„Alături de copiii din Ucraina”. În centrul de la Niculițel, refugiații retrăiesc dramele războiul. „Peste casa noastră s-a prăbușit un elicopter ucrainean doborât de ruși”
Protoieria Niculițel, aflată la doi pași de vama Isaccea, este acum casă pentru 49 de ucraineni. Pe toți îi leagă aceeași dramă: invazia rusească, din cauza căreia au fost nevoiți să lase totul în urmă pentru a se salva din calea gloanțelor. Fuga de ororile unui război care i-a transformat în ținte vii. Acolo, în lăcașul bisericesc tulcean care și-a deschis larg porțile pentru refugiații din țara vecină, ucrainenii – aflați acum în programul de susținere al Fundației Ringier România, retrăiesc amintiri cumplite. Un tânăr și soția lui nu vor uita niciodată cum un elicopter ucrainean doborât de ruși s-a prăbușit peste casa lor din Harkov.
Refugiații de la Niculițel, în programul de susținere al Fundației Ringier România
Oamenii sunt acum la o aruncătură de băț de locul unde armele invadatorilor ruși le decimează poporul. Ba chiar au auzit exploziile obuzelor care au lovit localitatea ucraineană Ismail, aflată la doar 15 kilometri de granița cu România. Dar chiar și așa, refugiații care au ajuns la Niculițel sunt ceva mai liniștiți. Și asta pentru că, lucru cel mai important, spun ei, își știu copiii în siguranță. Pentru că se află într-o țară unde au fost primiți cu brațele deschise. Scăpați din infernul care s-a abătut asupra țării lor, refugiații care au ajuns la noi nu pun mare preț pe casele care au rămas sub ploaia de bombe și gloanțe, dar nu-și pot uita pământurile, rădăcinile. Nu știu cât vor mai rămâne în România, dar dorința lor cea mare este să se reîntoarcă acasă și să-și reconstruiască orașele și satele distruse.
Un elicopter ucrainean doborât de ruși le-a căzut pe casă
Printre cei 49 de refugiați care acum sunt în programul de susținere al Fundației Ringier România sunt și doi tineri, soț și soție, care au fugit din Harkov., al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Se feresc să-și spună numele, chiar și pe cel mic, de botez, cu atât mai mult să fie fotografiați, de frica unor eventuale represalii la care ar putea fi supuși când se vor întoarce acasă. Pentru că, da, când armele vor tăcea, vor vrea să se întoarcă la gospodăria lor care a fost făcută una cu pământul după ce un elicopter s-a prăbușit peste ea.
Un aparat de zbor ucrainean a fost lovit de antiaeriana rușilor iar pilotul nu a mai putut redresa elicopterul și s-a prăbușit într-o zonă locuită. „Peste casa noastră s-a prăbușit un elicopter ucrainean doborât de ruși. Nu a mai rămas nimic din ea, dar când războiul se va termina, vrem să ne întoarcem acasă. Acolo e viața noastră”, ne-a spus tânărul ucrainean.
Discuția a fost facilitată de Teofil, un tânăr de origine rusă, în vârstă de 24 de ani, care și-a oferit serviciile de traducător. Un rus care îi ajută ajută cu ce poate pe ucrainenii aflați în suferință din cauza invaziei rusești…
„Trebuie să muncești două luni să poți plăti o factură”
Vecină cu el în adăpostul pentru refugiați din Protoieria Niculițel – unde Fundația Ringier România a donat două tone de combustibil solid (brichete din lemn pentru foc) -, este și o femeie în vârstă de 62 de ani. Vanea își spune. S-a refugiat cu fiica ei în România, în timp ce fiul ei luptă împotriva invadatorilor ruși.
Femeia este din Ismail, o localitate aproape lipită de granița cu România, și stăpânește bine limba româna. „Nu degeaba suntem vecini, am învățat românește”, se laudă, mai în glumă, mai în serios, Vanea. A prins bombardamentele care au țintit o unitate militară aflată în apropierea orașului, așa cum a prins, în puținele zile de război pe care le-a trăit în Ucraina, un val uriaș de scumpiri la gaze și cărbune. Și o criză alimentară și sanitară cum nu a mai văzut. „Trebuie să muncești două luni să poți plăti o factură”, spune Vanea.
„Alături de copiii din Ucraina”, campanie umanitară lansată de Fundația Ringier România
Fundația Ringier România s-a alăturat dramelor trăite de ucraineni și de copiii lor prigoniți din țara lor în urma invaziei ruse, motiv pentru care marți 8 martie, a lansat campania umanitară „Alături de copiii din Ucraina”. Cu ajutorul vostru, al prietenilor fundației, încercăm să-i facem să treacă ceva mai ușor peste aceste momente cumplite.
Cei care doresc să le fie aproape acestor oameni năpăstuiți de soartă – printre care sunt și peste 18.000 de copii -, pot dona la SMS 8826 – număr unic obținut în regim de urgență de Fundația Ringier România -, sau folosind conturile fundației.
Sumele obținute de la donatori în cadrul acestei campanii umanitare, la care se va adăuga și o contribuție fundației, vor fi folosite pentru achiziționarea de medicamente de primă necesitate, dezinfectanți, alimente, apă, produse de igienă, pături și lenjerii. Produsele, bunurile vor fi redirecționate prin voluntari ai fundației sau prin intermediul unor ONG-uri partenere.
Poveștile celor care fug din calea gloanțelor și a tancurilor, dramele acestor oameni, vor ajunge la dumneavoastră prin intermediul publicației Libertatea– parte a trustului-mamă Ringier -, unde vor apărea atât pe print, cât și pe site.
Suma alocată cauzei este de 2 euro
Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reţinută la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.
Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania
Se pot face donații și în conturile Fundației Ringier România
Cei care doresc să fie parte a acestei campanii umanitare lansate de Fundația Ringier România pot dona și în următoarele conturi ce aparțin fundației: