Homepage  / Seriale

4 viitoare seriale cu veritabil iz scandinav

4 viitoare seriale cu veritabil iz scandinav

de Redactia Tvmania

Poveştile cu detectivi ai micului ecran care, din ploioasele oraşe Copenhaga sau Malmö, rezolvă cazuri de crimă în timp ce se confruntă cu propriile probleme familiale, au prins bine la publicul scandinav, dar şi în alte ţări ale lumii.

Iar în anii următori micul ecran se va umple de seriale noi influenţate de valul nordic noir.

Influenţa valului literar scandinav noir, în care detectivi se confruntă cu misterioase cazuri de crimă, a fost vizibilă pe micul şi marele ecran de la parteneriatul dintre Lisbeth Salander şi jurnalistul Mikael Blomkvist încoace. Protagoniştii trilogiei „Millennium” a lui Stieg Larsson au fost urmaţi de mulţi alţii, care au transformat poveştile întunecate nordice într-un filon numai bun de muls în ţările scandinave şi peste hotare.

Pe lângă serialele TV nordice despre detectivi şi remake-urile lor americane sau britanice (ca „The Killing”/„Forbryldesen” sau „Borgen”, despre care puteţi citi în „TVmania” nr. 15), micul ecran se va umple pe viitor de seriale clar influenţate de fluxul scandinav noir.

Dr. House de două ori

Astfel, americanii de la CBS pregătesc „Backstrom”, un serial dramatic inspirat de cărţile suedezului Leif G.W. Persson, în care erou e detectivul irascibil Evert Backstrom, varianta obeză a lui Gregory House (rolul principal feminin, o lesbiană îndurerată, va fi jucat de Mamie Gummer).

Tot un fel de doctor House va fi şi protagonistul din „I Am Victor” (2014, SUA). Scriitorul norvegian Jo Nesbø (autorul cărţii „Headhunters”, care a inspirat filmul „Vânătorii de capete”, lansat la cinema în 2011) lucrează acum la serialul acesta, care e bazat pe viitoarea lui carte. Eroul lui a fost descris drept un avocat de divorţuri gen Dr. House.

Apoi 8 romane ale norvegienei Anne Holt (seria „Hanne Wilhelmsen”) vor inspira un serial, care îşi caută un post, pentru difuzare, în SUA; eroina e o poliţistă lesbiană.

Şi galezii au vândut viitorul lor serial, „Hinterland”, în Danemarca, cu speranţa că povestea va prinde, amintind de stilul scandinav: în izolatul oraş de coastă Aberystwyth (Ţara Galilor), doi detectivi investighează numeroasele omucideri de aici (scenariul aminteşte de serialul „Crimele din Midsomer”).

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton