Homepage  / Știri

Au început filmările la „Moromeții 3“. Cine face parte din distribuție și când va avea loc premiera

Au început filmările la „Moromeții 3“. Cine face parte din distribuție și când va avea loc premiera

de Andreea Hentea,

După capodopera „Moromeții” (1988) și după continuarea sa, „Moromeții 2” (2018), de asemenea iubită de public, regizorul Stere Gulea începe filmările la „Moromeții 3”, pentru „a încheia saga Moromeților, unică în cinematografia română”.

În 1988, regizorul Stere Gulea lansa „Moromeții”, ecranizarea impecabilă a romanului lui Marin Preda, de la regie și scenariu la interpretările memorabile oferite de Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu, în fruntea unei întregi distribuții de prestigiu, și la imaginea compusă cu virtuozitate de reputatul Vivi Drăgan Vasile.

După trei decenii, filmul „Moromeții 2” (2018) îi propunea publicului din România o nouă apropiere de universul creat de marele scriitor, oferindu-ne o continuare inspirată și convingătoare a poveștii familiei Moromete. Foarte bine primit de public și de critică, filmul care îi avea în distribuție pe Horațiu Mălăele – în rolul lui Ilie Moromete -, Dana Dogaru, Iosif Paștina, Răzvan Vasilescu, Oana Pellea, Gheorghe Visu și Cuzin Toma a fost recompensat cu nouă premii Gopo (inclusiv pentru cel mai bun film, cea mai bună imagine și Premiul publicului) din paisprezece nominalizări la gala din anul următor.

Saga Moromeților continuă

Recent, Libra Films a anunțat ceea ce reprezintă un real eveniment cinematografic: începerea filmărilor la „Moromeții 3”. Acestea vor avea loc pe parcursul anului 2023 în satul Talpa din județul Teleorman, aflat în apropiere de Siliștea-Gumești, faimosul sat natal al lui Marin Preda, dar și la București, Golești, Sinaia și în câteva sate din jurul capitalei.

În viitorul film vom revedea casa Moromeților din satul Talpa, un loc devenit emblematic pentru cinematografia noastră, în care s-au filmat atât povestea din primul film, în 1985, cât și continuarea sa, în 2017. Casa a fost reconstruită cu eforturi impresionante de echipa de producție a filmului, după schițele și imaginile casei vechi, refăcute de scenograful Cristian Niculescu.

Ce ne va oferi noul film

Dacă „Moromeții” transpunea perfect spiritul romanului lui Marin Preda pe ecran, iar „Moromeții 2” se inspira atât din volumul doi din „Moromeții” și din „Viața ca o pradă”, cât și din publicistica scriitorului, „Moromeții 3” are la bază un scenariu original semnat de Stere Gulea.

Filmul continuă povestea lui Niculae (Alex Călin), fiul cel mic al lui Moromete, în anii ʼ50, când acesta devine un tânăr scriitor apreciat. Niculae trebuie să se descurce însă în hățișul de intrigi și de interese dictate de regimul comunist aflat la putere, într-o atmosferă încărcată de minciună și suspiciune.

Alături de tânărul Alex Călin, interpretul lui Niculae Moromete (în prezent actor al Teatrului Excelsior și colaborator al multor teatre românești importante în ultimii ani), filmul are și de această dată o distribuție de excepție: Horațiu Mălaele (care reia rolul lui Ilie Moromete), Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, Oana Pellea, Toma Cuzin, Laurențiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Dorina Chiriac, Ana Ciontea, Cătălin Herlo, Aida Economu.

Regizorul și scenaristul Stere Gulea va colabora și de această dată cu excepționalul director de imagine Vivi Drăgan Vasile, a cărui imagine a devenit un reper în cinematografia română. Costumele vor fi beneficia, din nou, de creativitatea remarcabilă a Danei Păpăruz, iar Cristian Niculescu va face din nou minuni în materie de scenografie. Producătorii acestui film-eveniment sunt Oana Bujgoi Giurgiu și Tudor Giurgiu.

„Parcursul de la partea a doua la povestea finală pe care o filmăm acum a fost unul mult mai direct. Datorez acest lucru îndeosebi surprizei pe care am avut-o în ceea ce privește entuziasmul și interesul pe care le-am stârnit, în 2018, cu «Moromeții 2». Pentru mine a fost o confirmare că publicul iubește această lume și această familie, așadar mi-am dorit să închei saga Moromeților, mai ales pentru că noi nu avem așa ceva în cinematografia română. Scenariul este original, nu se bazează pe un roman anume, ci pe lucruri adunate de mine din jurnalul lui Marin Preda și multe alte însemnări descoperite de-a lungul timpului”, a spus regizorul Stere Gulea.

„Mă bucur că Moromeții merg mai departe și sunt incitat de propunerea regizorului Stere Gulea, care se concentrează pe zbuciumul moral și social provocat de nașterea celui mai important roman postbelic din literatura română. Va fi, fără îndoială, un film esențial pentru înțelegerea anilor ‘50, în contextul în care vom vedea dilemele și conflictul unui intelectual cu tentația compromisului de orice fel. Sper să fie un succes cel puțin la fel de important precum filmul lansat în 2018”, a declarat producătorul Tudor Giurgiu.

Filmul „Moromeții 3” va fi lansat în cinematografele din România în toamna anului 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton