Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete / Vedete româneşti

Ada Roseti predă arte marțiale. E profesoară de Krav Maga

de Redactia Tvmania

Am aflat de ceva vreme că Ada Roseti (48 de ani), fost critic de film și actualmente Director de Programe Discovery Europa Centrală și de Est, nu numai că a învățat o artă marțială, Krav Maga, dar o și predă. Cum s-a întâmplat, vedeți mai jos.

 

Ce este Krav Maga?

Ada Roseti: Krav Maga este o artă marțială de auto apărare, fondată de Imi Lichtenfeld (maestru de arte marţiale, 1910-1998, n.r), în baza experienței lui în diferite sporturi și arte marțiale, dar și în situații de luptă în viața reală.

Cum a ajuns o doamnă obișnuită cu covorul roșu să facă arte marțiale?

S-a dus la un prim antrenament.

Ce v-a atras la această disciplină?

Krav Maga nu este un sport, ci o artă marțială. Antrenamentele te ajută să fii în formă, dar tehnicile te ajută să rămâi în viață, dacă ești atacat. Îmi place Krav Maga pentru că e eficientă.

Cine v-a inspirat?

Acum aproape șapte ani am citit un articol scris de un jurnalist american despre experiența lui: avea vreo 40 de ani, nu prea era în formă, voia să practice un sport și a citit despre Krav Maga cum că se poate face la orice vârstă, indiferent de experiența anterioară sau forma fizică în care te afli. Și s-a dus la o sală, unde a văzut o fată tânără și firavă, antrenându-se împreună cu un bărbat înalt și puternic și a întrebat de ce nu se antrenează fata cu cineva pe măsura ei și i s-a răspuns: „Dacă e să o atace cineva pe stradă, cel mai probabil nu va fi pe măsura ei”. Cum aveam o fascinație pentru judo și arte marțiale, dar aveam convingerea că am pierdut șansa să fac așa ceva cu mulți ani în urmă, ideea de Krav Maga m-a cucerit pe loc. Am întrebat un coleg despre care știam că are ceva experiență în domeniu și, în câteva zile, a venit la mine cu un număr de telefon scris pe un colț de hârtie. Asta se întâmpla în luna aprilie 2011. La 1 mai eram deja înscrisă în Școala Bukan de Krav Maga și mă antrenam cu Șerban Cantacuzino, care e și azi instructorul meu.

Cum a fost prima lecție?

A fost interesant, pentru că n-am făcut mare lucru, am stat mai mult de vorbă, despre ce ne-a adus pe fiecare din noi (erau vreo 20 de începători) la Krav Maga și ce ne așteptam să obținem de la antrenamente. A fost suficient de puțin dureros încât am decis să revin.

Și când a început să doară?

La prima lecție nu a durut nimic, dar la următoarele au durut palmele, pentru că am început prin a învăța să cădem. Iar căderile se amortizează lovind puternic podeaua cu palmele și antebrațele. Între timp, am avut febră musculară de nenumărate ori, câteodată la mușchi despre care nici măcar nu știam că există.

De ce ați revenit la următoarele lecții?

Ce m-a făcut să revin la antrenamente mai bine de șase ani a fost senzația că pot deveni mai bună. Cei talentați la sport sunt obișnuiți să se apuce de vreun sport și, foarte repede, să progreseze. La mine nu a fost așa: progresele au fost lente și, deși probabil dintre colegii mei (cei care abia ne-am luat centura maro), sunt cea mai puțin pricepută, cu siguranță sunt mult mai pricepută decât cei care s-au lăsat de antrenamente sau nu s-au apucat niciodată. Și, cel mai important, sunt mult mai bună decât eram când m-am apucat sau chiar decât eram cu o lună în urmă. Iar predatul, pentru care am făcut un curs și pentru care merg la antrenamente speciale, m-a ajutat să progresez, pentru că trebuie să pot explica și arăta și altora despre ce e vorba.

Există vreo limită de vârstă, vreo contraindicație?

Nu există nicio limită de vârstă (avem un coleg care e pensionar), dar cu siguranță că există contraindicații. Înscrierea se face pe baza unei fișe care presupune și acordul unui doctor. Însă multe dintre condițiile care ar putea părea un obstacol în a te apuca de Krav Maga, nu sunt un impediment major.

Ai nevoie să ai deja condiție fizică?

Nu e nicio problemă dacă nu ești în formă, antrenamentele de Krav Maga presupun și o parte de fitness, de mobilitate, de forță, pe lângă partea de tehnică. Îmi place să cred că sunt cea mai bună dovadă a faptului că, pentru a face Krav Maga nu-ți trebuie nici experiență anterioară, nici formă fizică, nici talent. Dacă pot eu, poate oricine!

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te