Homepage  / Știri

A murit William Hurt, o figură emblematică a Hollywoodului

A murit William Hurt, o figură emblematică a Hollywoodului

de Andreea Hentea,

A murit William Hurt, unul dintre cei mai cunoscuți actori de la Hollywood. Actorul recompensat cu Oscarul pentru „Sărutul femeii păianjen” / „Kiss of the Spider Woman” (1985) și nominalizat de încă trei ori într-o carieră lungă și prolifică, avea 71 de ani, scrie deadline.com. 

Anunțul dispariției lui William Hurt a fost făcut de Will Hurt, unul dintre fiii actorului. „Familia Hurt deplânge cu durere moartea lui William Hurt, tată iubit și actor premiat cu Oscarul, pe 13 martie 2022, cu o săptămână înainte de a împlini 72 de ani. Acesta a murit liniștit, din cauze naturale, iar familia solicită intimitate în aceste momente”, a postat acesta pe rețelele de socializare. 

De la teologie la actorie

William Hurt s-a născut pe 20 martie 1950 la Washington. Tatăl său lucra la Agenția Americană pentru Dezvoltare Internațională, așa că s-a mutat, împreună cu familia sa, din Lahore până în Mogadiscio și Khartoum. A urmat Universitatea Tufts, unde a studiat teologia, numai că pasiunea pentru actorie l-a îndemnat să se înscrie la celebra Școală de dramă Juilliard, unde a studiat patru ani, fiind coleg cu viitoare vedete precum Robin Williams și Christopher Reeve.

William Hurt a avut patru copii: Alex Hurt (născut în 1983), cu scenarista Sandra Jennings, cu care a avut o relație între 1981 și 1984, Samuel Hurt (născut în 1989) și William Hurt (născut în 1991) cu fosta sa soție, Heidi Henderson, și o fiică, Jeanne Bonnaire-Hurt (născută în 1994), cu actrița Sandrine Bonnaire.

Actor foarte nuanțat și extrem de versatil, William Hurt fost nominalizat la Oscar de trei ori, consecutiv, la mijlocul anilor ’80, și încă o dată în 2006. A câștigat statueta pentru rolul din „Sărutul femeii păianjen” (1985), care i-a adus și o nominalizare la Globul de Aur, un premiu BAFTA și un premiu la Cannes.

A fost nominalizat, apoi, pentru „Copiii unui Dumnezeu mai mic” / „Children of a Lesser God (1986), pentru „Știri de televiziune” (1987), și pentru „Umbrele trecutului” / „The History of Violence” (2005), regizat de David Cronenberg. În 1985 a fost nominalizat la premiul Tony, pentru rolul din celebra piesă „Hurlyburly”, de David Rabe, montată pe Broadway.

A debutat în cinema în 1980, cu rolul unui om de știință, în thrillerul SF „Altered States”, pentru care a primit, în anul următor, o nominalizare la Globul de Aur pentru Noua stea a anului. Din acel moment, cariera sa a fost mereu în ascensiune.

William Hurt a jucat rolul memorabil al avocatului sedus de personajul lui Kathleen Turner în toridul „Body Heat” (1981), apoi a apărut în rolul lui Arkadi Renko din „Parcul Gorki” / „Gorky Park” (1983), alături de Joanna Pacula și Lee Marvin. 

A jucat din nou cu Kathleen Turner în „Turist din întâmplare”, în care oscila între ea și eroina jucată de Geena Davis. A fost Edward Rochester în ecranizarea după „Jane Eyre” regizată de Franco Zeffirelli în 1996, în care a avut-o ca parteneră pe Charlotte Gainsbourg.

L-a jucat pe ducele Leto Atreides în serialul „Dune” (lansat în 2000) și a abordat roluri dintre cele mai variate, de la „Te iubesc până la moarte” / „I Love You to Death” (1990), regizat de Lawrence Kasdan, cu care a avut o veche colaborare, la „Orașul întunecat” / „Dark City” (1998) sau „Inteligență artificială” / „A.I. – Artificial Intelligence” (2001), al lui Steven Spielberg. 

A făcut parte și din universul Marvel

Fanii mai tineri îl știu din filmele din universul Marvel, în care l-a jucat pe fanfaronul Thaddeus Ross, care a apărut în cinci filme Marvel, inclusiv „Incredibilul Hulk” / „The Incredible Hulk” (2008), „Căpitanul America: Război civil” / Captain America: Civil War” (2016) și „Văduva neagră” / „Black Widow”.

În 2011 a jucat rolul căpitanului Ahab din serialul „Moby Dick”, alături de Ethan Hawke și Gillian Anderson, iar unul dintre cele mai recente roluri ale sale a fost al unui șef CIA în serialul „Condor” (lansat în 2018 și difuzat de HBO), în care a jucat alături de Max Irons.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton