Homepage  / Vedete străine

Averea reginei Elisabeta a II-a, estimată la 370 de milioane de lire sterline. Cine primește bijuteriile Coroanei

Averea reginei Elisabeta a II-a, estimată la 370 de milioane de lire sterline. Cine primește bijuteriile Coroanei
13

de Cătălina Matei,

După o domnie ce a durat 70 de ani, cea mai longevivă de altfel din istorie, regina Elisabeta a II-a a lăsat în urma sa o avere estimată la 370 de milioane de dolari. O parte din aceasta este cunoscută și gestionată de guvern, în timp ce alta este privată. De asemenea, bijuteriile Coroanei, din care face part eși cel mai mare diamant tăiat din lume, sunt transmise următorului monarh, regele Charles.

Ce avere avea Regina Angliei 

Cei de la Sunday Times estimează valoarea averii reginei Elisabeta a II-a, care a murit ieri la Castelul Balmoral, la 370 de milioane de lire sterline. O sumă impresionantă, acumulată în decursul vieții sale și a domniei de 70 de ani. Doar Castelul Balmoral, locul unde suverana britanică și-a dat ultima răsuflare, este estimat la 100 de milioane de lire sterline.

Stilul de viață regal al Elisabetei a II-a a fost susținut și de poporul britanic, dincolo de beneficiile și moștenirile private, ale căror detalii nu nu sunt pe deplin cunoscute, informeză cei de la News.

Potrivit New York Post, care citează o analiză Forbes, în timp ce monarhia în ansamblu valorează 88 de miliarde de dolari, averea personală a Reginei valorează  o fracțiune din aceasta.

O parte din acești bani sunt moșteniți: Elisabeta a II-a a primit 85 de milioane de dolari când mama ei a murit și alte 12 milioane de dolari de la soțul ei, Philip. În același timp, o mare parte a venitului ei a provenit și din „Crown Estate” – monarhului îi revine  15% din profitul tuturor proprietăților, care a aparținut cândva monarhiei și valorează aproape 10 miliarde de dolari. Venitul respectiv trece direct succesorului ei, prințul Charles.

Regina Elisabeta a II-aIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 13

De-a lungul timpului, au existat multe discuții aprinse în spațiul public britanic legat de venitul privat al reginei, „Privy Purse”. Aceşti bani provin din încasări, în jur de 650 de milioane de lire sterline, obţinute din diverse bunuri (terenuri, titluri financiare etc.) ale Ducatului de Lancaster, proprietate a regalităţii încă din Evul Mediu. Este vorba despre aproximativ 315 proprietăţi imobiliare rezidenţiale şi proprietăţi comerciale de ultimă generaţie şi mii de hectare de teren agricol.

Conform sursei amintite mai sus, veniturile din această moştenire colosală s-au ridicat pentru ultimul an fiscal la aproximativ 24 de milioane de lire sterline, pe care regina le distribuia parţial rudelor sale. Aceste venituri private sunt impozitate atât timp cât nu sunt folosite pentru sarcini oficiale.

Regina foloseşte aceşti bani pentru costurile de întreţinere ale proprietăţilor sale de la Balmoral şi Sandringham, două reşedinţe private foarte scumpe”, a căror proprietară este, notează David McClure, autorul unei cărţi despre finanţele Coroanei („The Queen’s True worth”). „De asemenea, foloseşte aceşti bani pentru a subvenţiona alţi membri ai familiei regale care nu primesc bani publici”, a mai explicat el, într-un interviu pentru AFP.

Cum se vor redistribui banii între copiii Reginei Elisabeta a II-a

În timp ce Charles, întâiul născut și moștenitorul tronului, va primi cei mai mulți bani din averea suveranei, nici ceilalți copii – prințesa Anne și prințul Edward – nu vor fi lăsați deoparte, excepție făcând Andrew. Din cauza legăturilor sale cu finanţatorul Jeffrey Epstein, este puţin probabil să primească la fel de mult de când s-a retras din monarhie.

Revenind la partea lui Charles, acesta primește și prețioasele bijuterii ale Coroanei britanice evaluate la aproximativ 3 miliarde de lire sterline. Acestea aparţin simbolic Reginei şi sunt transmise automat următorului monarh.

Printre bijuteriile Coroanei se află și cel mai mare diamant tăiat din lume, în valoare de peste 51 de milioane de dolari. Este vorba despre Marea Stea a Africii, care cântărește 530,2 de carate, care este limpede și extrem de rar. Supranumit Diamantul Cullinan, după Thomas Cullinan, care a condus firma minieră care l-a descoperit, a fost nevoie de eforturi impresionante pentru tăiere și finisarea sa. Dar, în cele din urmă, diamantul original a fost tăiat, crescându-i astfel valoare inițială.

Tot din colecția de bijuterii face parte și faimoasa tiară cu peste 1333 de diamante. Aceasta a fost realizată la un cost de 8.216 dolari în anul 1820 de către casa Rundell & Bridge. George al IV-lea îi însărcinase pe designeri cu realizarea acestei bijuterii sclipitoare.

Regina Elisabeta a II-a a purtat-o ca parte a ceremoniei de încoronare din 1953. În prezent, în valoare de aproximativ 700.000 de dolari, ajustată la inflație este una dintre cele mai scumpe bijuterii din întreaga mare colecție a reginei. Diadema a devenit aproape sinonimă cu Elisabeta, o poartă pe timbrele și bancnotele folosite în toate teritoriile Commonwealth-ului.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton