Homepage  / Seriale coreene

5 motive să vezi „Suntem morți cu toții”, noul hit coreean de la Netflix. Atenție, spoilere!

5 motive să vezi „Suntem morți cu toții”, noul hit coreean de la Netflix. Atenție, spoilere!

de Mioara Tronaru,

Serialul coreean „Suntem morți cu toții”, în original „All of Us Are Dead” (2022), face în 12 episoade cronica unei epidemii care transformă oamenii în zombi. Totul este văzut prin ochii unor adolescenți care încearcă să supraviețuiască invaziei morților-vii în școala lor. Producția a fost lansată pe platformă pe 28 ianuarie și a urcat rapid pe locul al treilea în topul celor mai vizionate seriale coreene de pe Netflix, după „Squid Game” și „Hellbound”.

Povestea „Suntem morți cu toții”

Totul începe ca oricare altă zi obișnuită la Hyosan High School. Elevii eminenți își petrec tot timpul învățând, elevii obișnuiți se preocupă mai degrabă de viețile lor amoroase, iar cei care „se distrează” agresându-și colegii o fac în continuare cu complicitatea vinovată a adulților care nu vor probleme la școala lor. Aceasta este de fapt și originea epidemiei care va cuprinde întregul oraș.

În încercarea disperată de a-și salva fiul de la bullying-ul constant la care este supus la școală, profesorul de chimie a dezvoltat un virus care ar fi trebuit să-l facă pe tânăr suficient de agresiv încât să fie capabil să răspundă și el cu aceeași monedă. Virusul însă l-a transformat pe pașnicul elev într-un zombi înfometat. Serialul debutează în momentul în care virusul scapă din laborator și transformă școala și apoi întregul oraș într-un paradis la zombilor.

Singurul mod în care poți să supraviețuiești este să te ții departe de morții-vii și să nu fii mușcat. Lucru destul de greu de făcut având în vedere că zombii sunt foarte puternici, rapizi, mulți și tot timpul flămânzi.

În aceste condiții, nu prea favorabile vieții, câteva grupuri de elevi încearcă să supraviețuiască. Sunt pe cont propriu, au de înfruntat și armata de zombi și dinamica socială a propriilor „găști”, iar ajutorul, pe care contau cel puțin la început, din partea adulților nu vine. Iar pe măsură ce serialul se derulează pe ecranul din fața ta începi să te întrebi, pe bună dreptate, dacă titlul „Suntem morți cu toții” nu reflectă cumva faptul că vor muri cu toții până în ultimul episod.

Cum apare și cum evoluează virusul

Față de alte producții care mizează pe tema zombilor, în „All of Us Are Dead” avem o explicație destul de detaliată și cvasi-științifică a apariției acestora.

Virusul care transformă, în maxim cinci minute, oamenii în zombi a fost creat de profesorul de chimie Lee Byeong Chan (Byeong-cheol Kim), doctor în biologie celulară și fost cercetător al unei companii farmaceutice, de unde nu se știe clar de ce a plecat. Fiul lui, elev al aceluiași liceu, este victima preferată a agresorilor din școală și nu se gândește decât la sinucidere. Incapabil să-l ajute altfel, Lee Byeong Chan creează un virus care ar fi trebuit să-i transforme frica în forță și să-l facă astfel capabil să-i înfrunte pe agresori.

Rețeta însă dă greș. Virusul e prea puternic și se dovedește periculos, iar tânărul se transformă într-un zombi însetat de sânge și o infectează și pe mama lui. Profesorul îi ține pe amândoi închiși în casă și caută acum un antidot.

În laboratorul liceului, Lee Byeong Chan își continuă cercetările și face experimente pe șoareci. Unul dintre aceste rozătoare însă scapă din cușcă și mușcă o elevă, iar de aici începe epidemia.

Un subiect infectat devine în câteva minute un zombi care caută imediat să muște pe altcineva. Nu văd prea bine, nu vorbesc și nu pot face operațiuni obișnuite (nu sunt capabili să deschidă o ușă, de exemplu), sunt însă foarte rapizi și puternici (pot dărâma cu ușurință ușa) și au un auz și un simț al mirosului foarte bine dezvoltate.

Dar avem și o surpriză, în câteva episoade, virusul va suferi o mutație. Iar noii zombi produși de noua tulpină vor fi „asimptomatici”. Adică arată și se comportă exact ca un om obișnuit, dar sunt mult mai puternici, nu pot fi omorâți și se hrănesc tot cu oameni.

În fața invaziei de zombi, profesorul Lee Byeong Chan renunță la a mai căuta antidotul și spune armatei, care încearcă să controleze situația, că singura soluție pentru eradicarea virusului este arderea completă a gazdei.

Ce spune creatorul serialului, J.Q. Lee

„All of Us Are Dead” adaptează un webtoon coreean de mare succes local, numit „Now at Our School”, despre care creatorul serialului de la Netflix crede că este diferit de alte producții cu zombi.

„Sunt multe filme și seriale cu zombi, iar marea lor majoritate sunt povești cu adulți. «All of Us are Dead» are în centru adolescenți, nu foarte maturi. Mi s-a părut interesant să spun o poveste din acest punct de vedere”, a declarat J.Q. Lee pentru site-ul coreean News 1.

În același timp, regizorul este mulțumit și de detalii: „Din punct de vedere vizual, coregrafia mișcărilor morților-vii este diferită de cea din alte producții cu zombi. Iar eu sunt foarte mândru și pot să vă spun că mișcările zombilor din «All of Us are Dead» sunt mai bine realizate decât în alte producții ale genului”.

În Ciné21, regizorul explică mai pe-ndelete: „În general, se consideră că zombii se deplasează foarte repedec, dar cei din «All of Us are Dead» sunt încă și mai puternici. Energia proprie adolescenților se reflectă în acțiune. Dacă un elev din lotul sportiv devine zombi, el va fi mult mai puternic și va alerga mult mai repede. Modul în care se mișcă este mai degrabă apropiat de acela al animalelor, decât de al oamenilor”.

Un final foarte deschis

Chiar dacă pe parcursul serialului plouă cu morți, sau mai degrabă cu morți-vii, în final vor rămâne și câțiva în viață. Orfani, rămași fără prieteni, unii dintre ei încă trebuind să dea bacul, dar încă vii.

Orașul a fost bombardat și, teoretic cel puțin, epidemia de zombi a fost oprită.

În ultimul episod însă apare și surpriza: șefa clasei, Choi Nam Ra (Yi-Hyun Cho), care era un zombi „asimptomatic”, un gen nou de creatură jumătate om-jumătate zombi, a supraviețuit bombardamentului asupra orașului. Și nu e singură, mai sunt și alții ca ea, care deocamdată se ascund.

Posibilitatea ca ea să fie vie, te face să te gândești că și Lee Chung San (Yoon Chan-young), al cărui cadavru nu apare niciun moment, ar putea fi la fel de viu. Și aceeași este situația și pentru principalul antagonist al serialului, și primul asimptomatic care apare, Yoon Gwi Nam (In-soo Yoo).

Așa că personaje pentru încă un sezon, avem! În plus, webtoon-ul după care a fost adaptat serialul are 130 de capitole.

Câteva detalii pe scurt

# Pentru scena sărutului dintre Yi-Hyun Cho și Park Solomon a fost nevoie de 17 duble, scrie soompi.com.

# Actorul Lim Jae Hyuk a luptat dintotdeauna cu greutatea și când tocmai se mândrea cu faptul că a slăbit 30 de kilograme, a semnat pentru „All of Us Are Dead”. Pentru rolul elevului plinuț, a pus pe el peste 32 de kilograme, după cum a aflat kstartrend.com.

# Conform cosmo.ph, actorii Yoon Chan-young și In-soo Yoo, interpreții principalilor antagoniști din serial, sunt în realitate buni prieteni.

# Transformarea lui In-soo Yoo în detestatul pesonaj negativ care nu mai moare parcă niciodată, i-a impresionat pe fani. Pentru cine vrea amănunte, actorul are 23 de ani și e încă singur…

# Primul actor care-a atras atenția a fost Park Solomon, cunoscut și cu numele de scenă Lomon. Are 22 de ani și este coreean-uzbec. „All of Us Are Dead” este a treia producție în care apare.

# Pe actrița Lee Yoo-Mi ați văzut-o și în „Squid Game”.

# Următorul proiect al regizoului J.Q. Lee este „Morning Comes to Psychiatric Wards Too”, o dramă despre viața dintr-o secție de psihiatrie, după cum a aflat soompi.com. Producția se inspiră din realitate, iar în rolul principal va fi actrița Park Bo-Young.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton