Homepage  / Advertorial

8 LUCRURI PE CARE NU LE ȘTIAI DESPRE GENGHIS KHAN

8 LUCRURI PE CARE NU LE ȘTIAI DESPRE GENGHIS KHAN

de Redactia Tvmania

Istoria secretă a mongolilor, o nouă serie documentară în trei părți care debutează vineri, 12 mai, ora 22:00 la Viasat History, dezvăluie povestea extraordinară din spatele ascensiunii lui Genghis Khan de la proscris la conducător al Imperiului Mongol. El, fiii și nepoții săi au fost mai mult decât stăpâni însetați de sânge; au dat putere femeilor, au îmbrățișat toate credințele și au legat estul de vest prin inovații de la astronomie la arte, lăsând o moștenire de durată. 

În articolul nostru vă spunem opt fapte fascinante pe care le-am aflat despre Genghis Khan din această serie.

1. Viața și povestea lui Genghis Khan au fost descrise pentru prima dată într-o carte veche de 800 de ani, intitulată Istoria secretă a mongolilor. A fost prima carte de istorie mongolă scrisă chiar de mongoli – de un autor fără nume – și nu de dușmanii lor. A fost adunată din arhivele multor familii regale și de lideri tribali. Aceste arhive au fost puse într-o cutie specială care a fost ținută secretă. Fără permisiunea liderilor, nimeni nu putea vedea aceste istorii secrete – de unde și numele cărții.

2. În anii 1100, Mongolia ca țară nu exista. Era o pășune, un câmp vast de luptă pentru grupuri rivale de nomazi aflați în război. În 1162, conducătorul unuia dintre aceste grupuri – mongolii – a avut un copil. Băiatul, care mai târziu a devenit Genghis Khan, se numea Temujin. Era încă foarte tânăr când tatăl său a fost asasinat – mai exact otrăvit – de un trib rival, tătarii. Familia lui Temujin a devenit proscrisă, iar acesta ar fi putut fi sfârșitul ei, dar tragedia a avut un efect diferit asupra băiatului.

3. Potrivit Istoriei secrete, Temujin nu era un copil obișnuit, el „avea foc în ochi”, spune cartea, ceea ce înseamnă că s-a născut cu un scop. Nu era eroul tipic, avea defecte, temeri și îndoieli. Și-a lăsat chiar și noua soție în urmă, când un grup de nomazi rivali le-a atacat tabăra, pentru a se salva. Știa că, dacă ar fi rămas, atacatorii l-ar fi ucis. Mult mai târziu, după ce și-a câștigat câțiva aliați, s-a întors după soția sa și i-a zdrobit pe atacatori.

4. Era un maestru al arcului și al săgeților. În mod uzual, folosea arcul tradițional mongol, care era dintr-un compozit realizat din mai multe materiale pe care nomazii le-ar fi avut la îndemână: componente de la animale, corn, tendoane și clei extras din pește. Era un arc foarte elastic, ușor de folosit călare, dar era nevoie de un an întreg pentru a face unul, pentru că straturile sale trebuiau să stea la uscat luni de zile.

5. A fost un mare tactician. Mama lui l-a învățat că, în timp ce o singură săgeată poate fi ruptă cu ușurință, mai multe săgeți laolaltă sunt inimaginabil de puternice. Deci, pentru a câștiga putere, Temujin s-a înconjurat de oameni cu abilități diferite. Erau oameni loiali, și nu simpli supuși ce făceau ce li se spunea. Temujin și-a ales șefii militari pentru talentul lor, nu pentru trecutul lor, iar cu aceasta a destrămat o regulă veche de secole a nomazilor, bazată pe ierarhii și credințe.

6. La vârsta de 44 de ani s-a ridicat la putere și a devenit stăpânul stepei. În primăvara anului 1206, Temujin a numit un kuritai – un mare consiliu al nomazilor. Lângă râul Onan, în munții sacri Khenti, a fost înscăunat ca mare conducător al întregului Imperiu Mongol și astfel s-a născut Mongolia. Înscăunându-se, Temujin a devenit Genghis Khan. Acest titlu este un mister, până astăzi nu știm de unde vine. Poate le-a arătat oamenilor că face ceva nou și rupe vechea ordine. El a reușit ceva ce nimeni altcineva nu a făcut în 300 de ani: a forțat diferitele grupuri de nomazi la o singură identitate coerentă ca mongoli.

7. A introdus scrierea în noul său imperiu. Înainte de el, mongola era doar o limbă vorbită și știa că scrisul era esențial pentru a-și guverna poporul, așa că a comandat unui inamic capturat să-i învețe pe mongoli cum să scrie. Acest captiv a creat scrierea uigură, care este folosită și astăzi în Mongolia. Scrierea a fost folosită în educație, finanțe și administrație, precum și pentru ordinele militare.

8. El a introdus, de asemenea, noi legi stricte, care erau cu mult înaintea timpului lor. Furtul și minciuna au fost interzise. Toate religiile trebuie respectate. Răpirea sau abuzul de femei a fost interzisă. Încălcarea acestui codul putea duce la executare.

Genghis Khan nu a fost un criminal fără minte. A organizat și a guvernat un mare imperiu cu ambiții și mai mari. Mongolii erau gata să cucerească. 

Aflați mai multe despre ei și despre liderul lor în Istoria secretă a mongolilor – la Viasat History, începând de vineri, 12 mai, orele 22:00.

Copyright – Lion Television

(P) Articol realizat în colaborare cu VIASAT WORLD LIMITED.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton