producţia serialului s-a terminat în primăvara lui 1998.

5. Acest episod final a fost primul, de la sfârşitul sezonului şapte, în care se începe şi se termină cu secvenţe în care Jerry Seinfeld face stand-up comedy (o practică comună la începuturile serialului).

6. Episodul a fost filmat în faţa unui public format din şefi din cadrul NBC şi apropiaţi, toţi semnând acorduri de confidenţialitate pentru ca presa să nu afle nimic despre sfârşit. Toate secretele n-au făcut decât să determine speculaţii din partea jurnaliştilor: Julia Louis-Dreyfus sugera, în glumă, că toţi patru vor muri într-un accident de maşină. Producătorii au răspândit un zvon fals, conform căruia Newman ajungea la spital, iar Jerry şi Elaine stateau într-o biserică, cu gândul la nuntă.

7. Pe coasta de Vest a Statelor Unite, transmiterea acestui ultim episod a coincis cu moartea lui Frank Sinatra, iar ambulanţa care îl transporta pe celebrul actor şi cântăreţ a reuşit să ajungă la spital în numai zece minute datorită lipsei maşinilor de pe străzile din Los Angeles: mai toţi locuitorii oraşului erau în faţa televizoarelor.

8. Jerry Seinfeld a intrat în Cartea Recordurilor pentru că a refuzat o oferă de 5 milioane de dolari pe episod din partea NBC, nemaidorind să continue serialul. Acesta primea 1 milion de dolari pe episod la momentul ofertei, în timp ce colegii săi se alegeau cu doar 600.000 de dolari.

HAI LA STÂLP! Sărbătoarea Festivus, inventată de tatăl lui George, Frank Constanza (Jerry Stiller), a fost menţionată în episodul „Greva”, din decembrie 1997 (episodul 10 din sezonul 9).

HAI LA STÂLP! Sărbătoarea Festivus, inventată de tatăl lui George, Frank Constanza (Jerry Stiller), a fost menţionată în episodul „Greva”, din decembrie 1997 (episodul 10 din sezonul 9).

9. În serial a fost inventată sărbătoarea Festivus, o alternativă la Crăciunul mult prea comercial. Scenaristul Daniel O’Keefe a introdus în serial sărbătoarea creată de tatăl lui într-un episod din decembrie 1997, „Greva”. În „Seinfeld”, Festivus a devenit o sărbătoare inventată de tatăl lui George, Frank Constanza (Jerry Stiller, tatăl lui Ben Stiller). În noaptea de Festivus, familia se adună la aceeaşi masă şi fiecare membru povesteşte cum l-au dezamăgit ceilalţi în anul care a trecut, iar bradul tradiţional e înlocuit cu un stâlp de aluminiu. Unii oameni, inspiraţi de serial, chiar sărbătoresc Festivus mai în glumă, mai în serios.

10. Înainte de a deveni celebru cu personajul Cosmo Kramer, Michael Richards făcea stand-up comedy în diverse turneuri prin SUA. Debutul la TV a fost marcat de o apariţie în emisiunea „Billy Crystal TV Special” (1979), care a fost primită atât de bine, încât actorul a devenit un invitat regulat. Înainte de „Seinfeld”, Richards a jucat roluri episodice în alte seriale cunoscute, ca „Cheers” şi „Miami Vice”.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton