Îndemânarea fizică, abilitățile motorii fine și coordonarea ochi-mână înseamnă dexteritate și evoluția acestor elemente îi ajută pe copii să participe la activitățile fizice, zilnice, să se joace, să interacționeze cu ceilalți și să poată face față cu brio sarcinilor școlare.
1. Jocuri cu piese din lemn
Copiii mici descoperă lumea prin joc. Distrează-te cu cei mici rezolvând un puzzle din lemn și ajută-i doar la nevoie. Vor dezvolta mobilitate și coordonare pentru că trebuie să pună piesele în locurile potrivite. Le poți oferi puzzle-uri cu piese mai mari și mai puține la început, pentru ca apoi să le introduci pe cele cu piese mici.
Construcțiile cu piese din lemn de turnuri pot fi de ajutor, plus că vei petrece timp de calitate alături de copii.
2. Modelaj
Plastilina, spuma de modelat, argila, lutul, slime-ul – toate pot fi excelente componente pentru dezvoltarea dexterității și îmbunătățirea abilităților motorii fine. Realizarea viermișorilor și a figurinelor de animale ajută la o bună coordonare a mâinilor.
Extra sfat: învață copilul să se joace și să segmenteze aceste produse de modelat cu foarfeca pentru o mai bună armonizare ochi-mână.
3. Desen și pictură
Copiii mici pot picta cu degetele, dar și cu ajutorul ustensilelor special create pentru pictură, burețeii mici fiind importanți pentru a învăța să țină și să traseze conturul formelor, completând mai apoi cu nuanțele dorite interiorul.
Pentru cei mari utilizarea unor perii sau pensule face minuni pentru motricitatea fină, plus că distracția este garantată.
4. Curse distractive
Ce spui de o întrecere cu cereale? Poți pune cereale într-un bol și apoi faci o cursă, cot la cot cu cei mici pentru a vedea cine reușește să mute cele mai multe cereale într-un bol în altul. Cum? Cu ajutorul unei pensete. Ca să fie și mai interesant pentru copii, cursa este contracronometru, iar câștigătorul poate mânca cerealele cu lapte.
5. Șuruburi și chei amuzante
Cei mai mici copii au o curiozitate înnăscută pentru a înșuruba și deșuruba piulițe prinse pe o placă. Îi poți lăsa să facă manevrele cu mâna pentru dezvoltarea musculaturii degetelor și a încheieturii, dar și pentru a căpăta abilități fine de execuție. Cu cât ai șuruburi de dimensiuni diferite, poate și șaibe, cu atât va avea mai mult de lucru, plus că și aici puteți face întrecere să vedeți cine e mai rapid.
Lacătele cu chei sunt excelente mijloace de a trezi interesul puștilor ceva mai mari, dornici să se transforme în exploratori curajoși, gata să își imagineze aventura.
6. Confecționarea de brățări și coliere
Jocul de înșirat nasturi pe o ață nu pare prea atractiv pentru copiii mici, dar confecționarea unor brățări viu colorate sau a unor coliere din piese de plastic sau lemn cu forme și modele diferite poate fi distractivă, dar și utilă pentru dezvoltarea dexterității copiilor.
7. Pescuit
Cum poate pescuitul să dezvolte motricitatea fină? În primul rând poți crea cu cei mici peștișori din diverse materiale, pe care să îi așezi afară într-o piscină și să pescuiți apoi împreună. Este minunat să te joci în aer liber, plus că poți stârni interesul pentru o astfel de activitate atât celor mici, cât și celor mari.
8. Jocul apei
Pune apă într-un pahar și oferă-i copilului o seringă sau o pipetă și un alt pahar sau mai multe. Dacă pui colorant alimentar în alte pahare și îl rogi să transfere apa în paharele goale mușchii mânuțelor vor fi puși la muncă, iar momentele magice, garantate.
Dezvoltarea mișcărilor fine de la vârste fragede este foarte importantă. Cu cât exersați mai mult alături de copii, cu atât dexteritatea lor se va îmbunătăți. Se pot găsi soluții pentru o mai bună coordonare, prin joc și timp de calitate petrecut împreună, indiferent de vârsta copiilor.