Cine nu isi aduce aminte de nava „Calypso” si de documentarele lui Jacques-Yves Cousteau despre lumea oceanelor? Fiul lui, Jean-Michel, continua traditia familiei intr-o noua serie, „Aventurile lui Cousteau”, care incepe cu o expeditie in Hawaii-ul de Nord-Vest.

In anii ’60, seria de documentare „Lumea subacvatica a lui Jacques-Yves Cousteau” revolutiona atat televiziunea, cat si lumea stiintifica. Pentru generatii intregi de telespectatori, filmele realizate de Cousteau si echipa sa in adancurile oceanelor au devenit prototipul notiunii de documentar, iar stiinta a iesit din turnul ei de fildes pentru a se deschide publicului larg. Astazi, posturile de televiziune si publicatiile dedicate popularizarii stiintei sunt printre favoritele tinerilor activi din mediul urban.
Jean-Michel Cousteau a preluat stafeta de la tatal sau si a inceput anul acesta realizarea unei serii de filme care avertizeaza asupra pericolului in care se afla lumea vie din cauza poluarii si a expansiunii economice a statelor dezvoltate. Primul episod din „Aventurile lui Cousteau” se numeste „Voiaj spre Kure” si este rezultatul unei expeditii in Insulele Hawaii-ului de Nord-Vest. Cousteau si colegii lui din organizatia Ocean Futures cauta sa ne arate nu numai lumea salbatica si bogata a atolilor din Oceanul Pacific, ci si cum este ea afectata de poluarea umana si de exploatarea industriala a oceanelor. Conceptul care i-a calauzit pe exploratori este cel de malama, cuvant folosit de populatiile bastinase polineziene pentru a desemna grija fata de planeta-mama si cautarea echilibrului intre toate formele de viata. De altfel, Cousteau a fost insotit in calatoria sa de un grup de marinari polinezieni, care au navigat in canoe traditionale numite yokulea.
Imaginile cu albatrosi morti din cauza brichetelor ingurgitate sau cu jucarii de plastic agatate printre corali trag un puternic semnal de alarma. Progresul tehnologic nu este insa neaparat daunator cauzei ecologiste: cu ajutorul aparaturii de ultima generatie, au fost obtinute imagini subacvatice de o frumusete care ne taie respiratia.

Urmărește-ne pe Google News