Homepage  / Vedete străine

Actrița britanică Jane Horrocks, supărată pe televiziuni și platformele de streaming. „Rolurile importante le revin mereu Oliviei Colman, lui Lily James”

Actrița britanică Jane Horrocks, supărată pe televiziuni și platformele de streaming. „Rolurile importante le revin mereu Oliviei Colman, lui Lily James”

de Andreea Hentea,

Actrița britanică Jane Horrocks (58 de ani), cunoscută în special pentru filmul „Little Voice” (1998), care i-a adus o nominalizare la Globul de Aur și una la BAFTA, a declarat recent că publicul care urmărește serialele de televiziune și producțiile de pe platforme e „amăgit” și „dezavantajat”, deoarece „rolurile importante le revin mereu Oliviei Colman, lui Lily James și lui Sarah Lancashire”, scrie deadline.com.

Jane Horrocks e cunoscută publicului din România în special pentru rolul timidei și anxioasei adolescente Laura, poreclită „Little Voice”, din filmul „Vânătorul de vedete” / „Little Voice” (1998), regizat de Mark Herman, care a rulat și în cinematografele de la noi. Jane Horrocks juca acolo alături de Michael Caine (recompensat cu Globul de Aur pentru rolul impresarului mercantil care voia să câștige de pe urma talentului Laurei), Brenda Blethyn (nominalizată la Oscar și la Globul de Aur pentru rolul pragmaticei mame a Laurei) și Ewan McGregor.

Deși a jucat în numeroase producții de cinema și de televiziune până atunci și de atunci încolo (una dintre cele recente fiind comedia „Absolut fabulos: Filmul” / „Absolutely Fabulous: The Movie”, din 2016, cu Joanna Lumley și Jennifer Saunders), Jane Horrocks se plânge astăzi că publicul britanic este „amăgit”, fiind direcționat permanent spre același grup restrâns de actrițe, care primesc mereu rolurile principale din toate producțiile.

Actrița acuză producătorii de „miopie”

„Cred că este puțin cam restrictiv pentru public să vadă mereu aceleași figuri. Îmi pare rău pentru spectatori că producătorii sunt atât de miopi încât continuă să lucreze la nesfârșit cu aceiași oameni”.

Întrebată ce simte în legătură cu actrițele care se bucură astăzi de o cotă excelentă, precum Olivia Colman („Managerul nopții”, „The Crown”, „Favorita”, „Mizerabilii”, „Fiica ascunsă”), Keeley Hawes („D-na Wilson”, „Bodyguard”, „Rebecca”, „Miss Revoluție”) și Lily James („Downton Abbey”, „Război și pace”, „Rebecca”, „Situl”, „Pam & Tommy”), cărora li se acordă în mod regulat marile roluri în producții TV, Jane Horrocks a răspuns: „Mai e și Sarah Lancashire!” („Galeriile Paradise”, „Happy Valley”, „Julia”). Ea a adăugat: „Ele, toate, fac o treabă uimitoare și dacă li se oferă rolurile, atunci, desigur, le primesc. Însă există o mulțime de actori care ar putea aduce ceva nou și neașteptat unuia dintre acele roluri”.

Discriminarea pe criterii de vârstă, eterna problemă

Comentariile lui Jane Horrocks au fost făcute în același weekend în care s-a întocmit o scrisoare deschisă, semnată de peste o sută de actori și persoane publice, printre care se afla și Keeley Hawes. Scrisoarea cerea apariția pe ecran a mai multor femei cu vârsta de peste 45 de ani și renunțarea la prejudecățile cu privire la vârstă, „înrădăcinate” în industria de divertisment.

Jane Horrocks a declarat, de asemenea, într-un interviu acordat acum câțiva ani ziarului The Independent, că pentru ea, personal, aceasta nu este neapărat o problemă. Actrița a spus: „Când am urmat studiile de dramă, am jucat personaje de toate vârstele, așa că pentru mine nu e o problemă dacă joc bătrâni sau tineri. De fapt, cariera mea ar putea deveni chiar mai bogată la vârsta mea, fiindcă apar noi oportunități de roluri, dar discriminarea pe baza vârstei rămâne, totuși, o problemă în industrie”.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton