Homepage  / Timp liber

Astăzi începe la București Festivalul filmului european

Astăzi începe la București Festivalul filmului european

de Andreea Hentea,

Astăzi, 15 mai, se deschide cea de-a 27-a ediție a Festivalului filmului european, care ne aduce o selecție variată de filme noi și premiate la festivaluri de prestigiu. Evenimentul se desfășoară între 15 și 23 mai, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, Cinemateca Union și Cinema Elvire Popesco.

Ediția cu numărul 27 a a Festivalului filmului european ne propune un program generos, cu 33 de lungmetraje premiate la Berlin, Veneția, Sundance sau Locarno (multe din ele lansate chiar anul acesta). Acestea vor fi proiectate pentru publicul din București, Timișoara, Oravița, Curtea de Argeș, Gura Humorului și Botoșani.

Din selecția festivalului face parte și un film în premieră mondială: Cum să fiu mort, dacă-s viu / A Cautionary Tale (2023), noul documentar al Ilincăi Călugăreanu („Chuck Norris vs. Communism”). Filmul spune povestea bârlădeanului Constantin Reliu, declarat decedat de către autorități în timp ce se afla la muncă în Turcia și a încercărilor lui de a-și recăpăta identitatea.

Despre lumea de azi și de mâine

Festivalul se deschide cu filmul britanic „The Pod Generation” (2023), al regizoarei Sophie Barthes. Proiecția are loc la ora 19.00, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. Povestea scrisă și regizată de Sophie Barthes este plasată într-un viitor nu atât de îndepărtat, într-o societate îndrăgostită nebunește de tehnologie. Gigantul tehnologic Pegazus le oferă cuplurilor posibilitatea de a-și partaja sarcina cu utere artificiale detașabile sau capsule. Așa începe călătoria delirantă a lui Rachel (Emilia Clarke) și Alvy (Chiwetel Ejiofor) către viața de părinte, în această lume nouă și curajoasă. Filmul, care îi mai are în distribuție pe Rosalie Craig, Vinette Robinson și Jean-Marc Barr, a fost premiat la Festivalul de la Sundance în acest an.

Selecția continuă cu filmul maghiar „Nepotul” (2023), care va rula marți, de la ora 18.00, tot la Sala Auditorium. Filmul regizat de Kristóf Deák este o poveste de maturizare sub forma unui thriller polițist, cu elemente de comedie neagră. Protagonistul acestei ciudate povești de răzbunare, plasată în prezent, este Rudi, un băiat blând și bine crescut. După ce bunicul său iubit devine victima unei înșelăciuni fără suflet, Rudi este însă hotărât să-și facă singur dreptate. Pentru a face acest lucru, el are nevoie de ingeniozitate și încredere în sine – și, desigur, de niște aliați. În distribuție îi vom vedea pe Gergely Blahó, Tamás Jordán, Gábor Jászberényi, Judit Pogány, Judit Bárdos, Laura Döbrösi, János Papp, Ildikó Hámori, Teri Tordai, Kriszta Szalay, Ildikó Hüvösvölgyi.

Tot la sala Auditorium va rula, de la ora 20.30, filmul estonian „Minsk” (2022), regizat de Boris Guts și se petrece în anul 2020. Pasha și Yulia, un cuplu de tineri căsătoriți, ies seara în oraș și se trezesc în mijlocul unor proteste civile. O plimbare obișnuită se transformă într-un iad, pe măsură ce oameni nevinovați devin victime ale brutalității poliției. Filmul a fost premiat cu trofeul FIPRESCI la Festivalul de la Cottbus.

Călătorie printre teme și genuri

Printre filmele din festival se mai numără Tereza37 (Croația, 2020), cu: Lana Barić, Leon Lučev și Marija Škaričić, premiat la Zagreb, Dragă Thomas” / „Lieber Thomas (Germania, 2021), regizat de Andreas Kleinert, cu: Albrecht Schuch, Jella Haase, Ioana Iacob, Jörg Schüttauf și Anja Schneider, premiat la Tallin și recompensat cu premiul Academiei Germane de Film, Eu și golul din mine” / „Mi vacío y yo (Spania, 2022), regizat de Adrián Silvestre, cu: Raphaëlle Pérez, Alberto Díaz, Marc Ribera, Isabel Rocatti, Carles Fernández Guía, Carmen Moreno, Sergio Reverón, Lena Brasas, Tina Recio și Alicia de Benito, premiat la Malaga, documentarul Femeia pe acoperiș” / Woman on the Roof (Polonia, Franța, Suedia / 2022), regizat de Anna Jadowska și drama Baladă pentru Piargy / The Ballad Of Piargy (Slovacia, Cehia, Macedonia de Nord / 2021), premiat la Bruxelles și Buenos Aires, și multe alte povești recente foarte apreciate.

Programul complet al festivalului și orele de proiecție sunt disponibile pe site-ul festivalului (https://ffe.ro/2023/filme-program/), iar biletele pot fi achiziționate online, pe platforma Eventbook și direct din cinematografe.

Gala de închidere a festivalului va avea loc marți, pe 23 mai, la Cinema Elvire Popesco. Festivalul filmului european (FFE) se va încheia cu o distopie comică – filmul „Brian și Charles” /„Brian and Charles”, în regia lui Jim Archer, premiat cu Premiul publicului la Sundance Film Festival în 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton