Modifica setarile cookie
Homepage  / Timp liber

7 filme pe care să nu le ratezi la Festivalul de film documentar One World România

de Doinel Tronaru,

Deja tradiționalul festival de film documentar al Bucureștiului, One World România, ajuns la cea de-a 15-a ediție, se deschide vineri seară, de la ora 19.00, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (MNAR), cu o proiecție specială a filmului documentar “A.I. at War”. Peste zece filme din programul ediției îți sunt recomandate, în exclusivitate, de specialiștii care au contribuit la alegerea lor.

A devenit deja o tradiție ca, pe parcursul primăverii, să se desfășoare în București Festivalul de film documentar One World România (OWR), iar această inițiativă a continuat chiar și în cei doi ani de pandemie. Numeroasele filme de lungmetraj ale acestei ediiții, împărțite în 9 secțiuni (plus competiția internațională și alte câteva secțiuni de scurtmetraje sau conexe, în total sunt 73 de titluri de filme în 15 secțiuni), sunt dedicate unei teme generoase: natura și protecția acesteia, cu alte cuvinte au o dimensiune ecologică.

“Selecția de filme OWR#15 surprinde la scară mică complexitatea mediului natural și este gândită ca un ecosistem în sine, secțiunile dezvoltându-se ca niște ramuri care cresc din același trunchi și care doar împreună formează un întreg”, conform organizatorilor, Asociația One World Romania.

“Un trai mai blând, în armonie cu natura”

Trebuie să spunem că selecția de anul acesta a festivalului a fost făcută de o echipă artistică, formată din: Andreea Chiper – critic de film și regizor, Victor Morozov – critic de film, Anca Păunescu – selecționer festivaluri europene, Liri Chapelan – critic de film, Sorana Stănescu – jurnalist DOR, Vlad Petri – regizor, Monica Stan – director artistic.

“Prin selecția de filme documentare și evenimentele care le acompaniază, dorim ca în această ediție să contribuim la dezvoltarea unui trai mai blând, în armonie cu noi înșine și cu natura din care facem parte. Celebrăm diversitatea și dreptul la existență al tuturor formelor de viață, pentru că la nivel fundamental cu toții suntem același lucru: viață”, afirmă Monica Stan, directorul artistic al festivalului.

Ediția a 15-a a festivalului va continua până duminică, 22 mai, în diverse săli de cinema bucureștene sau locații neconvenționale, iar online până pe 31 mai. One World România este dedicat memoriei fostului președinte ceh Václav Havel, manifestarea pornind inițial ca un festival internațional de film documentar și drepturile omului, sub egida Centrului Ceh București.

Regizoarea Monica Stan, directorul artistic al festivalului, a ales, în exclusivitate pentru TVMania, o selecție personală și subiectivă de 6 filme, să-i zicem “selecția curatorului”.

1. “Sunt liber” / “I Am Free” / “Soy libre” (Franța-Belgia, 2021; 78 min.) Regia: Laure Portier

“Cineasta Laure Portier documentează maturizarea fratelui său mai mic, începând din anii tumultuoși ai adolescenței și culminând cu procesul de introspecție care-l determină pe acesta să-și reconsidere întreaga viață.”

Când și unde poate fi vizionat: sâmbătă, 14 mai, ora 17.30, Cinema Elvire Popesco.

2+3. “Mesaje în sticlă 1-2” / “Bottled Songs 1-2” (Germania-Franța-Statele Unite, 2020; 38 min.) Regia: Chloé Galibert-Laîné, Kevin B. Lee + “Detectivistică” / “Forensickness” (Franța-Germania, 2020; 40 min.) Regia: Chloé Galibert-Laîné

Sunt, de fapt, două filme ale aceleiași autoare care vor fi proiectate împreună. “De la biografia unui reporter de pe front care navighează în ape tulburi și până la analiza producției vizuale a Statului Islamic, filmul “Bottled Songs” se construiește ca o corespondență digitală în care, pe baza mijloacelor computerului personal, două puncte de vedere se completează și se întâmpină la jumătatea drumului, într-un exemplu de camaraderie întru aflarea adevărului.” (Victor Morozov)

Când și unde poate fi vizionat: vineri, 20 mai, ora 18.30, Cinema Elvire Popesco.

4. “Cioburi” / “Splinters” / “Esquirlas” (Argentina, 2020; 70 min.) Regia: Natalia Garayalde

“Cineasta Natalia Garayalde avea 12 ani când fabrica de armament și muniție din orașul său Río Tercero a explodat, provocând un dezastru de proporții epice în comunitate. După mai bine de douăzeci de ani, cineasta se întoarce în orașul natal, redescoperă arhivele familiei și se pornește să investigheze traumele trecutului care merg dincolo de un simplu accident, revelând ițele încâlcite ale unor interese politice obscure și un caz de corupție de o amploare colosală.” (Monica Stan)

Când și unde poate fi vizionat: joi, 19 mai, ora 20.30, Cinemateca Eforie.

5. “Mănâncă tot din farfurie!” / “Eat Your Catfish” (Statele Unite-Spania-Turcia, 2021; 74 min.) Regia: Noah Arjomand, Adam Isenberg, Senem Tüzen

“Filmul semnat de Noah Arjomand, Adam Isenberg și Senem Tüzen prezintă o realitate crudă, unde revelația constă mai curând în cât de fragile, ori pur și simplu neadevărate, sunt fundațiile acestei vieți cotidiene atât de ponegrită în ficțiuni.”

Când și unde poate fi vizionat: vineri, 20 mai, ora 18.30, Cinemateca Eforie.

6. “Tată” / “Father” (China, 2021; 97 min.) Regia: Wei Deng

“Există o doză implicită de violență în a filma un nevăzător, care depășește obișnuitul dezechilibru dintre cel privit și cel care privește; în acest caz, nu i se poate sub nicio formă întoarce obiectivului privirea neclintită. Cineastul Wei Deng pare conștient de acest dezechilibru când urmărește târșâitul bunicului său orb, un prezicător aflat în mod manifest la capătul puterilor, eșuat într-o China de nerecunoscut, unde credințele și tradițiile sunt măturate de cultul îndoielnic al succesului material la care aderă cu patimă inclusiv propriul său fiu, dezvoltator imobiliar de succes.” (Liri Alienor Chapelan)

Când și unde poate fi vizionat: vineri, 20 mai, ora 20.30, Cinema Elvire Popesco.

7. “Copii în ceață” / “Children of the Mist” (Vietnam, 2021; 92 min.) Regia: Diem Ha Le

“Debutul în lungmetraj al lui Diem Ha Le este o misivă venită dintr-un teritoriu care se impune mult prea rar privirii spectatorului occidental, exceptând scurta explozie de manifeste cinematografice produse în perioada războiului din Vietnam. Însă termenul de misivă nu face întru totul dreptate energiei sale furioase, revoltei sale în fața situației unei nații lăsate de izbeliște, la intersecția dificilă dintre o ideologie comunistă oficială, și influența de neoprit a capitalismului, mai ales a celui cultural, care se insinuează în niște comunități nepregătite să-l evalueze în mod nuanțat.” (Liri Alienor Chapelan)

Când și unde poate fi vizionat: sâmbătă, 14 mai, ora 20.30, MNAR – Sala Auditorium.

Criticul de film Andreea Chiper, la rândul ei membră a echipei de selecție, a făcut și ea pentru noi o selecție personală de 5 filme, pe care o redăm pe scurt în continuare:

  1. “Cronici din acele vremuri” / “Chronicles of that Time” (Elveția-Italia, 2021);
  2. “Mesaje în sticlă” (vezi mai sus);
  3. “Filmul din balcon” / “The Balcony Movie” (Polonia, 2021);
  4. “Babi Yar. Context” (Olanda-Ucraina, 2021; este cel mai recent film al marelui cineast de origine ucraineană Sergei Loznitsa, dedicat masacrului comis de naziști în Ucraina ocupată, în 1941);
  5. “Sine die” (scurtmetraj, Spania, 2021).

Program One World România 2022

Link program festival: https://festival-oneworld.ro/l/ro/program/

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te