Homepage  / Vedete / Vedete străine

11 actori loviți de ghinion. Ce este „blestemul Oscarurilor”

11 actori loviți de ghinion. Ce este „blestemul Oscarurilor”
11

de Andra Stana,

Câștigarea unui Oscar ar trebui să fie punctul culminant al carierei cuiva. Și asta pentru că se presupune că ar deschide porțile către mai multe proiecte. Cu toate acestea, oscarizata Marcia Gay Harden a numit câștigarea trofeului „dezastruoasă la nivel profesional”.

Potrivit revistei Organization Science, despre „blestemul Oscar” se spune că ar fi un fel de ghinion care s-ar abate în mod paradoxal asupra câștigătorilor premiilor Oscar”, scrie insider.com.

Mai multe actriţe distinse cu premiul Academiei Americane au avut probleme în viaţa personală după câştigarea trofeului. Între timp, alți câștigători ai unui trofeu Oscar au trecut prin alte probleme.

[toc]

Kim Basinger

Kim Basinger a câștigat un Oscar în 1997 pentru „L.A. Confidential”. Acum, ea este cel mai bine cunoscută pentru rolul din franciza „Fifty Shades of Grey”.

Kim BasingerIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 11

Singura nominalizare și victorie la Oscar a lui Basinger au venit acum peste 20 de ani pentru rolul ei din „L.A. Confidential”. A fost și ultima dată când a fost nominalizată la vreun premiu major. De atunci, a apărut în filme precum „Fifty Shades Darker”, care a obținut un rating de 11% pentru Rotten Tomatoes și „Bless the Child”, care are un rating de 3%.

Halle Berry

Halle Berry este prima și singura femeie de culoare care a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță. Ea a câștigat pentru „Monster’s Ball” din 2001. Trei ani mai târziu, ea a acceptat un Razzie (o Zmeură de Aur).

Premiul lui Berry la ceremonia din 2002 a fost o victorie mult așteptată pentru diversitatea din industria filmului, deoarece ea a fost prima femeie de culoare care a câștigat pentru cea mai bună actriță pentru rolul Leticia Musgrove din „Monster’s Ball”.

Celebration of Black Cinema and Television 2021Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  6 / 11

Apoi a luat parte la franciza „X-Men”, dar a fost aspru criticată pentru rolul din „Catwoman”. De fapt, „Catwoman” i-a câștigat o Zmeură de Aur pentru cea mai proasta actriță în 2004.

Berry, la rândul ei, a spus că „nu a însemnat nimic” faptul că a câștigat un Oscar.

Adrien Brody

Adrien Brody a devenit cea mai tânără persoană care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în 2003, dar de atunci nu a mai câștigat un premiu semnificativ pentru actorie.

Brody avea doar 29 de ani când a acceptat Premiul Academiei pentru interpretarea din „The Pianist” – îți amintești când a sărutat-o pe Halle Berry pe scenă?

Dar de atunci, actorul nu a reușit să reproducă acel nivel de succes. Rolul din comedia muzicală „The Singing Detective” a fost „primit” cu o medie de 39% pe Rotten Tomatoes.

Brody a apărut în mai multe producții semnate de Wes Anderson, serialul HBO „Succession”, serialul Peacock „Poker Face” și un alt serial HBO, „Winning Time”.

La douăzeci de ani de la câștigarea unui Oscar, el a fost nominalizat la un Emmy pentru rolul din „Succession”, dar cariera lui în film încă nu este aceeași.

Mercedes Ruehl

Mercedes Ruehl a jucat în mai multe scurtmetraje de la interpretarea ei câștigătoare de Oscar din 1991 din „The Fisher King”.

Ruehl a câștigat un premiu al Academiei, un Glob de Aur și un premiu Saturn pentru rolul ei din „The Fisher King”, dar nu a avut prea mult succes după aceea. În schimb, ea s-a concentrat pe cariera sa de pe scena teatrului.

Ea a fost nominalizată la două premii Tony și un premiu Drama Desk pentru aparițiile pe Broadway în „The Shadow Box” și „The Rose Tattoo”.

Marcia Gay Harden

Marcia Gay Harden, după ce a câștigat Premiul Academiei în 2001 pentru „Pollock”, a numit evenimentul „dezastruos la nivel profesional”.

Harden a avut un succes relativ după victoria din 2001 pentru „Pollock”. Ea a fost nominalizată din nou trei ani mai târziu, de data aceasta pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru „Mystic River”, dar a pierdut. De atunci, a avut o carieră TV prolifică și a fost nominalizată la două premii Emmy.

Cu toate acestea, Harden însăși pare să fi confirmat blestemul.

„Oscarul este dezastruos la nivel profesional”, a spus ea pentru Premiere Magazine la scurt timp după ce a câștigat trofeul. „Deodată, rolurile care ți se oferă devin mai mici și banii mai puțin. Nu are nicio logică.”

Roberto Benigni

Roberto Benigni și-a continuat interpretarea câștigătoare a Oscarului din „Life Is Beautiful” din 1997 cu o versiune live-action a „Pinocchio” care a obținut o rară 0% pentru Rotten Tomatoes.

Benigni a scris, regizat și jucat în filmul din 1997 „Viața este frumoasă”. A ajuns să câștige pentru cel mai bun actor și cel mai bun film străin la Premiile Academiei din 1999. Dar de atunci, nu a avut prea mult succes în SUA.

„Pinocchio” din 2002, în care a regizat și a jucat, a fost criticat de critici, cu 0% pentru Rotten Tomatoes. S-a întors la poveste în 2020, jucându-l pe Gepetto într-o altă versiune live-action care a avut un scor ridicat de critici de 83%, dar doar 40% din public.

Mo’Nique

Mo’Nique a criticat Hollywood-ul după victoria ei din 2010 pentru „Precious”.

Unii au crezut că se va concentra pe materiale mai dramatice după victorie, dar a revenit la rolurile ei de comedie.

A apărut doar în cinci filme de când a câștigat Oscarul, dar niciunul dintre ele nu a atins același nivel de succes. La rândul ei, Mo’Nique crede că a fost exclusă din industrie după ce a intrat în dezacord cu regizorul „Precious” Lee Daniels și producătorii Tyler Perry și Oprah Winfrey.

Tatum O’Neal

Tatum O’Neal a câștigat în 1973 pentru „Luna de hârtie”, când avea 10 ani.

O’Neal este cea mai tânără câștigătoare din istoria Premiilor Academiei, deoarece avea doar 10 ani când a câștigat.

După victorie, cariera ei s-a blocat. Ea a apărut în cinci filme pe o perioadă de 15 ani, dintre care niciunul nu a făcut mare vâlvă la Hollywood. Apoi, ea a apărut în seria de filme „God’s Not Dead”.

Haing S. Ngor

Haing S. Ngor a câștigat pentru primul său rol de film din „The Killing Fields”, după ce a trecut de la ginecologie la actorie în 1984.

Portretul lui Ngor lui Dith Pran, un jurnalist cambodgian, în filmul „The Killing Fields” din 1984, i-a câștigat o statuetă pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Deși a câștigat recenzii excelente, Ngor nu a apărut în niciun alt film demn de Oscar. Cariera sa a fost întreruptă tragic când a fost împușcat ucis de membrii unei bande în Los Angeles în 1996.

Marlee Matlin

Marlee Matlin a câștigat un premiu Oscar pentru primul ei rol de pe ecran din „Children of a Lesser God”, dar a apărut apoi în principal pe micile ecrane după aceea.

Pentru rolul din „Children of a Lesser God”, ea a câștigat Oscarul în 1987 – o performanță rară. Ea a fost prima actriță surdă care a fost nominalizată la un premiu Oscar.

Dar peste ani, cele mai recunoscute roluri ale lui Matlin sunt rolurile ei TV, precum Joey Lucas din „The West Wing” sau perioada ei la „Dancing with the Stars”.

În 2021, Matlin a apărut în câștigătorul celui mai bun film din acel an, „CODA”. Dar Matlin nu a fost lăudată pentru interpretarea ei, chiar dacă soțul ei de pe ecran Troy Kotsur a câștigat cel mai bun actor în rol secundar.

F. Murray Abraham

Abraham a avut o carieră grozavă, fără îndoială, dar nu a devenit niciodată vedeta de cinema la care unii visau. El a primit Oscarul pentru portretul lui Antonio Salieri în „Amadeus” din 1984.

De fapt, criticul de film Leonard Matlin a spus că blestemul de la Oscar este cunoscut sub numele de „sindromul F. Murray Abraham” la Hollywood, potrivit Reuters.

„A fost grozav în „Amadeus” și este un actor bun, dar din orice motiv sau combinație de motive, nu a mai beneficiat de aceleași oportunități în film, deși a continuat să lucreze pe scenă”, a spus Matlin.

De atunci, Abraham a lucrat frecvent în teatru și a apărut, de asemenea, la televizor, cu roluri recente în „The White Lotus” și „Mythic Quest”.

În esență, la fel ca Adrien Brody, colegele lui „Grand Budapest Hotel”, el nu a încetat să lucreze – doar a evoluat într-un actor de caracter extrem de talentat.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton