Modifica setarile cookie
Homepage  / Timp liber

ANONIMUL 2023. Lista filmelor pentru care merită să mergi la Sfântu Gheorghe

de Andreea Hentea,

A 20-a ediție a Festivalului internațional de film independent Anonimul are loc în perioada 14-20 august, la Sfântu Gheorghe (în Delta Dunării). Oferta bogată în titluri și evenimente include noul film al lui Radu Jude, „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, dar și filmele unor cineaști precum Marco Bellocchio, Naomi Kawase sau Catherine Breillat.

Programul evenimentului cuprinde două competiții de scurtmetraje – românești și internaționale -, o competiție de lungmetraje cu filme sosite de la Sundance, Locarno, Karlovy Vary și Cannes, dar și așteptatele dialoguri între cineaști și public.

„Kidnapped”, de Marco Bellocchio, deschide Anonimul 2023

Festivalul Anonimul va fi deschis de cel mai nou film al veteranului Marco Bellocchio, „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858. Această „dramă de epocă bine montată, presărată cu imagini epice”, cum scria Variety, vine în festival după prezența, anul acesta, în Competiția oficială de la Cannes. Marele cineast a câștigat trofeul festivalului Anonimul la prima ediție a evenimentului, în 2004, cu filmul „Buongiorno, notte”.

Printre filmele din competiție se numără „Terrestrial Verses”, scris și regizat de Ali Asgari și Alireza Khatami, povestea unor oameni obișnuiți care navighează prin constrângerile sociale. Semnat de Babak Jalali, „Fremont”, premiat la Karlovy Vary, spune povestea Donyei, care lucrează într-o fabrică de prăjituri cu răvaș din San Francisco, și a unui fost translator pentru armata americană din Afganistan care decide să trimită într-o prăjitură un mesaj cu adevărat special. „Légua”, coregizat de Filipa Reis și João Miller Guerra, selectat în Quinzaine des cinéastes la Cannes, are loc într-un vechi conac din nordul Portugaliei, unde Ana o ajută pe prietena ei, Emília, o bătrână menajeră hotărâtă să păstreze ordinea deși proprietarii nu sunt niciodată acolo. „Stella in Love”, selectat în 2022 la Locarno, este continuarea debutului autobiografic „Stella”, al regizoarei Sylvie Verheyde. În anul care îi va schimba viața, Stella descoperă celebrul club parizian Bains Douches și anii ’80, cu nopțile lor nebune. Cineastul de origine indiană Sanal Kumar Sasidharana vine la Anonimul cu noul său „The Quarrel”, o dramă care se transformă în thriller, despre un avocat pe care o călătorie îl face să-și schimbe total viziunea asupra vieții.

Filmul oficial al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Partea A, care a avut premiera mondială anul trecut la Cannes, regizat de Naomi Kawase, invitata specială a festivalului, va închide Anonimul.

În afara competiției

Nouă filme de lungmetraj și mediumetraj vor fi proiectate în cadrul secțiunii noncompetiționale Romanian OFF Section, iar echipele lor se vor întâlni cu spectatorii de la Anonimul. Printre acestea se numără „Mammalia”, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care urmărește călătoria fantastică a protagonistului său, cu István Teglas și Mălina Manovici, „Tigru” regizat de Andrei Tănase, care spune povestea Verei, veterinar la o grădină zoologică, cu Cătălina Moga, Paul Ipate și Elvira Deatcu. Filmele documentare: „Arsenie. Viața de apoi” de Alexandru Solomon, care merge pe urmele lui Arsenie Boca și surprinde modul în care se reflectă societatea românească în imaginea acestuia și „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, de Carla Maria Teaha, care spune povestea poetei, romancierei și traducătoarei Nora Iuga, sunt de asemenea prezente în secțiune, alături de „Între revoluții”, de Vlad Petri. Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, regizat de Cornel Mihalache, evocă momentele celebrei trupe din perioada anterioară plecării din țară, în 1977, și momentele importante din cronologia sa tumultuoasă.

Tot în premieră, în afara competiției, vor fi proiectate și filmele: „Youth (Spring)”, semnat de Wang Bing și „L’été dernier” regizat de Catherine Breillat, selectate anul acesta în cursa pentru Palme d’Or la Cannes.

IndieWire a scris că filmul documentar „Youth (Spring)” „provoacă bucurie și consternare în același timp”, relatând povestea tinerilor între 17 și 20 de ani care își părăsesc satele și se mută în cartierul muncitoresc Liming, din apropiere de Shanghai, unde trăiesc la locul de muncă sau în spații insalubre.

L’été dernier” surprinde un moment din viața unei avocate de succes care se angajează într-o relație pasională ce îi pune cariera și viața de familie în pericol. Regizoarea filmului este o veterană a festivalurilor importante de film, fiind premiată la Cannes, Berlin, Rotterdam, Chicago sau Veneția.

Seara filmului românesc de marți, 15 august, este dedicată premierei naționale a celui mai nou film regizat de Radu Jude – „Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii”, proiectat la Anonimul imediat după selecția de la Locarno.

Mereu tentantele scurtmetraje

Dintre cele peste o sută de filme înscrise în competiția de scurtmetraj românesc, criticul de film Ionuț Mareș a selectat douăsprezece titluri, care vor intra în cursa pentru premiul de 1.000 de euro desemnat prin votul publicului festivalului. Printre acestea se numără „Venus” – regia Carina-Gabriela Daşoveanu, „Vreau să sparg sera”, regizat de Teona Galgoţiu, „Karina”, în regia Ilincăi Hărnuţ, „Să păstrăm distanța”, regizat de Cecilia Ștefănescu sau „La distanță”, regizat de Dana Rogoz.

„Selecţia din acest an, dominată de cineaste, arată că vocile feminine din cinematografia română sunt tot mai numeroase şi mai prezente, iar asta e îmbucurător. O parte dintre filme sunt studenţeşti şi anunţă o nouă generaţie talentată şi demnă de urmărit”, a spus selecționerul festivalului, criticul de film Ionuț Mareș.

Din cele peste 270 de filme înscrise în competiția internațională de scurtmetraj au fost alese 12 povești ce fac înconjurul lumii, iar publicul festivalului o va vota pe cea câștigătoare. Printre ele se numără „All-Inclusive”, regizat de Duván Duque Vargas, „Amok” de Balázs Turai, „As It Was” de Damian Kocur, „Forgive Me Tonight” de Elvin Adigozel și „Hunting” de Elodie Beaumont.

Regizoarea japoneză Naomi Kawase, premiată la Anonimul 2023

Naomi Kawase, una din cele mai importante voci ale cinemaului mondial din ultimii 20 de ani, ajunge pentru prima dată în România, la Festivalul Anonimul, ca invitat special. Regizoarea a debutat fulminant, la 27 de ani, cu „Suzaku”, film premiat cu Camera d’Or la Cannes în 1997, devenind cel mai tânăr cineast deținător al trofeului. În 2007, cineasta a primit Marele premiu al juriului la Cannes (pentru „The Mourning Forest”) și participat constant la festival, timp de peste două decenii. Le Monde a scris că „filmele sale transpun poeticul în sunet și imagine, făcând din ecranul de cinema un portal spre o nouă dimensiune de calm și frumos.

Naomi Kawase va primi – în cadrul galei de închidere a festivalului – trofeul Anonimul pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. Acesta a mai fost acordat în trecut unor cineaști importanți, precum: Park Chan-wook, Michel Franco, Sergei Loznitsa, Nuri Bilge Ceylan sau István Szabó.

Câștigătorul trofeului Anonimul va fi ales prin vot de publicul festivalului, iar premiul acordat va fi în valoare de 3.000 de euro.

Printre surprizele ediției de anul acesta se numără concertul susținut de formația Șuie Paparude în închiderea festivalului și show-ul hibrid al trupei Dl Goe, după albumul „Fata Morgana” a cărui muzică este ilustrată de o serie de clipuri care formează un film.

Programul festivalului Anonimul, ediția 2023, este disponibil pe site-ul www.festival-anonimul.ro.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 8

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te