Annie Leibovitz şi-a început cariera de fotograf în 1970 lucrând pentru revista “Rolling Stone”, ulterior ea a realizat pictoriale pentru mai multe publicaţii printre care “Vogue” şi “Vanity Fair” (la care se află în prezent). Faptul că a pozat atâtea personalităţi de pe întreg globul, a ajutat-o pe Annie să dea o altă semnificaţie cuvântului “celebritate”: “Întotdeauna am fost interesată de ceea ce fac ele, nu de cine sunt. Sper ca fotografiile mele să reflecte acest lucru”, a zis ea.
.
În apropierea campionatului mondial de fotbal (care debutează pe 11 iunie în Africa de Sud), Annie Leibovitz a scos în evidenţă, într-o şedinţă foto pentru revista “Vanity fair”, câteva dintre “motivele” pentru care femeile iubesc acest sport.
Ea i-a dezbrăcat de echipamente şi inhibiţii, lăsându-i în lenjerie intimă, pe unii dintre cei mai cunoscuţi fotbalişti ai momentului: portughezul Cristiano Ronaldo şi ivorianul Didier Drogba (ambii aflându-se pe copertă), camerunezul Samuel Eto’o, ghanezul Sulley Muntari, americanul Landon Donovan, brazilienii Kaká şi Alexander Pato, italanul Gianluigi Buffon, sârbul Dejan Stankovic, englezul Carlton Cole şi germanul Michael Ballack. Singurul care a rezistat în faţa lui Annie Leibovitz şi a rămas în blugi a fost Kaká.
Shootingul (care apare în numărul din iunie al revistei “Vanity Fair”) nu este nici pe departe cel mai cunoscut şi nici cel mai controversat din cariera fotografei, care provine dintr-o familie numeroasă (are cinci fraţi) din Waterbury, Connecticut.
În 1980 ea l-a fotografiat pe John Lennon dezbrăcat şi încolăcit în jurul soţiei lui Yoko Ono pentru coperta revistei “Rolling Stone”: “Ai surprins exact relaţia noastră. Promite-mi că voi fi pe copertă”, i-a zis atunci Lennon lui Annie. La câteva ore după şedinţa foto, Lennon a fost împuşcat mortal în faţa casei sale de Mark David Chapman. În 2005, coperta cu Ono şi Lennon a fost desemnată cea mai reuşită din ultimii 40 de ani de către “Societatea Americană a Editorilor de Reviste”.
În august 1991, Demi Moore a apărut dezbrăcată şi însărcinată pe coperta revistei “Vanity Fair”. Un an mai târziu, actriţa apărea în aceeaşi ipostază – nud – însă cu un costum pictat pe corpul ei.
În 2007, cu ocazia vizitei Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii în SUA, cei de la BBC au organizat o şedinţă foto care făcea parte din documentarul “A year with the Queen”. Într-un trailer al respectivului documentar, au apărut câteva scene care au dat naştere unor discuţii aprinse la acea dată. Regina s-a enervat când Annie Leibovitz i-a cerut să-şi facă câteva schimbări la ţinută şi să apară cu mai puţine haine.
În 2008, pe când avea 15 ani, vedeta Disney, Miley Cirus, a pozat pentru “Vanity Fair” topless acoperită doar cu un cearşaf care îi arată spatele gol. Un reprezentat Disney a numit evenimentul drept o “situaţie deliberată pentru a manipula un adolescent de 15 ani şi de a vinde revista”. Annie s-a apărat declarând: “Îmi pare rău dacă portretul cu Miley a fost interpretat greşit. Este unul clasic, fără prea mult machiaj, cred că este foarte frumos.”
Istorie au făcut şi pozele cu Sting în deşert, cu Whoopi Goldberg într-o cadă cu lapte, cu Arnold Schwarzenegger în boxeri, cu staff-ul lui Barack Obama, cu Angelina Jolie în cadă sau cu balerinul Mihail Barişnikov. De asemnea, într-un pictorial pentru Disney, ea i-a transformat pe Scarlett Johansson în Cenuşăreasa, pe David Beckham în Prinţul Phillip şi pe Roger Federer în Regele Arthur.
Annie Leibovitz a pozat cu acelaşi profesionalism atât vedetele de la Hollywood, cât şi persoanele dragi din viaţa ei, în special pe scriitoarea Susan Sontag, partenera ei de viaţă, cu care s-a cunoscut în 1979 şi care a murit de cancer în 2004. Annie a imortalizat toate momentele din perioada bolii a prietenei şi iubitei ei până pe patul de moarte. Pozele sunt incluse în catalogul retrospectiv “A Photographer’s Life, 1990-2005”, numit “o memorie în fotografii”. Numeroase lucrări din acest catalog au fost expuse la Washington, San Francisco, iar în 2009, au fost aduse la Berlin. Chiar dacă celebra fotografă a stârnit controverse prin povestea de dragoste cu o femeie, ea nu şi-a negat dreptul de a deveni mamă, acest lucru întâmplându-se pentru prima oară la 52 de ani când a născut-o pe Sarah Cameron. Din mai 2005, Annie şi-a mărit familia cu gemenele Susan şi Samuelle care au venit pe lume printr-o mamă surogat.
Prima expoziţie a lui Leibovitz, ce cuprindea fotografii din catalogul “Photographs: Annie Leibovitz 1970-1990”, a avut loc în 1991 la “National Portrait Gallery” din Washington. Annie a fost la acea dată prima femeie care a expus în cadrul galeriei. De asemenea, ea a fost decorată de guvernul francez cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de comandant.
Aici puteţi vedea pozele în care numeroase vedete, pozate de Leibovitz, interpretează personaje de basm:
https://stylefrizz.com/200801/pictures-of-celebrities-as-disney-legends-by-annie-leibovitz/