Cele mai bune filme nu doar ne inspiră să călătorim, sau chiar ne fac să ne simțim ca și cum am fi călătorit - ele sunt mult mai mult decât atât. Ele sunt călătorii în timp. Ne duc direct în alte epoci. Unele recreează o altă epocă prin decoruri și costume. Altele sunt adevărate documente ale unor lumi dispărute în prezent. Cu un astfel de film ajungem acolo unde altfel nu am putea ajunge la propriu.
Ne împrietenim cu personajele din filme în mod similar cu modul în care ne facem prieteni în călătoriile noastre. Facem călătorii pentru a revedea acei oameni și acele locuri atunci când ne revedem filmele preferate. Cei de la cntravveler.com au realizat o listă de 20 de filme numai bune de văzut când ai chef de o vacanță, dar nu poți lipsi de la serviciu.
Cele mai bune 20 de filme de vizionat care te vor face să vrei să-ți faci bagajele
Cuprins
Into The Wild / În sălbăticie (2007)
Unele dintre cele mai bune filme de călătorie se bazează pe o poveste adevărată, iar Into the Wild urmărește aventura din Alaska și dispariția lui Christopher „Alexander Supertramp” McCandless.
Filmul lui Sean Penn îl urmărește pe McCandless, interpretat de Emile Hirsch, în timp ce parcurge cu caiacul râul Colorado, escaladează vârfuri înzăpezite și întruchipează pofta nestăpânită de călătorii. Este o călătorie de aventură în cea mai bună și mai nesăbuită formă, ceea ce, bineînțeles, face ca filmul să fie grozav.
„În sălbăticie” nu este disponibil în acest moment pentru streaming.
Mamma mia! (2008): plimbare în insulele grecești
Lansat în 2008, acest omagiu adus trupei ABBA a devenit cel mai de succes film muzical din toate timpurile. Acțiunea are loc pe insula grecească fictivă Kalokairi, iar distribuția și echipa de filmare s-au stabilit pe insula Skopelos din Sporade.
Amanda Seyfried (Sophie) și Dominic Cooper (Sky) au filmat prin golfulețe mediteraneene neatinse, cum ar fi Kastani Beach. Totuși, o veste proastă pentru fanii care fac pelerinajul pe insulă este că digul – unde îi vedem pe colegii lui Sky dansând memorabil – a fost adăugat temporar pentru film.
Poate cel mai impresionant este Agios Ioannis, unde Sophie și Sky urmează să se căsătorească. Această biserică mică se află deasupra unei stânci de 100 de metri în nordul insulei, cu 202 trepte care duc spre vârf.
Mamma Mia! (2008) poate fi urmărit acum pe Netflix.
Rebecca (2020): plimbare în Cornwall
Adaptarea Netflix din 2020 a clasicului gotic „Rebecca”, de Daphne Du Maurier, a străbătut toată Anglia pentru a recrea Manderley, probabil cea mai faimoasă casă fictivă imaginată vreodată. Se spune că vasta proprietate din Cornwall aparținând lui Maxim de Winter (Armie Hammer) este una dintre cele mai frumoase proprietăți din țară – dar în viața reală, echipa a luat elemente din mai multe locații pentru a crea un compozit al acestui conac impresionant.
Exteriorul a fost filmat la Cranborne Manor din secolul al XVII-lea din Dorset, în timp ce cea mai mare parte a interiorului a fost filmată la Hatfield House din Hertfordshire (folosită și în The Favourite și The Crown).
Departe de Manderley, îi vedem pe Lily James (doamna de Winter) și Armie Hammer plimbându-se pe coasta sălbatică din Cornish, filmată de fapt în Hartland Quay din Devon.
Filmul poate fi urmărit pe platforma de streaming Netflix.
Mamma Mia! Here We Go Again / Mamma Mia! O luăm de la capăt (2018): La pas prin Croația
În timp ce predecesorul său s-a folosit de o insulă grecească înfloritoare pentru filmări, continuarea – filmată un deceniu mai târziu – a mutat producția în Croația, pe insula Vis. Această insulă, situată la o oră și jumătate de Croația continentală, a găzduit distribuția și echipa timp de șase săptămâni.
Lily James, care joacă rolul tinerei Donna (interpretată mai târziu de Meryl Streep), se plimbă prin Golful Srebrna împreună cu iubitul ei Sam (Jeremy Irvine), în timp ce portul Vis este, de asemenea, văzut în film.
Celebrul debarcader din Kalokairi din primul film apare din nou în continuarea filmului, de data aceasta amplasat în vârful vestic al insulei, Barjaci.
Mâncarea grecească a fost importată pe insulă, pentru a adăuga un plus de autenticitate.
Filmul „Mamma Mia 2” nu este disponibil pentru streaming.
Carol (2015) – pentru o vacanță în New York
Filmul urmărește o tânără funcționară la un magazin (Rooney Mara) care se îndrăgostește de Carol (Cate Blanchett), o femeie mai în vârstă și plină de farmec care intră într-o zi în magazin și pleacă cu mai mult decât o eșarfă nouă.
Cele două se angajează într-o aventură timidă care le conduce prin New York-ul anilor ’50 și într-o călătorie prin America.
Filmul este adaptarea romanului „The Price of Salt” scris de Patricia Highsmith. Are 6 nominalizări la Oscar, 5 la Globurile de Aur și încă 9 la BAFTA. Din păcate, nu a câștigat niciun premiu.
Filmul „Carol” nu este disponibil pentru streaming.
The Darjeeling Limited / Un tren numit Darjeeling (2007): Rajasthan
Trei frați traversează Rajasthan cu trenul, camionul și scuterul într-un film care pare a fi în mișcare perpetuă. Cele mai bune scene, într-un tren care traversează țara, au loc într-un vagon restaurant de lux, învechit, care pare fantastic. Totuși, acesta ar putea foarte bine să fie o reconstrucție imaculată a celui real.
Francis L. Whitman (Owen Wilson), Jack L. (Jason Schwartzman) și Peter L. (Adrien Brody) sunt trei frați care nu și-au mai vorbit de ani buni, dar, la insistența celui mai vârstnic dintre ei, Francis L., pleacă împreună într-o călătorie cu trenul prin India.
Momentul nu este cel mai bine ales pentru nici unul dintre ei. Jack tocmai a fost părăsit de iubită, iar Francis a supraviețuit miraculos unui accident de mașină. Chiar dacă vacanța lor nu merge așa cum anticipaseră, relația dintre ei devine din ce în ce mai bună. O altă dorință a lui Francis este ca, în timpul călătoriei, să îi facă o vizită mamei lor (Anjelica Huston). Peter și Jack nu sunt încântați de idee.
Pelicula a fost premiatã la Festivalul de Film de la Veneția.
Filmul „THE DARJEELING LIMITED” nu este disponibil pentru streaming.
Roma (2018): Mexico City
Regizorul oscarizat Alfonso Cuaron realizează un portret viu și emoționant al unei servitoare din Mexicul anilor 70, în perioada tulburărilor politice.
Filmul autobiografic al regizorului, „Roma”, se petrece în mare parte în Mexico City-ul anilor ’70, unde a crescut, iar scenele în care familia din centrul poveștii se îndreaptă spre plajele din Tuxpan pentru o vacanță ne dau complet peste cap. Zăpezi uriașe, sare și vânt, voci de copii care țopăie puternic pe apă, însuflețind atât familia de pe ecran, cât și publicul.
Filmul „Roma”, cu Yalitza Aparicio și Marina de Tavira, poate fi urmărit acum pe Netflix.
Little Women / Fiicele doctorului March (2019): New England
În ceea ce privește plajele, dacă există într-un film recent scene de la malul mării mai bune decât cele filmate de-a lungul plajei Crane Beach din Massachusetts pentru noua adaptare a lui Greta Gerwig a romanului din 1868 al lui Louisa May Alcott, am vrea să le vedem. Restul filmului se concentrează mai ales pe casa familiei March.
Când fetele se îndreaptă spre Crane Beach pentru un picnic într-o zi de primăvară, camera de filmat urmărește dunele și apele mărginite de iarbă ale unuia dintre cele mai spectaculoase țărmuri din nord-estul Americii – chiar la ieșirea din orașul Ipswich și în direcția estuarului râului Essex și a mlaștinilor sărate.
Laurie flirtează nebunește cu un Jo inconștient de-a lungul marginii apei, în timp ce soarele aruncă brațe de lumină pură pe nisipul alb din fața ecranului, chiar peste noi.
Filmul „Fiicele doctorului March” poate fi urmărit acum pe Netflix.
Once Upon a Time… in Hollywood / A fost odată ca niciodată la Hollywood (2019): Los Angeles
Los Angeles, 1969. Rick Dalton (Leonardo DiCaprio, nominalizat la Oscar și la Globul de Aur), un star TV în declin, și Cliff Booth (Brad Pitt, un premiu Oscar și un Glob de Aur), dublura lui pentru cascadorii, încearcă să-și găsească drumul într-o industrie pe care nu o mai recunosc.
În paralel, apare actrița Sharon Tate (Margot Robbie), soția regizorului Roman Polanski, care este chiar vecina lui Dalton.
Încă un premiu – pentru scenografie – și șapte nominalizări la Oscar, alte două premii – cel mai bun film și scenariu – și trei nominalizări la Globurile de Aur. Din distribuție, Al Pacino, Kurt Russell și Luke Perry.
Filmul nu este disponibil pentru streaming.
Call Me by Your Name / Strigă-mă pe numele tău (2017): Italia
1983, nordul Italiei. Elio (Timothée Chalamet, nominalizat la Oscar), un tânăr de 17 ani, își petrece vara la superba vilă a familiei sale făcând transcrieri, cântând muzică clasică, citind și flirtând cu prietena lui. Curând, își face apariția Oliver (Armie Hammer), un american de 24 de ani, cel mai nou asistent cercetător din echipa de arheologi a tatălui său (Michael Stuhlbarg).
Filmul este bazat pe cartea omonimă scrisă de André Aciman. Un premiu (pentru scenariu) şi alte două nominalizări la Oscar (cel mai bun film şi cântec original), dar şi trei nominalizări la Globul de Aur.
Filmul nu este disponibil pentru streaming.
Midnight in Paris / Miezul nopții în Paris (2011): Paris
Gil (Owen Wilson), un scriitor aspirant, și logodnica sa (Rachel McAdams) pleacă într-o excursie la Paris. Când orologiul bate miezul nopții, Gil este transportat în Parisul anilor ‘20, perioada de care se simțea cel mai apropiat. În alte roluri, Michael Sheen, Tom Hiddleston și Kathy Bates.
Oscar pentru scenariu original și alte trei nominalizări – pentru cel mai bun film, regie și regie artistică. Filmările, realizate în Franța, au vizat unele dintre cele mai importante obiective ale Parisului sau din apropiere: Palatul Versailles sau Catedrala Notre Dame.
Filmul nu este disponibil pentru streaming.
Uncut Gems / Nestemate netăiate (2019): New York
Cel mai incitant thriller polițist din ultimii ani, despre un bijutier din New York (Adam Sandler) aflat în permanență în căutarea nebună a următoarei lovituri importante. Este un film complet încărcat de dorința de a evoca freamătul cartierului diamantelor și toate poveștile pe care regizorii – frații Safdie – le-au auzit pe tatăl lor spunând despre acea parte a orașului. Povești care, în adolescență, le-au sunat ca niște mini-filme irezistibile. Filmările au loc în mare parte pe 47th Street.
Frații Safdie nu au închis zona pentru filmările exterioare – au ieșit direct în stradă, pietonii adevărați amestecându-se, fără să știe, cu figuranții (la fel ca în alte filme de neuitat din New York, printre care „Marathon Man” sau „Tootsie”, când Dustin Hoffman, îmbrăcat pentru prima dată în rolul lui Dorothy, se plimba cu o perfecțiune primordială pe lângă membrii neștiutori ai publicului real), mai scrie sursa citată.
Filmul UNCUT GEMS / Nestemate netăiate poate fi urmărit acum pe Netflix.
The Talented Mr. Ripley / Talentatul domn Ripley (1999): Italia
Adaptarea pentru marele ecran a cărții omonime a Patriciei Highsmith a fost nominalizată la cinci categorii ale premiilor Oscar, nereușind însă să se apropie de succesul peliculei „Pacientul englez”, a cărei regie e semnată tot de Minghella.
Acțiunea se petrece în anii ’50, iar personajul principal este Tom Ripley (Matt Damon). El e îngrijitor la un hotel, dar inteligența sa nativă nu îi „permite” să rămână la acest nivel. Împrumută o jachetă a Universității Princeton și reușește să pătrundă într-un univers străin lui, la o petrecere de oameni bogați.
Destinul i se schimbă când Herbert Greenleaf, milionar și părintele lui Dickie (Jude law), un tânăr plecat în Italia, îi oferă 1000 de dolari pentru a-i convinge odrasla să se întoarcă acasă. Ripley acceptă și pleacă, dar pe noile tărâmuri se atașează de Dickie și Marge (Gwyneth Paltrow), logodnica acestuia. Sedus de viața lipsită de griji a celor doi, dar și respins de american, Tom îl ucide pe Dickie și îi „împrumută identitatea”, intrând în bucluc.
Filmul „Talentatul domn Ripley” poate fi urmărit acum pe Netflix și Amazon Prime Video.
A Bigger Splash / Pasiuni periculoase (2015): Pantelleria
Legenda rock Marianne Lane (Tilda Swinton) e în vacanță pe o insulă din Mediterana, cu partenerul său, Paul. Un celebru producător muzical și vechi iubit al ei (Ralph Fiennes), sosește pe neașteptate, însoțit de fiica sa, Penelope, și le întrerupe vacanța.
Într-un interviu, regizorul Luca Guadagnino a aflat că jurnalistul tocmai vizitase insula Pantelleria, o insulă la 100 km sud-vest de Sicilia, ca tribut pentru acest film. „Când ai fost acolo, ai visat?”, l-a întrebat regizorul. „Oh, visele din Pantelleria! Atât de dramatice. Atât de furtunoase. Oh, visele….”.
Filmul nu este disponibil pentru streaming.
In Bruges (2008): Bruges
În oraşul belgian Bruges ajung doi asasini plătiţi, Ray (Colin Farrell, premiat cu un Glob de Aur pentru rol) şi Ken (Brendan Gleeson), al căror scop este să-şi piardă urma printre turişti după o misiune terminată prost. Deși se simte nefiresc printre clădirile gotice, Ken este atras de calmul locului. În timp ce aşteaptă să fie sunaţi de şeful lor, Harry (Ralph Fiennes), cei doi trec printr-o mulţime de întâlniri neaşteptate cu localnici, un cineast american pitic şi prostituate olandeze. Nominalizări la Oscar, BAFTA şi Globurile de Aur.
Filmul „In Bruges” poate fi urmărit acum pe Netflix.
King Kong (1933): New York
O echipă de filmare pleacă într-o insulă tropicală pentru a turna un film. Aici, o gorilă de proporții uriașe își face apariția speriindu-i de moarte pe musafiri. Deși fioroasă, maimuța nutrește sentimente de duioșie față de starleta Ann Darrow (Fay Wray). Producătorul Carl Denham decide să-l captureze pe King Kong pentru a-l duce la New York. Ecranizări mai recente ale filmului au fost făcute în 1976 și în 2005.
Filmul nu este disponibil pentru streaming.
Final Portrait (2017): Paris
Aflat în călătorie la Paris, în 1964, scriitorul și criticul de artă american James Lord (Armie Hammer) e rugat de celebrul pictor și sculptor Alberto Giacometti (Geoffrey Rush) să-i pozeze pentru un tablou. Oferta pe care Lord o primește, curios și flatat, se transformă într-o întreagă aventură. Cei doi se împrietenesc, iar întâlnirile lor devin un pretext pentru dialoguri despre artă, cu toate ezitările, victoriile și zbuciumul ei.
Al cincilea film de ficțiune regizat de Stanley Tucci este ecranizarea cărții biografice „A Giacometti Portrait”, scrisă de James Lord și a fost prezentat la Festivalul de la Berlin în 2017, în afara competiției. O nominalizare la Premiile Filmului Britanic Independent pentru scenografie, în 2017.
Filmul nu este disponibil pentru streaming.
Crouching Tiger, Hidden Dragon / Tigru și dragon (2000): China
Îndrăgita fabulă chinezească de arte marțiale a lui Ang Lee, care implică două perechi de îndrăgostiți, o sabie dispărută și furtul unui pieptene de fildeș, are loc în timpul dinastiei Qing, în secolul al XIX-lea – și totuși, povestea pare mult mai veche, mult mai veche.
Înainte de a se retrage, maestrul în arte marțiale Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) vrea să-i dăruiască unui prieten Destinul Verde, sabia sa legendară, veche de peste 400 de ani. El încredințează sabia unui vechi camarad de arme, Yu Shu Lien (Michelle Yeoh), care i-o duce noului proprietar la Beijing. Dar sabia este furată de Jen (Zhang Ziyi), o tânără aristocrată rebelă, îndrăgostită de banditul Lo.
Producția a primit patru Oscaruri, dintr-un total de zece nominalizări, și patru Globuri de Aur.
Filmul „Tigru și dragon” poate fi urmărit acum pe HBO Max.
Hotel Salvation (2016): Varanasi
Ar putea fi morbid: un film despre căminele din orașul sfânt de pe malul Gangelui, unde hindușii în vârstă se duc să moară, după ce au decis că le-a ajuns. Își cumpără un loc și pur și simplu se pregătesc, aparent fără să se îndoiască, pentru sfârșit – familiile îi vizitează, se construiesc ruguri pe malul râului, zilele trec. Astfel de pensiuni există. Dacă urmăriți „Hotel Salvation”, aveți acel sentiment de film care învață lucruri noi și destul de mistice despre o religie veche, veche – și o țară și mai veche.
Filmul nu este disponibil pentru streaming.
Last Tango in Paris / Ultimul tangou la Paris: Paris
Filmul lui Bernardo Bertolucci a fost controversat la vremea lui (1972), fiind chiar acuzat de pornografie. Jeanne (Maria Schneider), o frumoasă pariziană, începe o relație toridă cu un american, Paul (Marlon Brando, nominalizat la Oscar). Bărbatul are mustrări de conștiință din cauza sinuciderii soției sale. În timp ce își consumă legătura carnală, cei doi nici măcar nu își dezvăluie numele.