Homepage  / Știri

A murit legendarul Paul Sorvino, unul dintre actorii speciali ai Hollywoodului

A murit legendarul Paul Sorvino, unul dintre actorii speciali ai Hollywoodului

de Andreea Hentea,

Paul Sorvino, neuitatul actor din „Băieți buni”, capodopera lui Scorsese, a încetat din viață la 83 de ani, după o carieră lungă și prolifică. Fiica lui, actrița Mira Sorvino, i-a adus un omagiu emoționant tatălui său, scrie deadline.com.

Nu doar capul mafiot Paul Cicero din „Băieți buni” / „Goodfellas” (1990), capodopera lui Martin Scorsese, va rămâne memorabil pentru cariera marelui actor care a fost Paul Sorvino. Cu o filmografie care numără peste o sută șaptezeci de titluri, actorul a oferit prestanță și profunzime tuturor rolurilor pe care le-a jucat, fiind una dintre prezențele acelea care nu puteau fi ignorate, indiferent de întinderea rolului.

Paul Sorvino s-a născut la New York, în Brooklyn, din părinți imigranți italieni. Înalt, jovial, cu o voce impresionantă de bariton, Paul Sorvino și-a dorit cu ardoare să fie cântăreț de operă și a studiat la Academia Americană de Muzică și Artă Dramatică din New York. Astmul bronșic sever de care suferea l-a împiedicat însă să devină cântăreț.

Paul Sorvino a muncit din greu pentru a învăța tehnici variate de respirație și a-și gestiona boala, a scris o carte de succes intitulată „Cum să devii un fost astmatic” și a înființat Fundația Sorvino pentru tratarea astmului, cu sediul la New York.

El și-a continuat studiile de actorie cu celebrul Sanford Meisner și a debutat în film în „Where’s Poppa?” (1970), regizat de Carl Reiner și devenit un film-cult. În 1971 a jucat un rol secundar în filmul „The Panic in Needle Park”, foarte apreciat de critici, alături de Al Pacino, și el un tânăr pe atunci.

Strălucea la fel în teatru și în film

Paul Sorvino a jucat mult și pe Broadway, fiind unul dintre actorii importanți de teatru ai epocii sale. În 1972 a fost foarte lăudat de critici pentru interpretarea din piesa (premiată cu Pulitzer) a lui Jason Miller, „That Championship Season”, care i-a adus o nominalizare la premiul Tony. Paul Sorvino și-a reluat rolul în versiunea cinematografică a acestei piese, „Campioni ratați” (1982), regizată chiar de Jason Miller, în care a jucat alături de Bruce Dern, Stacy Keach, Robert Mitchum și Martin Sheen.

Actorul a fost, de asemenea, foarte apreciat pentru rolul secundar din excelentul „O notă de distincție”/ „A Touch of Class” (1973), în care a jucat cu Glenda Jackson și George Segal, dar și pentru cel din „Roșii” / „Reds” (1981), regizat de Warren Beatty. Acesta avea să-i devină bun prieten și avea să-l mai distribuie în „Dick Tracy” (1990) și „Bulworth” (1998).

Fanii serialului „Maddie și David” / „Moonlighting” și-l amintesc din rolul tatălui lui David (Bruce Willis), David Addison Sr., iar cei ai serialului „Lege și ordine” din rolul detectivului Philip Cerreta. A fost, de asemenea, dr. Nikolai Rozenko în „Star Trek: Generația următoare” și a jucat și în longevivul serial „Verdict: Crimă”, cu o altă actriță legendară, Angela Lansbury. Printre numeroasele filme în care a jucat Paul Sorvino se numără „Romeo și Julieta”, regizat de Baz Luhrmann, „Dragoste în stil italian”, „Nixon”, al lui Oliver Stone, în care l-a jucat pe Henry Kissinger, „Doctorul Mafiei” sau „Ucide Irlandezul”.

Personajul jovial din spatele durilor de pe ecran

Dincolo de silueta sa impozantă și vocea gravă pe care le împrumuta eroilor de obicei duri pe care îi juca, Paul Sorvino era un jovial și un personaj generos, un pictor, sculptor și bucătar pasionat, care a rămas îndrăgostit pe viață de muzica de operă. A fost însurat de trei ori, cu Lorraine Davis, cu care a avut trei copii, Mira, Amanda și Michael, deveniți toți actori, cu Vanessa Arico și cu Dee Dee Sorvino, care i-a fost alături din 2014 până la dispariția sa.

Paul Sorvino, în vârstă de 83 de ani, avusese mai multe probleme de sănătate, dar s-a stabilit că moartea sa a survenit din cauze naturale. Soția lui, actrița și producătoarea Dee Dee Sorvino, care i-a fost alături în ultimele clipe, a declarat: „Inima mea e frântă. Nu va mai exista niciodată un alt Paul Sorvino, dragostea vieții mele și unul dintre cei mai mari interpreți care au însuflețit vreodată scena și ecranul”.

Mira Sorvino și prietenii actorului și-au luat rămas-bun

Mira Sorvino, cea mai cunoscută dintre fiicele sale, recompensată cu un Oscar și cu un Glob de Aur pentru rolul din „Chemarea Afroditei” / „Mighty Aphrodite” (1995), regizat de Woody Allen, și-a evocat emoționant tatăl la ceremonia din 1996 a Oscarurilor. Când a urcat pe scenă pentru a-și primi statueta, ea a spus „Îi mulțumesc tatălui meu, Paul Sorvino, care m-a învățat tot ce știu despre actorie. Te iubesc foarte mult, tată”, iar actorul, care se afla în sală, a izbucnit în plâns.

Mira Sorvino, Paul Sorvino, Credit line: Profimedia

Acum, talentata actriță a scris pe Twitter: „Tatăl meu, marele Paul Sorvino, a murit. Inima mea este sfâșiată – o viață de iubire, de bucurie și de înțelepciune alături de el s-a încheiat. A fost cel mai minunat tată. Îl iubesc atât de mult! Îți trimit dragostea mea către stele, tată, pe măsură ce te înalți”.

Numeroși actori celebri i-au răspuns Mirei Sorvino, omagiindu-l cu emoție pe tatăl ei.

„Îmi va fi dor de Paul, Mira”, a scris Vincent D’Onofrio, alături de care îl putem vedea în serialul „Nașul din Harlem” / „Godfather of Harlem”, lansat în 2019 și difuzat de Disney Plus. „Inima mea e alături de tine. Tatăl tău m-a tratat întotdeauna ca pe un frate mai mic. Nu-l voi uita niciodată pe Paul Sorvino”, a mai spus actorul.

„Un actor atât de mare și, mai presus de toate, un om cu adevărat minunat”, a scris Mia Farrow.

„Mira, îmi pare enorm de rău pentru pierderea ta”, a scris Rob Reiner (al cărui tată, Carl Reiner, a regizat filmul în care a debutat Paul Sorvino, „Where’s Poppa?”). „Îți trimit dragostea mea”, a adăugat el.

„Mira, la tine m-am gândit mai întâi. Știu cât de mult l-ai iubit pe tatăl tău drag. Și el te-a iubit atât de mult! Îți transmit toate condoleanțele din lume”, a spus cunoscuta actriță de comedie Kathy Griffin.

„Tatăl tău va trăi mereu prin numeroasele sale interpretări legendare și pline de pasiune”, a scris Marg Helgenberger, iar Ralph Macchio a transmis: „Îmi pare foarte rău, Mira. A fost un privilegiu să lucrez cu tatăl tău și să-l cunosc puțin. Multă dragoste ție și familiei tale”.

În fine, Rosanna Arquette, care a jucat cu Paul Sorvino în comedia „Off the Wall” (1983), a scris: „Îmi pare foarte rău pentru pierderea ta, Mira. A fost un artist minunat și un om bun”.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton