Modifica setarile cookie
Homepage  / HBO

Tot ce trebuie să știi despre miniseria HBO „Apele Nordului”

de Andreea Hentea,

Miniseria „Apele Nordului” de pe HBO are acțiunea plasată la bordul unui vas de pescuit balene care pleacă în expediție spre Polul Nord. Animozitățile izbucnite rapid între durii membri ai echipajului transformă însă supraviețuirea pe vas în cea mai periculoasă aventură. 

Totul începe în 1859, în orașul-port Hull, din Yorkshire. Când află că un balenier tocmai se pregătește să ridice ancora pentru a se îndrepta spre Oceanul Arctic, elegantul medic Patrick Sumner (Jack O’Connell) urcă la bord cu speranța că expediția îl va ajuta să scape de ororile trecutului. Deși sunt departe de a-i accepta povestea despre o moștenire cu probleme pe care urmează să o primească, proprietarul vasului, avarul Baxter (Tom Courtenay), și căpitanul acestuia, versatul Brownlee (Stephen Graham) îl primesc la bord, conștienți că vor avea mare nevoie de un medic. Sumner face cunoștință cu afemeiatul Cavendish (Sam Spruell), secundul vasului, și cu alți membri ai echipajului, îmbarcați fie pentru bani, fie pentru a fugi de lege. 

„Apele Nordului”, război pe punte

Adevărata mare problemă este însă apariția la bord a harponierului Henry Drax (Colin Farrell), o matahală periculoasă care se ia la bătaie din orice și nu cunoaște noțiunea de milă. Sumner are prilejul să asiste la o bătaie izbucnită într-o tavernă chiar înainte de plecarea vasului, care îi arată clar că atmosfera de la bord ar putea avea accente de teroare. Doborât la pământ de o lovitură în toiul acesteia, Sumner reîncepe să fie chinuit de coșmarurile născute în vremurile când era chirurg militar pe frontul din India și asistase la un șir cumplit de orori, înainte să cadă în dizgrație și să părăsească armata. Aceasta este premisa poveștii dure și întunecate imaginate de Ian McGuire, autorul cărții „Apele Nordului” / „North Water” (apărută și la noi, în 2017), pe care scenaristul și regizorul Andrew Haigh o transpune aici pe ecran. Cu o imagine remarcabilă, construită de operatorul canadian Nicolas Bolduc din tonuri înghețate, albastru-cenușii, perfect acordate la lumea sălbatică pe care o surprinde, miniseria „Apele Nordului” continuă cu o coborâre în măruntaiele mizeriei umane. La bord are loc o crimă înfiorătoare, iar doctorul Sumner trebuie să întreprindă o anchetă pentru a afla adevărul. Numai că nimic nu este ceea ce pare. Membrii echipajului sunt adevărate brute, Baxter și Brownlee au un plan îngrozitor, iar Sumner diagnostichează încă un abuz teribil la bord, ceea ce îl aduce în vizorul psihopatului Drax. 

Sacrificii din partea actorilor

Pentru a reuși zugrăvirea acestei povești aspre, care implică nu doar conflictele de la bord, ci și peisaje arctice amețitoare, vânători de foci, urși și balene și ciocniri cu localnicii meleagurilor îndepărtate în care ajunge echipajul, toată distribuția a făcut sacrificii serioase. „Apele Nordului” s-a filmat în cea mai mare parte în Norvegia, în cel mai nordic punct al globului unde a ajuns vreodată o echipă a unei producții de ficțiune, iar temperaturile au fost de cele mai multe ori situate mult sub zero grade. Actorii și echipa de filmare au locuit, timp de șase săptămâni, pe două bărci de dimensiuni reduse, la Cercul Arctic, în care nu aveau condiții, evident, nici măcar să facă un duș. Filmările au fost întrerupte pentru câteva momente, atunci când o morsă a pătruns pe platoul de filmare. Din cauza condițiilor meteorologice extreme, nici măcar repetițiile nu se puteau desfășura în ritm normal. Ca mai compenseze duritatea situației, nopțile lungi de la Cercul Polar și lipsa aproape integrală a semnalului pentru telefonul mobil, echipajul a instalat un mic bar pe barcă. Cu toate acestea, Jack O’Connell și Colin Farrell, interpreții rolurilor principale, au fost obligați să stea în permanență perfect treji, așa că nu au putut lua parte la nicio petrecere. 

Colin Farrell a dat totul pentru rolul din „Apele Nordului”

De altfel, Colin Farrell (care are o interpretare cu adevărat impresionantă) a îndurat cele mai aspre condiții din echipă pentru a intra în pielea brutalului Henry Drax. El a refuzat să poarte mănuși, spunând că personajul său nu le-ar fi acceptat în ruptul capului, și a refuzat să aibă o dublură în scenele în care Drax vâslea printre ghețuri. Pentru a ajunge să semene fizic cu mătăhălosul Henry Drax, el a ridicat greutăți enorme și s-a îndopat sistematic. Actorul nu a consultat nici antrenori, nici medici, ci și-a creat propriul regim după ce a studiat fotografii de epocă înfățișând boxeri sau docheri din epoca victoriană. Regizorul Andrew Haigh a declarat, chiar, că Farrell mânca opt mese pe zi ca să ajungă să arate precum Drax, iar actorul a recunoscut, ulterior, că acest regim de viață extrem l-a făcut să se simtă foarte rău. 

Fermecătorul Jack O’Connell, care trebuie să îi țină piept fiorosului Drax, nu e la primul rol de erou în luptă cu infernul. Actorul englez de 31 de ani l-a jucat pe maratonistul olimpic Louis Zamperini în filmul „De neînvins” / „Unbroken” (regizat de Angelina Jolie). Înrolat ca pilot în al Doilea Război Mondial, acesta a fost luat prizonier de japonezi și a ajuns într-un lagăr unde a fost chinuit îngrozitor timp de doi ani, dar a reușit să supraviețuiască eroic. Filmul a fost nominalizat la trei premii Oscar în 2015.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te