Alegerea vinului potrivit pentru un anumit fel de mâncare poate fi dificilă, deoarece, deși nicio cină nu a fost vreodată stricată cu vinul „greșit”, vinul potrivit poate îmbunătăți considerabil un fel de mâncare.
Nu există reguli stricte cu privire la potrivirea preparatelor culinare și a vinului, pentru că, în cele din urmă, este o chestiune de gust personal, dar cele mai bune combinații creează un echilibru între componentele unui fel de mâncare și caracteristicile unui anumit tip de vin.
Una dintre regulile generale este că vinurile albe se asociază foarte bine cu mâncăruri mai ușoare, cum ar fi puiul și peștele, iar vinurile roșii sunt potrivite pentru mâncăruri mai grele, cum ar fi carnea de vită și mielul. În general, vinurile roșii sunt pline de culoare și au un conținut substanțial de tanin, permițându-le să treacă prin alimentele grase și să potențeze arome îndrăznețe. Cabernet Sauvignon, Merlot și Malbec sunt câteva tipuri care s-ar potrivi pentru o cină grozavă la care se servește friptură.
Vinurile albe se potrivesc bine cu peștele, întrucât acizii din vin sporesc gustul peștelui, făcându-l să aibă un gust mai proaspăt. Similar cu felul în care se stoarce lămâia peste pește pentru a spori gustul, vinul alb poate avea același impact datorită acidității sale.
Uneori, poate fi dificil să asociezi vinurile cu preparate din carne sau pește care au și un sos consistent. Cel mai bun mod de a aborda un fel de mâncare este să asociezi vinul cu sosul și nu cu carnea. Acest lucru permite o experiență mai bună, deoarece unele sosuri pot avea interacțiuni mai puțin favorabile cu vinul. De exemplu, ar trebui evitată asocierea sosurilor amare cu vinuri similare, întrucât ar rezulta un gust neplăcut.
Pentru a alege vinul perfect care va evidenția fiecare masă, ar trebui să iei în considerare felul de mâncare în ansamblu. Este sărat, amar, picant, dulce, acid sau gras? Odată ce ai determinat profilul general al aromei, poți alege un vin care să completeze sau să contrasteze cu aromele dominante.
Combinația clasică a unui vin roșu sec cu friptură funcționează, deoarece vinul are o aromă la fel de îndrăzneață, iar gustul amar taie grăsimea. Dar, atunci când alegi desert, aromele dintr-un cheesecake delicios, de exemplu, se comportă mai bine în comparație cu un vin mai acid sau cu unul cu conținut mai mare de alcool.
Oricât de complexă este asocierea alimentelor cu vinul, elementele de bază sunt ușor de înțeles: consumă ceea ce îți place, încearcă să găsești un echilibru între arome și încearcă să asortezi vinul cu cele mai proeminente arome ale unui fel de mâncare.
Vinul și pâinea sunt o combinație naturală care datează de secole, dar când zahărul intră în ecuație, lucrurile se complică puțin. Există totuși o regulă foarte simplă: vinul ar trebui să fie întotdeauna cel puțin la fel de dulce ca și mâncarea cu care se asortează. Așadar, pentru produse de patiserie sau cofetărie, este cu siguranță nevoie de un vin dulce, de desert.
Dacă aromele sunt cu fructe de pădure, ciocolată, condimente dulci precum scorțisoara sau nucșoara, un vin roșu dulce este potrivit.
Dacă aromele sunt fructe albe, galbene, verzi sau tropicale, un vin de desert mai pal (alb sau rose) va fi mai potrivit.
Pe de altă parte, preferințele sunt subiective, așa că, rămâne la alegerea fiecăruia dacă respectă regulile de pairing sau își creează propriile asocieri care le încântă papilele gustative.
The Breakery 139 te așteaptă cu o gamă variată de vinuri din multiple soiuri și recolte, care se potrivesc de minune cu delicioasele deserturi și produse de panificație din meniu. Dacă adaugi și un decor aparte, care îmbină tradiționalul cu modernul, cu elemente atemporale, dar și futuriste, ai rețeta unei ieșiri perfecte, chiar în inima Capitalei.