După reacţiile pozitive ale abonaţilor din România vizavi de „În derivă” (obţinute în urma unor migăloase focus-grup-uri), HBO Europe a mizat anul acesta pe un serial creat după formatul israelian „Matay nitnashek” (2007). Ungurii au făcut propria versiune încă din 2011 şi sunt deja la sezonul doi (al cărui scenariu l-au scris integral ei), iar în România, Lia Bugnar este cea care s-a ocupat de adaptare.
Munca a început în noiembrie 2012, cu un casting la teatrele importante din ţară şi Bucureşti (de care s-a ocupat Mihai Bauman, unul dintre regizori, cu care am stat de vorbă la Palatul Mogoşoaia, cu o săptămână înainte de terminarea filmărilor). Apoi au avut loc repetiţiile pe personaje, cupluri şi trio-uri şi filmările propriu-zise (în perioada 1 aprilie – 10 iulie, în Bucureşti). Urmează alte două luni de post-producţie (care a început deja) şi o lansare programată, în mare, în noiembrie-decembrie.
Povestea promite să fie mai alertă ca cea din „În derivă” (care prezenta episodic doi-trei interlocutori pe o canapea): 50% dintre filmări sunt interioare, 50% exterioare şi reuşeşte să te lase, de la un episod la altul, în suspans.
Cine e Adrian?
Andi Vasluianu îl joacă în serial pe Adrian (care e Adrian căsătorit cu Laura/Antonia Micu, care a mai lucrat cu Bauman la „Narcisa sălbatică”) şi actorul aflat la primul lui proiect pentru TV de asemenea anvergură (a mai jucat în „Serviciul omoruri”, de pe TVR 1, şi „Băieţi buni”, de pe Pro TV) spune că „filmările la serial au funcţionat mai degrabă ca filmările pentru un lungmetraj, asta datorită faptului ca Liviu Marghidan (DOP-ul) şi Constantin Popescu (unul dintre regizori) au experienţă în domeniul ăsta. E adevărat, a fost mai complicat decât am bănuit, e alt ritm de filmare, am avut zile în care am avut foarte multe secvenţe filmate, a fost un ritm mai alert”.
Cât despre rol, „pentru mine a fost extrem de ofertant, genul de personaj care e foarte popular şi totuşi, prin acţiunile sale, e tot timpul undeva pe muchie. A fost extrem de provocator să încerc să nu-l fac pe Adi un tip nesuferit. Trăsăturile lui Adrian sunt cumva paradoxale: e familist, dar totodată îi plac mult femeile şi e om (se poate îndrăgosti şi uită de toate)”, povesteşte actorul.
Telenovela a murit?
Mihai Bauman (care a mai lucrat la „Narcisa sălbatică” şi „Fetele marinarului”) crede că vremea telenovelelor (care mizează pe o cadre de interior şi teme comune pentru a obţine eficacitate de costuri maximă) a trecut peste hotare, dar că televiziunile comerciale româneşti vor merge în continuare pe seriale de lungă durată (care pot ajunge să coste şi 2 milioane de euro). „Genul ăsta de serial de 13 episoade e ceea ce funcţionează acum cel mai bine în străinătate. Cred că asta este tendinţa: serialul de TV a urcat mult peste cinema”, spune el, „miniserii înseamnă episoade puţine, înseamnă seriale mai multe şi înseamnă poveşti mai variate”.
[imagebrowser id=1326]
Credit foto: Adi Marineci, pentru HBO România