Homepage  / Știri

A murit Leslie Bricusse, compozitorul unor piese nemuritoare din „Goldfinger” sau „Willy Wonka și fabrica de ciocolată”

A murit Leslie Bricusse, compozitorul unor piese nemuritoare din „Goldfinger” sau „Willy Wonka și fabrica de ciocolată”

de Andreea Hentea,

Compozitor, textier și dramaturg britanic de marcă, reputat mai ales pentru muzica pe care a compus-o pentru filme și piese de teatru, Leslie Bricusse ne-a părăsit ieri, la vârsta de 90 de ani, scrie nypost.com. 

Leslie Bricusse a compus muzica și a scris versurile unor piese de pe coloana sonoră a multor filme celebre. Printre acestea se numără „Doctor Dolittle”, „Goodbye, Mr. Chips”, „Scrooge” sau „Willy Wonka și fabrica de ciocolată”. Printre piesele sale nemuritoare se numără celebrul cântec „Goldfinger” (din filmul omonim din seria Bond), făcut celebru de fenomenala Shirley Bassey, sau „You Only Live Twice”, piesa din filmul Bond omonim cântată de Nancy Sinatra. 

Printre numele celebre care i-au cântat piesele se numără Frank Sinatra, Nina Simone, Richard Harris, Maureen McGovern și Diana Krall. Tot lui Leslie Bricusse îi datorăm sensibila piesă „Can You Read My Mind”, compusă împreună cu John Williams pentru „Superman” și piesa „Le Jazz Hot!”, compusă împreună cu Henry Mancini pentru „Victor / Victoria”. 

Leslie Bricusse a primit nouă nominalizări la Oscar, dintre care două s-au concretizat în premii – pentru cel mai bun cântec original din „Doctor Dolittle” (1967), cu Rex Harrison și Anthony Newley, și pentru cea mai bună coloană sonoră – din filmul „Victor / Victoria” (1982), cu Julie Andrews, pe care l-a împărțit cu faimosul său confrate Henry Mancini. A fost nominalizat, de asemenea, la șapte Globuri de Aur și la cinci premii Tony – pentru montări de succes pe Broadway. În 2001, regina Elisabeta a II-a l-a decorat pentru serviciile aduse artei teatrale și cinematografice. 

Două jumătăți perfect îmbinate

Celebrul compozitor a fost căsătorit cu actrița Yvonne „Evie” Romain din 1958 și până în prezent. Cei doi au avut un singur fiu, Adam, care a și anunțat, ieri, dispariția tatălui său. Acesta a postat pe Facebook mesajul: „Iubitul meu tată a murit liniștit, în această dimineață. Vă rog să ridicați un pahar în amintirea lui. Te iubesc pentru totdeauna, tată, odihnește-te în pace”. 

Leslie Bricusse a fost omagiat și de celebra Joan Collins (în vârstă de 88 de ani). Actrița a postat pe Instagram următorul mesaj: „Leslie a fost unul dintre compozitorii uriași ai epocii noastre și un mare prieten. El și frumoasa lui Evie sunt în viața mea de peste 50 de ani. Îmi va fi teribil de dor de el, la fel cum le va fi și numeroșilor săi prieteni”. 


Leslie Bricusse a compus, împreună cu vechiul său colaborator Anthony Newley, fostul soț al lui Joan Collins, coloana sonoră nominalizată la Oscar pentru „Willy Wonka și fabrica de ciocolată” (1971). Piesele iconice din film, precum „Pure Imagination” sau „The Candy Man”. au fost transformate în hituri de Sammy Davis Jr. în 1972. 


Născut și crescut în suburbiile Londrei, Bricusse a absolvit Universitatea Cambridge și a început să compună muzică și versuri pentru teatru și film în anii ʿ50.


„Muzica face să strălucească semnificația versurilor, iar versurile pot avea doar acea melodie și nu alta”, scria Bricusse în cartea sa de memorii, „Pure Imagination”, publicată în 2016. „Sunt două jumătăți care reflectă același lucru și, ca în orice artă, cele două piese trebuie îmbinate perfect”.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton