Homepage  / Vedete / Vedete străine

A murit Richard Donner, legendarul regizor al filmelor „Superman”, „Domnița Șoim” și al seriei „Armă mortală”

A murit Richard Donner, legendarul regizor al filmelor „Superman”, „Domnița Șoim” și al seriei „Armă mortală”

de Redactia Tvmania

Lumea filmului s-a despărțit de Richard Donner. Celebrul cineast a trăit 91 de ani și a lăsat în urmă o filmografie excepțională, dar și o viziune foarte personală asupra lumii, scrie deadline.com. 

Prolificul regizor și producător hollywoodian a semnat câteva dintre cele mai importante și iubite filme ale anilor ’70-’80, printre care „The Omen” (1976), „Superman” (1978), „Domnița șoim” / „Ladyhawke” (1985) și filmele din franciza polițistă „Armă mortală” / „ Lethal Weapon” cu Mel Gibson și Danny Glover. Dispariția sa a fost anunțată de soția lui, Lauren Schuler Donner, care îi era, de asemenea, producător și manager. 

 

Născut în Bronx, Richard Donner și-a început cariera regizând producții de televiziune, în anii ’60. Printre acestea se numără celebrele „Route 66”, „The Rifleman”, „Zona crepusculară” / „The Twilight Zone”, „The Man From U.N.C.L.E.”, „Gilligan’s Island”, „Perry Mason” și „The Wild Wild West”, titluri refăcute, mai toate, la Hollywood în variante contemporane. 

Superman (1978), Christopher Reeve & Richard Donner
 

Au urmat lungmetrajele de sine stătătoare realizate de regizor. Unul dintre cele mai îndrăgite a devenit „Superman” (1978), una dintre primele pelicule cu super-eroi de mare succes. Filmul îmbina excelenta poveste SF a lui Kal-El/ Superman, venit de pe planeta Krypton, creată de Jerry Siegel și Joe Shuster, cu scenariul reputatului Mario Puzo și cu viziunea plină de căldură și umor a regizorului Richard Donner.

Filmul l-a făcut celebru peste noapte pe tânărul Christopher Reeve, care a jucat rolul lui Superman, alături de Margot Kidder și de mari vedete precum Marlon Brando, Gene Hackman și Ned Beatty. Blockbuster-ul Warner Bros a avut un buget de aproximativ 55 de milioane de dolari și a încasat peste 300 de milioane de dolari la nivel global, o performanță uluitoare la vremea aceea.

„Superman” a obținut trei nominalizări la Oscar (inclusiv pentru superba coloană sonoră compusă de John Williams) și a câștigat un premiu special acordat de Academie pentru efectele sale vizuale. De asemenea, a pregătit terenul pentru filmele cu supereroi care domină acum superproducțiile hollywoodiene, de la Universul Marvel la DC Comics. 

Richard Donner & Mel Gibson, Arma mortală (1987)

Din păcate, o dispută cu producătorii a dus la înlocuirea numelui lui Donner de pe genericul continuării, „Superman II” (1980), cu numele lui Richard Lester, deși Richard Donner filmase majoritatea scenelor. Între timp, Donner trecuse la alte producții, care au avut, de asemenea, enorm succes. În 1982, el a regizat comedia „Răsfățatul” / „The Toy”, cu Richard Pryor și Ned Beatty, iar în 1985 a realizat „Domnița șoim” / „Ladyhawke” , un superb basm care îmbina atmosfera medievală cu o poveste de dragoste nespus de delicată și o distribuție perfect aleasă: Michelle Pfeiffer (într-unul dintre cele mai emoționante roluri ale sale), Rutger Hauer și Matthew Broderick.

 

Un mare succes al lui Richard Donner a fost și excelentul film de aventuri pentru copii „Tâlharii” / „The Goonies” (1985), cu un scenariu scris de Chris Columbus după o poveste de Steven Spielberg. Filmul urmărea un grup de copii care își petreceau ultima vacanță împreună, înainte de a se muta cu părinții în zone diferite. Puștii descopereau din întâmplare harta unei comori, care îi aparținea vestitului pirat One-Eye și plecau pe urmele ei, sperând că vor putea folosi banii pentru a-și salva casele de la demolare și a nu-și mai vedea gașca despărțită.

Filmul îi avea în distribuție pe Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Martha Plimpton, Joe Pantoliano, iar pe coloana sonoră voci celebre precum Cindy Lauper si Richard Marx. 

 

„Dick a avut o autoritate extrem de mare asupra tuturor filmelor sale și a fost neobișnuit de înzestrat în extrem de multe genuri cinematografice”, a spus Steven Spielberg la aflarea veștii dispariției prietenului său.

„În preajma lui te simțeai ca și cum te-ai fi întâlnit cu antrenorul tău preferat, cu cel mai deștept profesor, cel mai motivant spirit, cel mai îndrăgit prieten, cel mai ferm aliat și, desigur, cu cel mai mare iubitor de aventură dintre noi toți. Era exact ca un copil, din toată inima și tot timpul. Nu-mi vine să cred că a plecat, dar râsul său puternic, plin de viață, mă va însoți mereu”.

 

Filmele lui Richard Donner de la mijlocul anilor ’80 au fost urmate de franciza blockbuster „Armă mortală” / „Lethal Weapon”, lansată de Warner Bros în 1987. Cele patru filme din serie, regizate de Donner într-un interval de 11 ani, i-au transformat pe Mel Gibson și pe Danny Glover în vedete internaționale și au încasat peste 900 de milioane de dolari la nivel global.

 

La aflarea veștii dispariției regizorului, Mel Gibson, care l-a interpretat pe excentricul Martin Riggs din seria „Armă mortală”, a declarat pentru Deadline:

„Donner! Prietenul meu, mentorul meu! Câte lucruri am învățat de la el! A fost extrem de modest, și-a lăsat la o parte imensul talent și l-a pus în valoare pe al altora. Era plin de inimă și de suflet, pe care le dăruia tuturor celor care îl cunoșteau. Dacă am aduna toate faptele bune pe care le-a făcut, s-ar întinde pe tot cerul. Îmi va fi dor de el!”. 

 

Danny Glover, care l-a jucat pe sergentul Roger Murtaugh în cele patru filme, a spus, la rândul său, despre dispariția regizorului:

„Mi-e inima frântă! Lucrul cu Dick Donner și cu Mel Gibson la seria «Armă mortală» reprezintă cea mai mare reușită a carierei mele. Îi voi fi întotdeauna recunoscător lui Dick pentru că îi păsa cu adevărat de mine, de viața mea și de familia mea. Eram prieteni și țineam foarte mult unul la altul, dincolo de colaborarea de pe ecran și de succesul pe care ni l-a adus franciza «Armă mortală». Îmi va fi un dor imens de el!”.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton