Nu există nicio îndoială că Cleopatra este cea mai cunoscută regină egipteană, dar nu este singura. Reginele Egiptului Antic, o nouă serie documentară în trei părți, care debutează pe 2 iunie, ora 22:00, la Viasat History, explorează viețile a trei dintre fascinantele și carismaticele femei-monarh ale Egiptului - Regina Tiye, care a devenit zeiță vie, Cleopatra a II-a, care s-a confruntat cu crimă și nefericire din partea fratelui-soțului ei, și fiica măreței Cleopatra, Cleopatra Selene, care a devenit ea însăși monarh după moartea tragică a părinților ei.
În articolul nostru, descoperim câteva fapte interesante despre aceasta din urmă.
1. Selene, fiica Cleopatrei și a lui Marc Antoniu, a moștenit o istorie tragică. Avea doar 10 ani când părinții ei s-au sinucis. Ea a devenit regina Egiptului și a condus-o pentru doar două săptămâni, înainte ca ea și cei doi frați ai săi să fie capturați și trimiși înapoi la Roma pentru a fi crescuți de fostul rival roman al tatălui ei, Octavian.
2. S-a bucurat de o copilărie liniștită. Tatăl ei vitreg și viitorul împărat, Octavian, a fost o figură paternă surprinzător de bună, care a avut grijă de ea și de frații ei ca și cum ar fi proprii săi descendenți. Desigur, acest lucru avea și un motiv politic: controlul copiilor însemna și controlul asupra Egiptului.
3. S-a căsătorit cu Gaius Julius Juba, un prinț african, când avea doar 15 ani. A fost o căsătorie aranjată. Ca și Selene, tânărul Juba era și descendent al unei familii regale destituite, aflate în exil, și strănepotul lui Octavian. Cuplul a fost trimis să conducă noul regat-supus al Mauritaniei (Maroc și Algeria de azi).
4. Au avut doi copii: un băiat numit Ptolemeu al Mauretaniei – numit după dinastia mamei ei – și o fată al cărei nume nu a supraviețuit.
5. Selene era o regină cu vizibilitate. Ea s-a implicat în conducerea de zi cu zi a regatului; a învățat acest lucru de la mama ei și a învățat bine. Nu este surprinzător că nu a arătat nicio dorință de a sta deoparte și de a-i permite lui Juba să conducă singur; ei au condus Mauritania împreună. Sub Selene și Juba, regatul mauritan a dezvoltat un export semnificativ în regiunea mediteraneeană, mai ales în Spania și Italia: produsele lor includeau pește, struguri, perle și mobilier din lemn. Monedele mauritane au devenit recunoscute și respectate în tot Imperiul Roman.
6. Cleopatra Selene se mândrea mult cu mama ei: chiar a emis o monedă cu chipul ei și s-a autodenumit „Regina Cleopatra, fiica reginei Cleopatra”. Ea s-a angajat chiar și într-un program de construcție care s-a inspirat din fosta ei casă din Alexandria și din proiectele de construcție de acolo ale mamei ei. Aceste clădiri includeau un far în stilul lui Pharos din Alexandria. Selene și Juba au renovat vechile temple ale orașului și au început să construiască altele noi. Opere de artă egiptene au fost importate și din fostul regat al lui Selene. Este clara că au vrut să invoce atmosfera Alexandriei și prezența Cleopatrei.
7. Moartea ei a fost timpurie și bruscă. Nu știm cauza și data exactă, dar un poem contemporan sugerează că avea doar 35 de ani când a murit, în jurul anului 5 î.Hr. Corpul reginei a fost plasat în Mausoleul Regal al Mauritaniei, care este încă în picioare în Algeria modernă. Regele Juba a continuat să conducă regatul timp de două decenii după moartea Selenei împreună cu fiul lor, Ptolemeu.
8. După moartea ei, Cleopatra Selene a rămas o figură semnificativă în Mauritania. Monedele ei nu au fost scoase din circulație timp de zeci de ani – din cauza încrederii și a respectului. Domnia comună a lui Juba și Ptolemeu a datorat foarte mult strălucirii de durată a Selenei.
9. A avut un mare impact asupra regatului ei și a lumii romane, totuși, spre deosebire de mama ei, a reușit să facă asta în liniște. Istoricii menționează rar numele ei, sugerând că sub conducerea ei și a lui Juba totul mergea bine în Mauritania: nu erau probleme de raportat.
10. Juba a murit 28 de ani mai târziu, iar fiul lor, Ptolemeu, a domnit până la 40 de ani, când a fost executat de infamul Caligula – probabil că împăratul era gelos pe bogăția Mauritaniei, dar aceasta este o altă poveste.
Cleopatra Selene și familia ei ar fi putut fi uitați, dar Mausoleul din Algeria a lăsat o amintire de durată a unei regine fără conflicte, în umbra unui imperiu mare și periculos. Reginele Egiptului Antic spune toată povestea ei, și a altor două femei-monarh. Urmăriți la Viasat History, începând cu 2 iunie, orele 22:00.
(P) Articol realizat în colaborare cu VIASAT WORLD LIMITED.