Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete româneşti

Andra Petrescu (Antena 1) predă cursuri de TV. „Sunt o profă exigentă de gașcă”. EXCLUSIV

de Cătălina Matei,

Cine se trezește de dimineață departe ajunge… Un proverb perfect valabil pentru Andra Petrescu, cea care prezintă „Observatorul” în weekend, la Antena 1, de la 6 dimineața. O oră imposibilă pentru mulți dintre noi… nu și pentru „profa”, căci jurnalista susține și cursuri de prezentator TV.

Lumea doarme mai bine… în weekend! Însă pentru Andra Petrescu, prezentatoarea Observatorului de la Antena 1, ora de trezire este, sâmbăta și duminica, una aproape imposibilă: 3.00 A.M. Cum reușește? Aflăm din cele ce urmează!

Tu prezinți Observatorul sâmbăta și duminca de la 06.00 –  o oră imposibilă pentru mulți dintre noi. Cum intri în ritm? Și care sunt tabieturile tale la primele ore ale dimineții?

Lumea doarme mai bine în orice zi la 03:00 dimineața, când mă trezesc pentru a merge la job. Și da, este o oră aparent imposibilă și pentru mine, mai ales că este weekend și unii poate abia se pun la somn, dar am învățat să îmi creez strategii mentale astfel încât să reușesc să gestionez situația cu succes. Ritualul meu începe cu o zi înainte, pentru că, cel puțin pentru mine, nu este atât de greu să mă trezesc la 03:00, cât este să mă pun în pat la 20:00, mai ales vara, când se întunecă la 21:00. Așa că este obligatoriu să fiu acasă la cel târziu ora 18:00, ca să mă liniștesc și să intru într-o stare de relaxare. Apoi mă pun în pat, citesc ceva sau mă uit la un serial, după care adorm. Uneori reușesc să adorm la ora 22:00, alteori mai târziu, iar când se întâmplă asta, mă trezesc foarte obosită, dar după o scurtă meditație, câteva exerciții de stretching și câteva guri de cafea îmi intru în ritm.

Până acum, ce ți s-a părut cel mai solicitant la ceea ce faci?

Pe lângă acest program de trezire, cel mai provocator este să reușesc să mă detașez de știrile care au un puternic impact emoțional. În principiu, în cei 12 ani de televiziune, am reușit să îmi însușesc această detașare, dar nu pot întotdeauna. Când prezint informații cu agresiuni asupra animalelor, copiilor, bătrânilor, nedreptăți sau nereguli care ne afectează ca societate, mă copleșesc tot felul de emoții nepotrivite. Este trist că deși putem cu toții să fim mai buni și să facem bine, mulți dintre noi alegem să facem rău, dar ceea ce mă bucură este că noi, la Observator, facem mereu campanii care trag un semnal de alarmă și care contribuie masiv la schimbarea în bine.

Ții și un curs de prezentator TV. Ești o profă exigentă? Sau, din contră, de gașcă, cum se spune?

Sunt o profă exigentă de gașcă. Adică atunci când este de muncă muncim, și când e de glumit, glumim. Televiziunea este foarte atrăgătoare, iar din afară totul poate părea ușor, dar în spate este vorba despre foarte multă muncă și responsabilitate, însoțite de dorința de a te autodepăși mereu. Pentru că dacă nu o faci tu, o fac alții. Acesta este primul lucru pe care îl spun tuturor cursanților cu care lucrez. Competiția este foarte mare în acest domeniu, în special pentru postul de prezentator tv, unde locurile sunt limitate. Ca prezentator ești vârf de lance, reprezinți și prezinți telespectatorilor munca a zeci de oameni din redacție, de pe teren, din regie și platou. Este nevoie să fii mereu conectat cu tot ce se întâmplă în țară și în lume, și să îți menții profesionalismul și spiritul la cote înalte. Iar pentru asta trebuie să muncești mereu cu tine.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 11

Cu ceva timp în urmă ai făcut o pauză de televiziune. Ce te-a determinat să revii în domeniu?

Da, am avut o pauză de trei ani, timp în care am vrut să mă redescopăr, să văd ce mai este pentru mine dincolo de televiziune. Dar televiziunea nu a vrut să își ia o pauză de la mine și a găsit căile sale ca să mă aducă înapoi. Pentru că spre deosebire de alte dăți, când planificam, făceam strategii și nu se concretiza ceva consistent, acum totul s-a întâmplat lin, de la sine. Am fost omul potrivit, la locul potrivit și în momentul potrivit, iar această sincronicitate poate fi adusă doar de timpul divin.

Ai un Master în Programare Neurolingvistică. Care crezi că sunt cele mai puternice 3 cuvinte care pot infuența un om în cariera sa, indiferent de domeniu?

Disciplină, constanță și încredere. Cu aceste trei calități poți muta munții din loc!

Ce faci dincolo de micul ecran? Care sunt pasiunile tale?

Îmi place foarte mult să dansez. Din punctul meu de vedere dansul este cea mai liberă formă de exprimare de sine! Ca să nu mai spun că este benefic atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică.

S-au făcut numeroase studii științifice care au demonstrat că dansul este un remediu excelent împotriva stresului și a depresiei, și asta pentru că atunci când îl practicăm, creștem producția de dopamină și serotonină, hormonii fericirii.  Alte cercetări au concluzionat că dansul are efecte benefice asupra inimii și poate stimula creierul și funcțiile cognitive. Deci pe lângă faptul că este distractiv, este terapeutic și… ce să vezi, e gratuit!

La fel de mult îmi place să îmi petrec timpul în natură. Iubesc marea, muntele și orice spațiu cu verdeață care are și un lac, un râu sau un pârâu. Iar spre fericirea mea, în București aproape toate parcurile au câte un lac.

Mai zic de dulciuri? Nu mai zic, căci nu sunt sănătoase. Dar sunt atât de buneeee! Nu pot să las să treacă o zi fără ceva dulce, și sincer nici nu vreau! Îmi place prea mult! Ce-i drept, sunt atentă la cantitate și aleg produse care au în compoziție cât mai puțin zahăr.

Altfel… yoga, o carte bună sau călătoriile.

Unde înseamnă pentru tine „acasă”?

“Acasă” este locul unde simt liniște, iubire și că aparțin. Este locul unde mă adăpostesc de furtunile vieții și unde mă vindec cel mai repede, dar și locul unde bucuriile se intensifică, iar sinele autentic se simte cel mai confortabil.

Sunt multe locurile unde simt sau am simțit asta. De la locul în care m-am născut și am crescut, și unde încă mă așteaptă părinții, continuând cu locurile unde îmi găsesc frații și oamenii dragi, până la cele temporare, pe care le găsesc în vacanțe sau în diverse spații de locuit. Pentru că din punctul meu de vedere, acasă nu este neapărat un loc, ci mai degrabă un sentiment, pe care îl porți cu tine oriunde mergi.

Și pentru că suntem în plină vară… care sunt planurile tale de vacanță?

În curând voi merge în Barcelona, oraș de care foarte mulți oameni care l-au vizitat s-au îndrăgostit.  Interesant este faptul că de două ori am încercat să ajung acolo. Aveam cumpărat tot: bilete de avion, cazare, intrări la muzee dar… au fost anulate în ultima clipă de evenimente neprevăzute majore. Prima dată de atentatul terorist de pe celebra stradă La Rambla, care a băgat orașul în doliu și într-o energie de nesiguranță și frică, iar a doua oară de pandemia Covid. A treia oară proiectez să fie cu succes! Țineți-mi pumnii strânși!

Foto: Instagram

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te