Homepage  / Vedete româneşti

Anca Lungu, o familie multiculturală. „La noi în casă se vorbesc 4 limbi”. EXCLUSIV

Anca Lungu, o familie multiculturală. „La noi în casă se vorbesc 4 limbi”. EXCLUSIV
13

de Cătălina Matei,

Când viața are gust de Franța… și arome mediteraneene, căci noua emisiune cu care Anca Lungu a revenit pe TV, după o absență de 5 ani, s-a filmat atât în sudul Franței, cât și în Italia și Grecia. „Viața are gust” este o invitație la o altfel de călătorie. Cât despre viața personală a fostei prezentatoare de știri am putea spune că trăiește un basm cu accente franțuzești, englezești, românești și grecești.

În urmă cu 5 ani, Anca Lungu părăsea România și se muta în Franța, la Nisa mai precis, împreună cu actualul ei soț, grecul Harry Arampatzis, și fiica ei din prima căsătorie cu Ștefan Lungu, Natalia. Între timp, fosta prezentatoare de știri de la Antena 1  a devenit mamă pentru a doua oară, de băiețel de data aceasta. Cunoscută drept Prințesa Polonic, Anca și-a păstrat pasiunea ei pentru gătit și, mai nou, a decis că este momentul să revină pe micul ecran din România, la Prima TV, fără însă a părăsi Franța. „Viața are gust” se difuzează în fiecare duminică la Prima TV, de la ora 11.00.

Ce te-a convins să revii pe micul ecran din România, deși emisiunea o realizezi în Franța? 

Cred că principala mea sursă de inspirație a reprezentat-o comunitatea mea de pe Instagram. Primesc zilnic mesaje de la oameni care mă urmăresc și îmi mulțumesc că împărtășesc cu ei frumusețile vieții de aici, oameni care îmi spun că și-au programat o vizită la Nisa datorită postărilor mele sau chiar că au decis să se mute în Sudul Franței vrăjiți de felul în care prezint lumea și viața din jurul meu. Ei m-au determinat să materializez acest proiect. 

Ce prespune realizarea emisiunii în Franța? 

“Viața are gust” este primul proiect de acest fel pentru mine. E pentru prima dată când muncesc mult mai mult în spatele camerei, decât în fața ei și pot spune că asta îmi aduce o satisfacție de două ori mai mare. Îl am partener pe colegul meu, Flavius Medan, care filmează, iar de restul mă ocup singură: de la partea de subiecte, organizare și programare a filmărilor și până la editare. Așadar, ca să-ți răspund la întrebare, realizarea emisiunii în Franța presupune multă muncă, dar și satisfacții pe măsura efortului depus. 

Anca Lungu și Flavius Medan, în timpul filmărilor pentru „Viața are gust”

Cum se desfășoară producția propriu-zis?

Am gândit cu Flavius o variantă cât mai simplă de echipament, care să ne dea viteză, flexibilitate și discreție, dar fără să facem rabat la calitate. Trebuie să ne mișcăm rapid, să filmăm din mers, să călătorim de multe ori cu mijloacele de transport în comun și avem la dispoziție nici mai mult, nici mai puțin de o zi pentru a filma o ediție întreagă. Ni s-a spus că nu e posibil, însă știam că Flavius e omul care se califică pentru o astfel de misiune. Avem în comun pasiunea pentru această meserie și cred că formăm o echipă eficientă care face ca lucrurile să decurgă cât se poate de natural. 

Și ce gust are viața în țara lui Molière?

Viața în Sudul Franței și în general pe malul Mediteranei (pentru că am filmat și în Grecia și în Italia), e gustoasă și relaxată. Dieta mediteraneană este cea mai apreciată din lume, iar locuitorii acestor zone sunt printre cei mai longevivi și mai sănătoși oameni. E motivul pentru care cred că e bine să tragem cu ochiul la obiceiurile lor și nu vorbesc doar despre obiceiurile alimentare. “Viața are gust” nu este doar despre mâncare, e despre hrană în general, inclusiv despre cea care hrănește sufletul. 

Ce fel de rețete pregătești în emisiune? Și cât de mult s-a schimbat registrul tău alimentar de când te-ai mutat la Nisa?

În emisiunea aceasta nu gătesc. Există doar două excepții: în episodul al doilea și al treilea al emisiunii în care am pregătit câte o rețetă în bucătăria mea de la Nisa. În episodul al doilea, dedicat peștelui și fructelor de mare, am pregătit lup de mare cu legume la cuptor, iar în cel de-al treilea episod am pregătit un mic dejun înaintea unui traseu de o oră și jumătate pe munte. Am făcut french toast – pain perdu, cum îi spun francezii, sau frigănele, pe românește. În această emisiune descoperim mai cu seamă bucătăriile restaurantelor și meniurile lor, oamenii din culise și alți oameni frumoși și gurmanzi, în cea mai mare parte români care trăiesc în afară țării și care-și împărtășesc poveștile. 

În ce măsură se regăsesc preparatele grecești în propunerile tale pentru emisiune? Soțul tău este originar din Grecia…

Mă bucur că ai întrebat de Grecia pentru că două dintre episoade sunt filmate în Salonic și Halkidiki. Grecia e pentru noi o a doua casă. Petrecem o lună pe an acolo și suntem cei mai mari iubitori ai tavernelor grecești. Salonicul e minunat și e cel mai gastronomic oraș al Greciei. Unii vor spune că e Atena, însă eu rămân la concluzia mea, mai ales după toată documentarea pe care am făcut-o pentru emisiune. 

Și ce le place copiilor? Ce rețete sunt pe placul lor? 

Copiilor în general le plac preparatele simple, iar ai mei nu fac excepție. Pentru că m-ai întrebat de Grecia, îți voi spune că adoră să meargă la tavernă. Iubesc măslinele și uleiul de măsline pe care de multe ori îl mănâncă pur și simplu cu pâine proaspătă. Adoră feta și iaurtul grecesc, peștele și fructele de mare. Din bucătăria românească mănâncă foarte des supe și ciorbe iar un loc aparte îl ocupă pastele. Preferata lor este lasagna cu spanac, probabil cea mai longevivă și mai iubită rețetă din familia noastră. 

anca-lungu-iorgos-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 13

Apropo… în ce limbă vorbiți acasă, când sunteți toți patru? 

La noi în casă se vorbesc 4 limbi: română, franceză, engleză și greacă. Eu le vorbesc copiilor doar în limba română, cu soțul meu vorbesc în engleză, iar el le vorbește copiilor în franceză și în greacă. 

Andreea Berecleanu te vizitează la Nisa, destul de des am putea spune… Care este povestea prieteniei voastre? 

Nu m-am gândit niciodată la cum a început prietenia noastră, asta pentru că s-a întâmplat treptat și a venit natural. Dar mă bucur că mi-ai pus această întrebare. Realizez acum că relația de colegialitate s-a transformat de-a lungul anilor într-una de prietenie și cred că o apropiere mai mare s-a produs în momentul în care s-a născut fiica mea, Natalia. Andreea iubește nespus de mult copiii, iar atenția și iubirea arătate Nataliei încă de când s-a născut m-au emoționat și m-au făcut să o cunosc pe Andreea și în profunzime. 

anca-lungu-2-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  4 / 13
Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton