Homepage  / Timp liber

15 filme și seriale adaptate după romane celebre

15 filme și seriale adaptate după romane celebre

de Roxana Mirea,

Cartea sau filmul? Aceasta este o discuție în care părerile sunt împărțite. Desigur, cartea oferă o altă viziune asupra acțiunii și îți permite să pătrunzi în mintea personajelor, însă nici filmele nu sunt de neglijat. Au fost realizate adaptări excepționale după romane a căror acțiunea ne-a ținut cu sufletul la gură. Iată 15 filme și seriale adaptate după romane celebre.

Anne with an E

În prim-plan, o avem pe Anne Shirley, care, atunci când se prezintă, îi roagă pe interlocutori să-i pronunțe numele cu „e” la sfârșit. Așa i se pare ei că sună mai puțin comun. Acțiunea se petrece la sfârșitul anilor 1890. Anne Shirley este o fetiță orfană, în vârstă de 11 ani. Ea ajunge să fie adoptată de Marilla și Mathew, doi frați în vârstă și necăsătoriți. Cei doi își dedicaseră întreaga viață fermei lor, Green Gables din Avonlea. Voiau să adopte un băiat care să îi ajute la treburile casnice și în special pe Mathew, care era destul de bătrân pentru a mai putea face față singur activităților de la fermă. Totuși, cei doi se pricopsesc cu o fată slăbuță, roșcată și tare vorbăreață.

Serialul este o adaptare după romanul lui Lucy Maud Montgomery, publicat în 1908, „Anne de la Green Gables” / „Anne of Green Gables”, care este primul volum din seria referitoare la Anne Shirley. Serialul a avut premiera în anul 2017, iar Anne Shirley-Cuthbert este interpretată de Amybeth McNulty. Puteți vedea serialul pe Netflix.

Fiicele doctorului March / Little Women

„Fiicele doctorului March” / „Little Women”, film lansat în anul 2019, este o adaptare a romanului  „Micuțele doamne” (cum a fost tradus la noi titlul), din 1869, scris de Louissa May Alcott. Povestea se centrează în jurul vieților a patru surori, Meg, Jo, Beth și Amy, în timp ce acestea se luptă cu familia, relațiile și propriul proces de maturizare.

Din distribuția filmului fac parte Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen și Timothée Chalamet.

Outlander – Filme și seriale adaptate după romane celebre

Serialul „Outlander” a avut premiera la 9 august 2014 și este o adaptare a seriei de romane cu aceași nume, scrisă de Diana Gabaldon. „Călătoarea” (așa cum a fost tradus titlul primului volum la noi) este despre povestea de iubire dintre Claire Randall (interpretată de Caitriona Balfe) și Jamie Fraser (interpretat de Sam Heughan). Claire Randall, fostă soră medicală, se întoarce din război și pleacă împreună cu soțul ei, Frank Randall (Tobias Menzies), într-o a doua lună de miere. O stâncă magică transformă luna de miere într-o călătoare în timp, iar Claire care se trezește brusc într-o Scoție măcinată de lupte, în anul 1743.

Seria are 10 volume, primul fiind publicat în anul 1991. Fanii universului „Outlander” așteaptă cu nerăbdare lansarea sezonului 6. Primele cinci sezoane pot fi văzute pe Netflix.

Atonement

„Atonement” este un film din 2007, regizat de Joe Wright. Din distribuție fac parte James McAvoy, Keira Knightley, Saoirse Ronan, Romola Garai, Benedict Cumberbatch și Vanessa Redgrave. Filmul este o adaptare după cartea „Ispășire” / „Atonement” a lui Ian McEwan.

Într-o zi fierbinte din vara lui 1935, o familie din înalta societate britanică face ultimele pregătiri pentru o petrecere care urmează să aibă loc la casa aflată pe domeniul său. Iadul se dezlănțuie după ce Briony, o fetiță răutăcioasă în vârstă de 13 ani, îl acuză pe Robbie, iubitul surorii ei mai mari, Cecilia, de un viol pe care, de fapt, acesta nu îl comisese. Afirmațiile ei vor schimba dramatic destinele celor din jurul ei.

Puteți vedea filmul pe HBO GO.

Nomadland – Filme și seriale adaptate după romane celebre

Filmul „Ținutul nomazilor”/ „Nomadland”, care a avut premiera în 2020, a câștigat trei premii Oscar (pentru cel mai bun film, regie – Chloé Zhao și actriță în rol principal – Frances McDormand). Pelicula este o adaptare a romanului omonim al scriitoarei Jessica Bruder. „Ținutul nomazilor” / „Nomadland” spune povestea melancolică a lui Fern, o femeie de peste șaizeci de ani care rătăcește prin America după ce a pierdut. Jessica Bruder s-a documentat timp de trei ani. A călătorit 24.000 km în interiorul Statelor Unite ale Americii, la volanul unei dubiţe albe GMC Vandura.

Cartea „Ținutul nomazilor. Cum să supraviețuiești în America secolului 21” a fost tradusă anul acesta și la noi.

Rebecca

După romanul „Rebecca”, scris de către autoarea Daphne du Maurier și puplicat pentru prima dată în anul 1938, au existat mai multe ecranizări. Totuși, cea mai recentă adaptare este filmul Netflix „Rebecca”, lansat în anul 2020, cu Lily James și Armie Hammer în rolurile principale.

În „Rebecca”, povestea îi are în centru pe aristocratul Maxim de Winter, proprietarul domeniului Manderley, și pe a doua lui soție, o femeie tânără, fără sânge albastru sau bani. După ce cuplul se întoarce acasă din luna de miere, doamna de Winter ajunge în pragul unei crize nervoase, copleșită de lupta imposibil de câștigat cu fantoma primei doamne de Winter, Rebecca, decedată în circumstanțe misterioase.

Dracula – Filme și seriale adaptate după romane celebre

„Dracula” este un roman scris în anul 1897 de autorul irlandez Bram Stoker. Personajul principal al romanului este contele Dracula, devenit unul dintre cei mai renumiți vampiri din literatură. În plus, și foarte multe ecranizări au fost inspirate de acest personaj celebru. Poate cea mai cunoscută adaptare a acestui roman este filmul „Dracula”, din 1992, regizat și co-produs de Francis Ford Coppola. În film interpretează Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves și Sadie Frost.

Când Jonathan Harker primeşte o scrisoare de la Contele Dracula, în care e invitat la castelul acestuia din inima Carpaţilor, tânărul avocat englez se pregăteşte numaidecât de călătorie, ignorând semnele şi superstiţiile pe care le tot şoptesc localnicii. Prizonier în inima pădurii, bărbatul se va găsi înconjurat de mistere şi demoni străvechi, cu chip de femeie, care dispar odată cu răsăritul.

Puteți vedea filmul pe Netflix.

Interview with the Vampire

„Interviu cu un vampir” / „Interview with the Vampire” este un film de groază american din 1994, regizat de Neil Jordan, după romanul „Interviu cu un vampir”, de Anne Rice. Protagoniștii filmului sunt Tom Cruise, Brad Pitt și Kirsten Dunst, precum și Antonio Banderas și Stephen Rea în roluri secundare.

Aceasta este povestea lui Louis de Ponte du Lac, relatată de el însuși, despre călătoria prin viața muritoare și nemuritoare.Louis își amintește cum a fost transformat în vampir de către radiosul și sinistrul vampir Lestat și cum a fost inițiat, fără voia lui, în stilul de viața al unui vampir.

Puteți vedea „Interviu cu un vampir” pe Netflix.

Povestea Slujitoarei

Bazat pe romanul clasic al lui Margaret Atwood, serialul „Povestea slujitoarei” spune povestea vieții în Gilead, o societate totalitară distopică ce a fost cunoscută în trecut ca Statele Unite. Confruntându-se cu dezastre naturale și o rată a natalității în scădere, Gilead este condus de un regim fundamentalist care tratează femeile ca pe o proprietate a statului. În serial, Offred (Elisabeth Moss) este una dintre ultimele femei fertile rămase și este slujitoare în casa Comandantului. Ea face parte din casta femeilor folosite într-o ultimă încercare disperată de a repopula lumea. În această societate terifiantă, scopul lui Offred este unul singur: să supraviețuiască și să-și găsească fiica ce i-a fost luată.

„Povestea Slujitoarei” a apărut în anul 1985, iar „Testamentele”, care este volumul 2, în anul 2019. Serialul a apărut în anul 2017 și poate fi văzut pe HBO GO. Până acum, au fost lansate 4 sezoane.

Pride and Prejudice

După romanul „Mândrie și prejudecată”/ „Pride and Prejudice” a lui Jane Austen, scris în 1813, s-au făcut numeroase adaptări. Cu toate acestea, cea mai cunoscută este pelicula cu același nume din 2005. Din distribuție fac parte actorii: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Rosamund Pike, Carey Mulligan, Donald Sutherland și Brenda Blethyn.

Romanul are ca temă principală orgoliul de clasă al domnului Darcy și prejudecata domnișoarei Elizabeth Bennet în confrontul acestuia. Acțiunea romanului se concentrează asupra evenimentelor ce au loc în interiorul familiei Bennet compusă din domnul și doamna Bennet și cele cinci fiice: Jane, Elizabeth, (pentru prieteni Lizzy sau Eliza), Mary, Catherine, (numită și Kitty) și Lydia.

Filmul este pe Netflix.

Anna Karenina – Filme și seriale adaptate după romane celebre

„Anna Karenina” este un roman scris de Lev Tolstoi, care a fost publicat pentru prima dată în anul 1877. Filmul cu același nume, apărut în anul 2012, și cartea spun povestea unei rusoaice din secolul al XIX-lea, care renunță la familie și poziția sa socială pentru dragostea unui ofițer. În timp ce-și vizitează fratele, Anna Karenina (Keira Knightley), o aristocrată prinsă într-o căsnicie fără dragoste, îl cunoaște pe Vronski (Aaron Johnson), de care este atrasă.

Filmul este pe Netflix.

Les Misérables

Povestea lui Jean Valjean (personajul din „Mizerabilii”, de Victor Hugo), evadatul care face închisoare pentru furtul unei bucăți de pâine, a captivat atenția multor regizori de-a lungul deceniilor. Cartea „Les Misérables”, a fost publicată pentru prima dată în anul 1862, iar musicalul din anul 2012, care este o adaptare a romanului, este excepțional.

Mizerabilii este povestea captivantă a unui destin frânt de vise destrămate, un testament atemporal despre iubire neîmpărtășită, pasiune, sacrificiu și mântuire. Jackman este Jean Valjean, pușcăriașul veșnic vânat de nemilosul polițist Javert, interpretat de Crowe. Când Valjean va accepta să aibă grijă de Cosette (Amanda Seyfried), fiica lui Fantine (Anne Hathaway), viețile lor se vor schimba pentru totdeauna.

Seria Harry Potter

Filmele „Harry Potter” sunt o adaptare a cărților scrise de J.K. Rowling. „Harry Potter și Piatra Filozofală” a avut premiera în anul 2001, iar ultimul film al seriei, „Harry Potter și Talismanele Morții. Partea II”, a avut premiera în anul 2011. Primul volum al seriei a fost publicat în anul 1997. Din distribuția filmelor fac parte: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Tom Felton, Matthew Lewis, Ralph Fiennes și Maggie Smith.

„Romanul bestseller scris de J.K.Rowling este ecranizat în acest film minunat plin de fantezie și aventuri. În pragul împlinirii vârstei de 11 ani, Harry Potter (Daniel Radcliffe), care trăiește amărât alături de unchiul și mătușa lui care nu-l vor, află de la uriașul Hagrid (Robbie Coltrane) că este fiul orfan al unor vrăjitori foarte puternici. Lui Harry îi este oferit un loc la prestigioasa Hogwarts, o școală pentru vrăjitori care există într-un tărâm al magiei și fanteziei dincolo de existența anostă a oamenilor normali (Muggles). La Hogwarts, Harry își face rapid noi prieteni și începe să pună cap la cap piesele misterului morții părinților săi, o moarte care se pare că nu a fost deloc accidentală”, este descrierea de pe HBO GO a filmului „Harry Potter și Piatra Filozofală”.

The Danish Girl

„Daneza” / „The Danish Girl”, în regia lui Tom Hooper, cu Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Ben Whishaw, a avut premiera în anul 2015. Bazat pe romanul omonim al lui David Ebershoff din anul 2000, filmul spune povestea de iubire extraordinară dintre artistul danez Einar Wegener și soția lui Gerda, care, în anii ’20, au reușit să treacă împreună prin furtuna iscată de extraordinara experiență a artistului de a deveni femeie, cunoscută de posteritate sub numele de Lili Elbe. „The Danish Girl”/„Daneza” este bazat pe evenimente reale.

Bridgerton

Serialul Netflix „Bridgerton” a fost lansat în anul 2020. Primul sezon este o adaptare a primului volum al seriei omonime, „The Duke and I” / „Eu și Ducele”, scrisă de Julia Quinn. Concentrat pe debutul în societate al lui Daphne, cea mai mare dintre fiicele familiei aristocrate Bridgerton, cu opt copii (botezați în ordine alfabetică: Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory și Hyacinth), serialul debutează cu o radiografie irezistibilă a ritualurilor sociale de salon.

Fanii serialului așteaptă cu nerăbdare sezonul cu numărul 2.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton