Modifica setarile cookie
Homepage  / Cinema

A fost odată „Top Gun”: povestea peliculei cu Tom Cruise. Filmul, lansat acum 31 de ani

de Redactia Tvmania

La mijlocul lunii mai, s-au împlinit 31 de ani de la lansarea „Top Gun” (1986): oscarizată pentru melodia „Take My Breath Away”, povestea plină de adrenalină a fost filmul cu cele mai mari încasări din acel an.

Peste 356 de milioane de dolari la box-office-ul internaţional au propulsat „Top Gun” pe primul loc în clasamentul filmelor anului 1986, acum trei decenii, combinaţia fiind una câştigătoare pentru protagonistul Tom Cruise şi producătorul Jerry Bruckheimer.

În film, pilotul naval Pete Mitchell (Cruise) se antrenează la baza Miramar, unde devine rivalul lui Tom Kasansky (Val Kilmer), se iubeşte cu astrofizicianul Charlotte Blackwood (Kelly McGillis) şi îşi dovedeşte priceperea aeriană în timpul unei crize internaţionale.

La începutul anului 2016, zvonurile ziceau că Tom Cruise şi producătorul Jerry Bruckheimer, care au devenit prieteni apropiaţi între timp, ar lucra la continuarea peliculei. Iar pe 25 octombrie 2016 a venit confirmarea mult aşteptată:

„Da, discutăm despre o urmare. Încercăm să ne dăm seama cum s-o facem”, a declarat Tom Cruise, citat de express.co.uk.

 

Convins de adrenalină

 

Aventura „Top Gun” a început în 1985, când Matthew Modine a refuzat rolul principal în filmul lui Tony Scott – nu era de acord cu discursul pro-militar al peliculei.

Echipa s-a reorientat spre Tom Cruise, dar actorul de 23 de ani nu a acceptat aşa uşor rolul lui Maverick, care a ajuns să-l facă celebru, a povestit producătorul Jerry Bruckheimer în 2013, pentru movies.yahoo.com:

A fost nevoie să-l curtăm puţin pentru a-l convinge”, şi-a amintit Bruckheimer.

Tom Cruise și Mia Sara în „Legenda”

Tom Cruise tocmai terminase de filmat „Legenda” (1985), cu Ridley Scott, fratele lui Tony Scott. A spus „Da” scenariului abia după ce producătorul Jerry Bruckheimer l-a urcat într-un avion cu care echipa de elită a Marinei, Blue Angels, făcea acrobaţii. A fost mai mult ca sigur momentul în care, la viteza Mach 1, s-a declanşat pasiunea lui Tom Cruise pentru a-şi face propriile cascadorii.

„L-am trimis la El Centro (baza aeriană din California unde sunt staţionaţi iarna cei de la Blue Angels – n.r.), a sărit în spatele avionului şi s-a distrat de minune. Atunci avea părul lung până la umeri şi piloţii şi-au spus «O să-l ducem pe hippiotul ăsta în cursa vieţii lui», aşa că l-au aruncat prin aer şi s-au dat peste cap. A aterizat, s-a dus la o cabină telefonică, m-a sunat şi mi-a spus «Accept rolul»”, îşi amintea producătorul Jerry Bruckheimer.

 

Filmări intense

 

Acelaşi Bruckheimer a mai povestit că ziua de care îşi aminteşte până astăzi e cea în care echipa cocoţată pe un deal filma avioanele de vânătoare. Acestea treceau pe deasupra lor, iar Tony Scott striga la interfon „Mai aproape! Mai aproape! Mai aproape!”:

„Avioanele se întorc. Tony spune «Mai aproape! Mai aproape! Mai aproape!». Şi au venit atât de aproape că ne-au ridicat de pe scaune şi le-au dărâmat pe toate”, spune producătorul. Echipa a avut bătăi de cap apoi la editare, încercând să pună cap la cap multele minute de film şi să facă distincţia între piloţii din diferitele avioane.

 

ŞTIAŢI CĂ…?

 

* După lansarea filmului, Marina s-a trezit că numărul celor care se înscriau pe listele de recrutare a crescut cu 500%! Până atunci, cifrele erau în scădere şi beneficiul adus de peliculă a fost simţitor: după ce l-au văzut pe Cruise pilotând un avion F-14A Tomcat, oamenii stăteau la coadă pentru a se înscrie, în întreaga ţară. De crescut au crescut şi vânzările la jachetele de pilot şi ochelarii-aviator, cu 40%.

* Scenariul semnat de Jim Cash şi Jack Epps Jr. a fost inspirat de articolul „Top Guns” (publicat în revista „California”, în 1983), citit de Bruckheimer. Acesta i-a propus partenerului său de producţie, Don Simpson, să facă „un film Star Wars pe Pământ”.

* Umblă vorba că Anthony Edwards a fost singurul actor din distribuţie care nu a vomitat după ce a zburat cu avionul de vânătoare, rămânând neafectat de forţele G şi schimbările de presiune suportate.

* Regizorul Tony Scott a fost concediat de 3 ori în timpul filmărilor.

* 10.000 de dolari a plătit studioul Paramount pentru fiecare oră de zbor cu un avion F-14 din timpul filmărilor. Una dintre notele de producţie primite din partea studioului în legătură cu pelicula a fost „(În filmul ăsta) se zboară prea mult”.

* Kelly McGillis (care este lesbiană în realitate) s-a iubit cu foc cu Tom Cruise, dar scena din lift (în care blonda îl vrăjeşte pe brunet purtând ochelari de soare şi şapcă) a fost adăugată în poveste după o primă vizionare cu publicul, care a cerut mai mult romantism.

* Filmul îi este dedicat lui Art Scholl, pilotul care a murit în timpul producţiei. Cascador de meserie, Scholl s-a prăbuşit cu avionul în Pacific.

 

Te-ar putea interesa și:

Tom Cruise nu-şi poate vinde casa: ar fi bântuită!

Tom Cruise s-a antrenat pentru misiuni NASA în 2003

Val Kilmer se întoarce în „Top Gun 2”

Tom Cruise se va lupta cu dronele în „Top Gun 2”

Moartea lui Tony Scott a anulat planurile pentru „Top Gun 2”

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te