Homepage  / Știri

A murit Monica Vitti, unul dintre simbolurile cinematografiei italiene

A murit Monica Vitti, unul dintre simbolurile cinematografiei italiene

de Andreea Hentea,

Monica Vitti, figură esențială a filmului italian, afirmată prin rolurile sale memorabile din filme clasice ale anilor '60, a murit la vârsta de 90 de ani, scrie deadline.com. 

Anunțul a fost făcut de politicianul Walter Vetroni, fost primar al Romei – care a aflat vestea de la soțul actriței, regizorul Roberto Russo, cu care aceasta era căsătorită din 1995 – și care și-a exprimat durerea pentru pierderea acestei mari personalități artistice a Italiei. 

Născută pe 3 noiembrie 1931 la Roma, Monica Vitti (pe numele adevărat Maria Luisa Ceciarelli) a fost una dintre cele mai mari actrițe ale Italiei și ale lumii, alături de Sophia Loren, Anna Magnani, Silvana Mangano sau Claudia Cardinale. Rolurile sale legendare din filmele ilustrului Michelangelo Antonioni, precum „Aventura” /  „L’avventura” (1960), „Noaptea” / „La notte” (1961), „Eclipsa” / „L’eclisse” (1962) sau „Deșertul roșu” / „Il Deserto Rosso” (1964), dar și cele precum rolul Angelei Ravelli din „Rațiuni de stat” / „La raison d’état”, al lui André Cayatte sau cel din „Fantoma libertății”, al lui Luis Bunuel, vor rămâne doar câteva dintre reperele carierei sale impresionante. 

Monica Vitti a absolvit în 1953 Academia Națională de Artă Dramatică din Roma și a jucat atât în film, cât și în teatru, unde a abordat eroine din repertoriul unor autori precum Moliere, Ionesco, Shakespeare sau Bertolt Brecht. 

Monica Vitti, „Modesty Blaise” (1966) 20th Century Fox

O carieră strălucită

Cu fizicul său ieșit din tipare, aerul distant și cerebral, alura elegantă și vocea cu un timbru aparte, Monica Vitti a fost una dintre aparițiile de neuitat ale ecranului. A abordat cu grație o mulțime de genuri cinematografice, de la filmele intelectuale ale lui Antonioni (căruia i-a fost muză și parteneră între 1957 și 1967) la comedii fanteziste precum „Modesty Blaise” (1966), regizată de Joseph Losey sau „Fata cu un pistol” / „La ragazza con la pistola” (1968), în regia lui Mario Monicelli, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin în 1969, care i-a și adus un Glob de Aur pentru cea mai bună actriță în același an. Unul dintre rolurile sale de neuitat este și cel din „Gelozie în stil italian” / „Dramma della gelosia – tutti i particolari in cronaca” (1970), regizat de marele Ettore Scola. Într-o carieră de peste cincizeci de ani, Monica Vitti a lucrat nu doar cu marii regizori ai epocii, ci i-a avut ca parteneri pe cei mai celebri actori ai lumii, de la Marcello Mastroianni la Alain Delon, Vittorio Gassman, Giancarlo Giannini, Richard Harris, Michel Bouquet, Stanley Baker sau Elliott Gould. 

De-a lungul anilor, Monica Vitti a primit șapte Globuri de Aur italiene pentru rolurile din filme ca „Aventura”, „Ti ho sposato per allegria” (1967), „Gelozie în stil italian”, „La supertestimone” (1971), „La Tosca” (1973), „Camera d’albergo” (1981) și „Flirt” (1983). În 1989 a regizat filmul „Scandalo segreto”, care i-a adus încă două Globuri de Aur – pentru cel mai bun debut în regie, dar și pe cel pentru rolul din film, în care a jucat alături de Elliott Gould, Daniele Stroppa și Catherine Spaak. A primit Leul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, în 1995, și a fost premiată cu un Glob de Aur onorific în anul 2000. 

Monica Vitti a fost o actriță de mare subtilitate și prestanță, o prezență fascinantă pe scenele și ecranele lumii. A făcut parte de două ori, în 1968 și în 1974, din juriul Festivalului de la Cannes. Marea actriță nu mai fusese văzută în public în ultimii 15 ani, pentru că suferea de Alzheimer.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton