Vă aduceţi aminte de vocea Vioicăi Bucur, cea care, pe vremuri, ne făcea copilăria mai frumoasă cu câteva minute de desene animate? „Gala desenului animat” rămâne un reper drag în peisajul tv de dinainte de ’89.
Viorica Bucur s-a stins însă ieri, 22 august, în urma unui cancer pancreatic. Acum câteva luni, Viorica Bucur acorda un interviu revistei “TV Satelit” în care povestea cum a ajuns să facă emisiunea care a făcut-o cunoscută.
Înainte de ’89, copiii aveau parte doar de câteva minute de desene animate săptămânal într-o emisiune prezentată de Viorica Bucur (65 de ani), care se numea „Gala desenului animat”. După Revoluţie, producţia a luat sfârşit. Care au fost motivele şi cum s-a născut emisiunea, a povestit, în luna martie, chiar fosta prezentatoare.
„În 1972, eu şi Radu Cimponeriu (cu care a realizat emisiunea – n.r.) eram studenţi şi făceam referate pentru doctorat. Având câteva probleme legate de televiziune, am ajuns chiar la TVR. Ne interesa şi filmul animat, astfel că am început să facem anchete prin şcoli şi grădiniţe. Am avut surpriza să observăm că tinerii nu ştiau personaje celebre de desene animate de la Disney. Tudor Vornicu, cel care era directorul TVR pe atunci, ne-a povestit că a venit de la Paris, unde văzuse o emisiune „Micul public numărul 1” şi ne-a propus şi nouă să facem una la fel pentru copii”, îşi amintea Viorica Bucur.
„Emisiunile nu se măsurau ca azi în ratinguri şi totul mergea ca pe roate. Într-o zi, după ce Radu a plecat din ţară, Vornicu m-a chemat să îmi propună o emisiune de desene animate, duminica la amiază. Am acceptat, chiar dacă spaţiul era de jumătate de oră. Însă după ani, într-un final, emisiunea a fost mutată sâmbăta şi s-a numit „Gala desenului animat”. Din păcate, cu anii, spaţiul de jumătate de oră a ajuns la 10 minute şi apoi 5 minute. Iar din cauza legii dreptului de autor, nu mai puteam tăia filmuleţe la montaj ca să le difuzăm numai pe bucăţi. Atunci am şi părăsit televiziunea naţională, pentru că nu mă mai regăseam în ce făceam.”.
În paralel cu lumea desenului animat, Viorica Bucur s-a dedicat şi emisiunilor de film. Însă după 1990 nu s-a mai simţit bine la televiziunea naţională şi a decis să plece. „Intervenise legea dreptului de autor, nu mai făceam decât să tai şi să lipesc bucăţi de filme, aşa cum glumea soţul meu, „să fac tocăniţă de filme”, declara ea pentru “TVSatelit” în luna martie.
Viorica Bucur a trăit singură în ultimii ani, după decesul soţului,cu care un a avut copii.
În perioada comunismului, când prezenta „Gala desenului animat”, Viorica Bucur era oprită pe stradă. I se spunea „mama lui Donald” sau a celorlalte personaje de desene animate din emisiunile prezentate de ea. „Mi-au plăcut foarte mult personajele cu care am lucrat, însă în special Chip şi Dale sau Oblio, au fost preferaţii mei. Mă gândeam deseori că semăn cu personajele de desene animate cu care am lucrat şi care nu au avut copii. Nici Mickey, Donald sau Popaye nu s-au căsătorit niciodată, erau înconjuraţi doar de nepoţei”, a încheiat cu nostalgie Viorica Bucur.
În ultimii ani din viaţă, Viorica Bucur preda istoria universală şi teoria filmului la Academia de Teatru şi Film – Universitatea teatrală şi cinematografică. “Am avut ocazia să cunosc foarte mulţi cineaşti din noua generaţie şi m-am bucurat că le-am fost dascăl şi le-am predat.”