Homepage  / Știri

A murit Julie Powell, autoarea care a inspirat îndrăgitul film „Julie & Julia”

A murit Julie Powell, autoarea care a inspirat îndrăgitul film „Julie & Julia”

de Andreea Hentea,

Julie Powell, chef și blogger culinar al cărei proiect a inspirat celebrul film „Julie & Julia” (2009), regizat de Nora Ephron, cu Meryl Streep și Amy Adams, a murit pe 26 octombrie în urma unui stop cardiac, la doar 49 de ani, scrie deadline.com.

În anul 2002, Julie Powell împlinea 30 de ani și, după cum a declarat la un moment dat publicației The Times, nu prea avea perspective în carieră. Ea s-a gândit atunci să își încerce norocul în noua lume a blogurilor. Eforturile ei de a aborda moștenirea sofisticată a Juliei Child, dar și stilul ei abordabil și plin de umor, s-au dovedit foarte inspirate, atrăgând o adevărată comunitate de gurmanzi, dar și de admiratori ai scriiturii lui Julie Powell.

Julie Powell

Totul a pornit de la un blog…

După cum știm deja, Julie Powell și-a propus să gătească, timp de un an, fiecare rețetă din revoluționara carte de bucate a Juliei Child, „Mastering the Art of French Cooking”.

În 2003, pe măsură ce proiectul se apropia de final, reportera Amanda Hesser de la New York Times a scris despre proiectul Julie / Julia, iar numărul de cititori ai blogului Juliei Powell a crescut vertiginos.

Editura Little, Brown & Company a venit cu ideea de a transforma articolele de pe blogul Juliei Powell în cartea „Julie & Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen” (apărută și în România, cu titlul „Julie si Julia – 365 de zile, 524 de reţete, o micuţă bucătărie de apartament — sau despre cum şi-a riscat o fată căsnicia, slujba şi sănătatea mintală pentru a deprinde arta vieţii”), republicată ulterior, în ediție cartonată, cu titlul „Julie & Julia: My Year of Cooking Dangerously”.

Cartea Juliei Powell a devenit, de asemenea, un mare succes, fiind vândută în peste un milion de exemplare. Mai mult, amuzantul experiment culinar a devenit un fenomen național în America, iar planurile de ecranizare a cărții au atras o listă de vedete de prim rang atât în fața, cât și în spatele camerelor.

…și a ajuns la un film adorat

Aclamata regizoare și scenaristă Nora Ephron a semnat contractul pentru a realiza filmul „Julie & Julia” (ultimul din cariera sa, din păcate, fiindcă ea însăși a murit în 2012), cu Meryl Streep și Amy Adams în rolurile principale. Stanley Tucci a jucat rolul lui Paul Child, devotatul soț al Juliei Child, iar Chris Messina l-a interpretat pe Eric Powell, soțul Juliei Powell.

Implicarea lui Meryl Streep și a lui Stanley Tucci în proiect a fost rezultatul deciziei Norei Ephron, care a avut flerul de a combina cartea lui Julie Powell cu memoriile Juliei Child, „My Life in France”. Filmul a devenit, astfel, o dublă biografie, arătând inclusiv valoroasa moștenire culinară care a trecut din generație în generație.

Ce a spus Julia Child

Succesul filmului a crescut vânzările ambelor cărți – a Juliei Child și a Juliei Powell. Deși celebra Julia Child nu a apucat să vadă filmul, pentru că a murit în 2004, era familiarizată cu blogul culinar al Juliei Powell.

Întrebată de Los Angeles Times ce părere are despre proiect, ea a declarat că nu înțelege de ce sarcina de a-i realiza rețetele este atât de dificilă. „Nu înțeleg cum de ar putea avea probleme cu ele. Nu trebuie să fie o foarte mare bucătăreasă”, a citat-o ulterior pe Julia Child editorul culinar de la Los Angeles Times.

Pentru milioanele de cititori ai Juliei Powell, scopul blogului a fost însă chiar această idee, că o amatoare aspirantă și-a propus să urce Everestul în domeniul său și a reușit să-și împlinească cele mai nebunești visuri.

Julie Powell, în vârstă de 49 de ani, locuia cu soțul, fratele și părinții ei în mica așezare Olivebridge din comitatul Ulster, New York, aflat în apropierea Munților Catskill.

Pe 26 octombrie ea a încetat din viață, în urma unui stop cardiac. Dispariția sa a fost anunțată publicației New York Times de soțul ei, Eric Powell.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton