Homepage  / Vedete străine

Surpriză de proporții pentru Angela Bassett. De ce primește actrița un Oscar onorific

Surpriză de proporții pentru Angela Bassett. De ce primește actrița un Oscar onorific
6

de Andreea Hentea,

Actrița Angela Bassett și cineastul Mel Brooks se află printre personalitățile care vor primi câte un Oscar pentru întreaga carieră în cadrul evenimentului Premiile guvernatorilor, o ceremonie anuală organizată de Academia de arte și științe cinematografice la Los Angeles, scrie variety.com.

Ceremonia găzduită de Grand Ballroom din Hollywood va avea loc pe 18 noiembrie 2023, iar printre laureați, alături de Angela Bassett și Mel Brooks, se vor număra editorul de film Carol Littleton (care a montat filme ca „E.T. Extraterestrul”, „Marea răceală” sau „Cina mea cu Hervé”) și Michelle Satter de la Institutul Sundance, care, de-a lungul a 40 de ani, a descoperit și promovat carierele a sute de regizori independenți.

Angela Bassett, o figură îndrăgită

Angela Bassett este o personalitate foarte iubită la Hollywood, cu o carieră de peste 40 de ani în film și televiziune. Nominalizată întâia oară la Oscarul pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea uimitoare a Tinei Turner din filmul biografic „Eu, Tina Turner” / „What’s Love Got to Do With It?” (1993), ea a discutat recent cu publicația Variety despre a 30-a aniversare a celebrei producții.

Cel mai recent rol al său este regina Ramonda din „Pantera neagră: Wakanda pentru totdeauna” / „Black Panther: Wakanda Forever” (2022), pentru care a fost nominalizată la Oscar anul acesta. Angela Bassett a jucat în multe filme de succes, printre care „Boyz N the Hood” (1991), „Malcolm X” (1992), „Vacanță în Jamaica” (1998), „Misiune: Imposibilă. Declinul” (2018) și animația „Suflet” (2020), în care a pus vocea personajului Dorothea.

Nominalizată la șapte premii Emmy de-a lungul anilor, ea are unul dintre rolurile principale din serialul Disney+ „9-1-1” (al cărui sezon șapte se va lansa anul viitor) și este naratoarea documentarului „Good Night Oppy” (disponibil pe platforma Amazon), povestea adevărată a lui Opportunity, un rover trimis pe Marte pentru o misiune de 90 de zile, dar care a supravieţuit 15 ani.

Surpriză de proporții pentru Angela Bassett. De ce primește actrița un Oscar onorificIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

Mel Brooks are proiecte și azi

Legendarul regizor, producător, scenarist, compozitor și actor Mel Brooks (care împlinește mâine, pe 28 iunie, 96 de ani) și-a început cariera scriind scheciuri de comedie pentru emisiunile televizate ale lui Sid Caesar, apoi a creat, împreună cu Buck Henry, serialul devenit clasic „Get Smart”, care avea în centru un agent secret stângaci. Acest Oscar onorific este unul dintre momentele semnificative de recunoaștere de către Academia americană a geniului comic și parodic al lui Mel Brooks, remarcat încă de la amuzantul său film de debut, „Producătorii” / „The Producers” (1967), cu Gene Wilder, la care a semnat regia și scenariul și care i-a adus Oscarul pentru cel mai bun scenariu original. Mel Brooks a montat apoi spectacolul pe Broadway, iar acesta a fost recompensat cu un număr record de 12 premii Tony, neegalat până azi.

Printre marile succese ale lui Mel Brooks se numără parodiile „Tânărul Frankenstein”, „Șei în flăcări”, „Comedie mută ’77”, „Marea neliniște”, „A fi sau a nu fi”, „Bătălia Stelelor”, „Robin Hood: Bărbați în izmene” și „Tăcerea pieilor”, dar mai ales celebra lui comedie „Mel Brooks’ History of the World: Part 1”, realizată în 1981. Mel Brooks este una dintre cele optsprezece persoane care au obținut toate cele patru premii ale lumii divertismentului american: Emmy, Grammy, Oscar și Tony.

În prezent, el este în discuții pentru a deveni producătorul și naratorul mult-așteptatei producții „History of the World, Part II”, continuarea hitului său de acum 42 de ani.

Surpriză de proporții pentru Angela Bassett. De ce primește actrița un Oscar onorificIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  4 / 6

Premiile guvernatorilor vor avea loc pe 18 noiembrie 2023, iar ediția Oscarurilor de anul viitor, a 96-a, va avea loc duminică, pe 10 martie 2024.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton