Cu trena lor impresionantă de hotărâri decisive pentru soarta națiunilor pe care le conduc, dar și cu pasiunile secrete, scandalurile și comentariile de toate felurile care le acompaniază existența, regii și reginele rămân, indiferent de epoca în care au trăit, personaje extrem de atractive pentru cineaștii lumii. Iată mai jos cinci dintre cele mai sonore povești cu regi și regine ale momentului:
Jeanne du Barry
„Jeanne du Barry”, filmul care a deschis recent Festivalul de la Cannes, l-a readus pe Johnny Depp în atenție, în rolul lui Ludovic al XV-lea. Noua și spectaculoasa producție este regizată de Maïwenn, care este și interpreta rolului titular. Filmul, care îi mai are în distribuție pe Melvil Poupaud („O dimineață minunată”, „Frate și soră”), Benjamin Lavernhe, Noemie Lvovsky, Pascal Greggory și pe Pierre Richard, unul dintre veteranii cinematografiei franceze, înfățișează viața tumultuoasă a lui Jeanne Bécu, devenită Jeanne du Barry.
Născută într-o familie sărmană, ea se folosește de inteligența și frumusețea sa pentru a ajunge la curtea lui Ludovic al XV-lea. Acolo, ea devine favorita regelui Franței, care nu îi cunoaște trecutul de curtezană și pe care îl ajută să își recapete pofta de viață. Jeanne se mută la Versailles, devine ultima amantă oficială a regelui și scandalizează întreaga curte.
Filmul va avea premiera în cinematografele din România pe 10 noiembrie.
Firebrand
Filmul „Firebrand”, prezentat, de asemenea, la Festivalul de la Cannes, urmărește, din perspectivă feminină, căsnicia lui Henric al VIII-lea (Jude Law) cu Catherine Parr (Alicia Vikander), ultima dintre cele șase soții ale sale. Povestea, care are numeroase elemente de thriller psihologic, este scrisă de Henrietta și Jessica Ashworth, scenaristele celebrului serial serial „Obsesia Evei”, difuzat de HBO Max. „Firebrand” este primul film în limba engleză al cineastului brazilian Karim Aïnouz, aflat printre candidații la premiul pentru cea mai bună regie de la Cannes.
Filmul este ecranizarea aclamatei cărți „Queen’s Gambit”, scrisă de Elizabeth Fremantle, dar titlul i-a fost schimbat în „Firebrand” pentru a nu fi confundat cu faimoasa miniserie omonimă de la Netflix, cu Anya Taylor-Joy în rolul campioanei de șah Beth Harmon. „Firebrand” o înfățișează pe Catherine Parr într-o poziție foarte dificilă. Cu un soț tiran și capricios, acum grav bolnav, ea trebuie să-și folosească toate instinctele pentru a supraviețui trădărilor de la curte și își atrage în jur un cerc strâns de femei. Catherine rămâne pe o poziție solidă, fără să renunțe la adevărata sa dragoste, Thomas Seymour (Sam Riley). Din distribuție mai fac parte Eddie Marsan, Erin Doherty (interpreta prințesei Anne în „The Crown”) și Mia Threapleton (fiica lui Kate Winslet).
Deocamdată nu se știe dacă și când vom vedea filmul în cinematografele din România.
The Crown
„The Crown”, unul dintre cele mai discutate, dar și premiate seriale contemporane, ajunge la al șaselea sezon. Producția creată de Peter Morgan, care are în palmares douăzeci și unu de premii Emmy, trei premii BAFTA și șase Globuri de Aur, ne va prilejui reîntâlnirea cu distribuția pe care o cunoaștem deja din al cincilea sezon: Imelda Staunton – regina Elisabeta a II-a, Jonathan Pryce – prințul Philip, duce de Edinburgh, Lesley Manville – prințesa Margaret, Dominic West – prințul Charles, Elizabeth Debicki – prințesa Diana, iar Bertie Carvel îl va interpreta pe prim-ministrul Tony Blair.
Dacă în sezonul al cincilea îi vedeam pe prinții William (Senan West) și Harry (Will Powell) copii, marea noutate a sezonului șase va fi prezența prințului William în ipostaza unui tânăr de succes (interpretat de Ed McVey), care o întâlnește pe tânăra și frumoasa Kate Middleton (jucată de Meg Bellamy). Sezonul al șaselea va fi lansat de Netflix în luna noiembrie.
Ecaterina / The Great
Lansat în luna mai de HBO Max, al treilea sezon al serialului „Ecaterina” / „The Great” (premiat cu un Emmy și nominalizat la șase Globuri de Aur de la lansarea sa) reușește să fie și mai brutal și sângeros decât primele două, dar rămâne amuzant și sarcastic. Căsnicia crudă și năbădăioasă dintre țarina Ecaterina (Elle Fanning) și țarul Petru al III-lea (Nicholas Hoult) capătă acum proporții incredibile.
Cu întorsături întunecate și multiple bizarerii, cu aproape toate personajele manipulându-se reciproc, pentru că la curte nimeni nu este în siguranță, sezonul se complică, făcând trecerea spre o nouă Rusie. Cum acest sezon include moartea mai multor personaje principale, speculațiile că ar putea fi și ultimul al poveștii create de scenaristul Tony McNamara sunt plauzibile.
Regina Charlotte: O poveste Bridgerton
Lansat la începutul lunii mai de Netflix, serialul „Regina Charlotte: O poveste Bridgerton”, creat de celebra Shonda Rhimes, ne prezintă povestea tinerei și neexperimentatei regine Charlotte (India Amarteifio). Ajunsă la curtea viitorului său soț, regele George al III-lea (Corey Mylchreest), ea se confruntă cu un mire cu trecut complicat, dar și cu ostilitatea viitoarei soacre, prințesa Augusta (Michelle Fairley). Farmecul poveștii vine din grația cu care tânăra regină reușește să stabilească o relație specială cu soțul ei, dar și din prezența unor eroine familiare din serialul „Bridgerton”.
O revedem pe regina Charlotte matură și impozantă, jucată de Golda Rosheuvel. Agatha Danbury revine și ea, fiind jucată în tinerețe de Arsema Thomas și la maturitate de Adjoa Andoh, iar Ruth Gemmell revine în rolul experimentatei lady Violet Bridgerton.