Homepage  / Știri

„2 + 2 fac cât vreau eu”, un eveniment cu și despre copii. Două filme de lungmetraj formate din 12 scurtmetraje. Cine sunt actorii care joacă

„2 + 2 fac cât vreau eu”, un eveniment cu și despre copii. Două filme de lungmetraj formate din 12 scurtmetraje. Cine sunt actorii care joacă
19

de Roxana Mirea,

Cineplexx Baneasa a găzduit un eveniment care a răsunat de râsete și voie bune. Duminică, 18 decembrie 2022, au avut premiera două filme de lungmetraj formate din 12 scurtmetraje, lucru care marchează o premieră în România. „2 + 2 fac cat vreau eu” a fost un evenimentul prin care mulți copii și-au văzut visul împlinit.

„2 + 2 fac cât vreau eu”, un eveniment cu și despre copii

Evenimentul „2 + 2 fac cat vreau eu” a avut loc duminică, 18 decembrie 2022 și a marcat lansarea a două lungmetraje compuse din 12 scurtmetraje, care au fost scrise, regizate și filmate de cursanții Academiei „Studiourile Buftea”, sub îndrumarea trainerilor. Ideea celor două lungmetraje alcătuite din mai multe scurtmetraje reprezintă o premieră în țara noastră.

Interesant este că nu ne-am propus asta de la început, nu ne-am făcut un scop din a marca o premieră de acest gen. Cele 12 scurtmetraje au fost filmate în anul în care Academia „Studiourile Buftea” s-a înființat. Erau 12 grupe de copii, cu vârste între 8 și 18 ani, care se înscriseseră la cursurile de film și teatru, iar proiectele lor de final de an erau, ca și acum, de altfel, un spectacol de teatru și un scurtmetraj filmat la cel mai înalt nivel. Așa se face că au ieșit 12 scurtmetraje. Ideea de a forma din ele 2 filme de lungmetraj ne-a venit în momentul în care ne gândeam cum le vom proiecta în cinematograf. Așa ne-am dat seama că lungimea scurtmetrajelor formează perfect 2 lungmetraje. Restul e istorie”, ne-au povestit actorul Daniel Nuță și Dana Coancă, PR-ul Academiei „Studiourile Buftea”.

Cine sunt actorii care apar în cele 12 scurtmetraje

Ideea de a înființa Academia îi aparține lui Vlad Ionescu, care la vremea respectivă, în 2020, avea o școală de televiziune pentru copii. Într-una dintre activitățile lor au vizitat Studiourile Buftea și, văzând interesul copiilor pentru partea de film, a luat decizia să facă și aceste cursuri de film. Viorel Sergovici, cunoscutul director de imagine, a fost primul profesionist care i s-a alăturat. Au urmat regizorul Camelia Popa, care a fost și coordonatorul cursurilor de film, apoi Daniel Nuță, care s-a ocupat de partea de producție pentru toate cele 12 filme și, bineînțeles, o echipă întreagă de electricieni, gafferi și sunetiști”, ne-a mai declarat Dana Coancă.

Daniel Nuță, la premiera „2 + 2 fac cât vreau eu”

Tinerii actori au jucat în cele 12 scurtmetraje alături de actori precum Daniel Nuță, Victoria Răileanu, Liviu Cheloiu și Silviu Mircescu.

„Trainerii Academiei, cei care i-au și ghidat pe copii în arta filmului și teatrului, sunt și actorii alături de care au jucat în scurtmetraje. Așa cum spuneam și mai sus, Daniel Nuță, care a făcut producția scurtmetrajelor, a fost și trainer, dar și actor în filme. O să vedeți că a jucat atât rolul de tată, cât și de polițist sau hoț. Alți actori care au jucat rolurile de adulți au fost Victoria Răileanu, în rolul de mama, Liviu Cheloiu, care poate lua premiul pentru cel mai solicitat ”tată”, Ana Maria Moldovan, Crina Zvobodă, Alma Lascu, Valentin Paraschivu care a făcut un rol foarte bun ca director de școală, Cezara Petredeanu sau Silviu Mircescu. Practic, totul a fost realizat în house, cu resurse proprii, cu profesioniști care și-au făcut un scop real din a le insufla pasiunea pentru film și teatru copiilor. Și dacă vedeți filmele o să vă convingeți că au reușit”, ne-a mai spus Dana.

2-2-fac-cat-vreau-eu-un-eveniment-cu-si-despre-copii-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 19

Temele abordate în filmele „2 + 2 fac cât vreau eu”

Temele alese de copii pentru filmele lor au fost unele serioase și de actualitate.

Atunci când au început pregătirile pentru scurtmetraje, toți ne așteptăm să vedem comedii, să vedem subiecte ușoare. Doar era vorba despre copii. Dar n-a fost deloc așa. Am fost surprinși să vedem că preocupările copiilor erau, de fapt, mult mai profunde, mai serioase, foarte actuale. De acolo și tagline-ul celor 2 filme: 6 povești de TREZIT părinții și Alte 6 povești de TREZIT părinții. Pentru că în scurtmetrajele lor se vorbește despre cum nu sunt înțeleși acasă, despre bullying, despre prietenii neîmpărtășite sau dispariții misterioase. Sunt trăirile lor, în funcție de etapa în care se aflau la momentul respectiv, și am vrut să le dăm libertatea de a „vorbi” despre asta în felul lor. De fapt, în jurul acestui concept se și desfășoară cursurile: libertatea de a spune și a face orice gândesc!”, au mai povestit Daniel Nuță și Dana Coancă pentru tvmania.ro.

Evenimentul „2 + 2 fac cât vreau eu” a avut un real succes, iar copiii au primit un cadou de Crăciun extraordinar, acela de a se vedea pe marele ecran.

Am avut ceva emoții pentru că cele două premiere au avut loc duminică, pe 18 decembrie, chiar în timpul finalei Campionatului Mondial de Fotbal. Știam cu ce ne luptăm, dar totuși am vrut neapărat să le oferim copiilor acest cadou înainte de Crăciun. Și am avut noroc pentru că Sala 1 de la Cineplexx Băneasa a fost plină la ambele premiere. 360 de locuri ocupate de copii, foști și actuali cursanți, părinți, bunici, prieteni și invitați speciali. I-am așteptat pe toți cu covor roșu, șampanie, am avut un panou pentru poze inspirat din cele 2 afișe ale filmelor și ne-am simțit cu toții minunat. Alături de noi au fost actori cunoscuți, atât traineri cât și din afară Academiei, directori de casting, personalități din media, cât și partenerii noștri, Mobexpert, Medlife, Xiaomi România, ICHB Colentina și Pheonicia Hotels, cărora le mulțumim și cu această ocazie pentru toată susținerea.”

Pentru cei care sunt interesați să vadă cele 12 scurtmetraje, acestea vor rula în cinematografe, cel mai probabil, din februarie 2023.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton