Homepage  / Advertorial

12 cele mai frecvente afecțiuni ale pleoapei

12 cele mai frecvente afecțiuni ale pleoapei

de Redactia Tvmania

Pleoapele joacă un rol crucial în protejarea sănătății oculare. În lipsa pleoapelor, corneea ar fi expusă la multe infecții, leziuni și boli. Când pleoapele se închid, acestea distribuie lacrimi pe suprafața ochiului, permițând lubrifierea corespunzătoare a ochiului. Pleoapele sunt un țesut cutanat complex, format din:gene;glande lacrimale;glande sudoripare;glande sebacee (1).  Acest tip de țesut poate duce la reacții inflamatorii. În acest articol, explicăm cum se diagnostichează afecțiunile pleoapelor, care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale pleoapelor și cum pot fi acestea prevenite. 

Cum se stabilește diagnosticul afecțiunilor pleoapelor

Un control oftalmologic la Arcadiamedical.ro oferă informații esențiale necesare pentru stabilirea unui diagnostic. În timpul examenului oftalmologic trebuie evaluate următoarele aspecte:

  • durata manifestării simptomelor;
  • aspectul leziunii;
  • reapariția unor manifestări care au fost tratate;
  • antecedente de cancer de piele.

Afecțiunile pleoapelor se clasifică în 2 tipuri:

  • inflamații ale pleoapelor;
  • tulburări mecanice ale pleoapelor (1).

Cele mai frecvente afecțiuni ale pleoapelor

Iată care sunt cele mai comune afecțiuni ale pleoapelor superioare:

Afecțiuni ale pleoapelor care implică inflamația

  • Blefarita: este o inflamație a pleoapelor. Se manifestă prin mâncărime, cruste, roșeață. Se poate vindeca prin aplicarea de comprese calde, aplicarea de unguente cu antibiotice.
  • Urcior (orjelet): este o infecție bacteriană a unei glande sebacee sau folicul de păr. Se poate retrage fără tratament. Aplicarea unei comprese calde timp de mai multe ori pe zi ajută la ameliorarea simptomelor. Dacă nu trece în decurs de 1-2 săptămâni, poate fi nevoie să fie luat un antibiotic.
  • Șalazion: este o afecțiune a pleoapei, benignă. Afectează indiferent de vârstă, dar mai ales persoanele tinere. Poate fi necesar tratament, sau chiar o intervenție chirurgicală. Este necesar diagnosticul medicului, pentru a se exclude o dezvoltare a cancerului. 
  • Obstrucția canalului lacrimal: se manifestă prin iritație, mâncărime. Compresele fierbinți pot ameliora simptomele. Se pot recomanda antibiotice topice și orale pentru a trata infecția. Dacă alte tratamente nu funcționează, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune de tratament.

Tulburări ale pleoapelor care implică leziuni

  • Keratoza seboreică: este o afecțiune care provoacă leziuni la nivelul pleoapelor, dar nu numai. Aceste leziuni sunt mai frecvente la adulții în vârstă, iar medicul le poate elimina chirurgical.
  • Keratoza actinică: poate fi o condiție precursoare a carcinomului.

Tulburări mecanice ale pleoapei

  • blefarospasm: este un spasm anormal, involuntar al mușchiului pleoapelor. Poate afecta pe oricine, mai ales în perioada de privare de somn sau de stres. Chirurgia poate opri spasmele musculare, dar acest lucru poate provoca leziuni permanente ale pleoapei. Unele medicamente pot ajuta la relaxarea mușchilor care au spasme.
  • blefaroptoza (căderea pleoapei): este un simptome care se datorează disfuncției mușchiului ridicător al pleoapei superioare. Cauza poate fi genetică sau dobândită.

Cancer care se dezvoltă la nivelul pleoapelor

  • Carcinom bazocelular: acesta este cel mai frecvent tip de cancer de pleoapă. De obicei apare pe pleoapa inferioară, sau în apropierea pliului interior al ochiului. Un astfel de cancer nu ajunge în metastază, dar se poate răspândi în zone din apropierea tumorii originale. Dacă afecțiunea este severă, poate interfera cu mișcarea ochilor sau cu vederea. Se poate interveni chirurgical pentru eliminarea celulelor canceroase, poate fi nevoie inclusiv de o reconstrucție complexă a țesutului ocular înconjurător. În cazul în care intervenția nu este posibilă, radiația este o altă opțiune. 
  • Carcinom cu celule scuamoase: se răspândește mai agresiv decât carcinomul bazocelular. Leziunile se formează de obicei pe pleoapa superioară și adesea încep ca o keratoză actinică. Tratamentul este similar cu cel din cazul carcinomului bazocelular, dar chirurgia mai agresivă este adesea necesară pentru a vindeca afecțiunea.
  • Melanom: este o formă rară de tumoare a pleoapelor. Aceste tumori sunt foarte susceptibile de a metastaza, chiar dacă sunt mici. Tratamentul implică o intervenție chirurgicală agresivă și potențial radiații (2).

Cum previi afecțiunile pleoapelor

Poți urma aceste sfaturi pentru a preveni dezvoltarea tulburărilor pleoapelor:

  • spală pleoapele în mod regulat cu apă caldă pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor și inflamației.
  • evită să atingi sau să freci ochii cu mâinile.
  • spală-te pe mâini în mod regulat.
  • blefarita este asociată cu mătreața, care este cauzată de bacterii. Utilizează șampoane împotriva mătreții sau medicamentate pentru a controla bacteriile, dar consultă medicul înainte de a utiliza oricare dintre aceste șampoane.
  • evită alergenii dacă ochii se inflamează după expunere. 
  • utilizează machiaj hipoalergenic în cazul în care machiajul regulat provoacă iritații.
  • poartă pălării și ochelari de soare cu boruri largi care blochează razele ultraviolete, pentru a reduce șansele de a dezvolta cataractă și cancere oculare (3).

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

(1) Optometrists Network, „Eyelid conditions”, accesat în data de 17.05.2023: https://www.optometrists.org/general-practice-optometry/guide-to-eye-conditions/dry-eye/eyelid-conditions/

(2) Healthline, „Eyelid disorders”, accesat în data de 17.05.2023: https://www.healthline.com/health/eyelid-disorders

(3) Southern California Eye Consultants, „What are the most common eyelid disorders?”, accesat în data de 17.05.2023: https://southcaleye.com/eye-health/what-are-the-most-common-eyelid-disorders/

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton