Sezonul fotbalistic european 2009/2010 a ajuns la final: ultimul act se desfăşoară în această seară, finala Ligii Campionilor aducându-le faţă în faţă pe Bayern Munchen şi Inter Milano (unde joacă şi românul Cristi Chivu). Fotbalul nu ia însă vacanţă: pe 11 iunie începe ediţia 2010 a Cupei Mondiale, organizată în Africa de Sud.
Bayern Munchen: Louis Van Gaal. Olandezul a avut mari probleme la începutul sezonului, dar a redresat echipa şi şi-a salvat postul. În perioada 1997-2000, când antrena pe FC Barcelona, l-a avut ca asistent pe Jose Mourinho. „Atunci era un băiat modest, nu arogant cum este acum. Eu l-am învăţat să antreneze. Prima misiune pe care i-am dat-o a fost să urmărească adversarii. Făcea analize competente”, a spus tehnicianul batav, care a mai jucat de două ori finala, cu Ajax Amsterdam (în 1995 şi 1996).
Inter Milano: Jose Mourinho. A intrat în fotbal ca translator al celebrului antrenor englez Bobby Robson, cu care a lucrat la Sporting Lisabona, FC Porto şi FC Barcelona. Antrenorul Mourinho a atras pentru prima dată atenţia la FC Porto, echipă cu care a cucerit Cupa UEFA (în 2003) şi Liga Campionilor (în 2004). Aroganţa l-a transformat rapid într-un personaj detestat, dar performanţele l-au ajutat să-şi capete respectul tuturor. Este poreclit „The Special One”.
.
Bayern Munchen. Echipa bavareză este cea mai titrată din Germania. A cucerit Cupa Campionilor – de patru ori, Cupa Cupelor , Cupa UEFA şi Cupa Intercontinentală – de două ori. Nemţii au fost protagoniştii uneia dintre cele mai dramatice finale din Liga Campionilor, în ediţia 1998-1999. Atunci, Bayern a condus aproape tot meciul pe Manchester United, dar englezii au întors scorul în prelungiri.
Inter Milano. Gruparea italiană are un palmares internaţional impresionant: Cupa Campionilor de două ori, Cupa UEFA de trei ori şi Cupa Intercontinentală – două trofee. Inter n-a mai fost în finala celei mai importante competiţii europene inter-cluburi din sezonul 1971-1972, când a pierdut în faţa celor de la Ajax Amsterdam, echipă antrenată atunci de românul Ştefan Kovacs.
.
Bayern Munchen. Nemţii au eliminat un singur nume cu adevărat important, Manchester United, în sferturile de finală, la capătul unui meci-retur dramatic, în care au revenit de la 0-3, marcând două goluri suficiente pentru calificare. Trupa lui Van Gaal a jucat în grupe cu Juventus Torino, Bordeaux şi Maccabi Haifa. Bavarezii le-au mai scos din competiţie în acestă primăvară pe Fiorentina şi Olympique Lyon.
Inter Milano. Echipa lui Mourinho a avut un traseu greu până în finala de la Madrid. Milanezii s-au calificat din grupa din care au mai făcut parte FC Barcelona, Dinamo Kiev şi Rubin Kazan. În fazele eliminatorii le-a depăşit rând pe rând pe Chelsea, ŢSKA Moscova şi, din nou, FC Barcelona. Faptul că au eliminat deţinătoarea trofeului spune tot despre anul „nerazzurilor”, chiar dacă lumea n-a apreciat anti-jocul italienilor.
.
Bayern Munchen. În absenţa francezului Franck Ribery – suspendat -, echipa bavareză îşi leagă speranţele de o nouă execuţie de excepţie a lui Arjen Robben. Olandezul a mai marcat goluri de poveste în această ediţie, cel mai frumos fiind reuşit în returul cu Manchester. Un alt fotbalist în vogă este croatul Ivica Olici, care a marcat o „triplă” în returul semifinalei cu Lyon.
Intern Milano. Italienii au multe vedete în lot, dar camerunezul Samuel Eto’o pare cea mai periculoasă armă a „nerazzurilor”. Africanul are experienţa meciurilor cu trofeul Ligii pe masă, el câştigând trofeele în 2006 şi 2009, cu FC Barcelona. Mai mult, el a punctat în amândouă finalele, disputate cu Arsenal Londra, respectiv Manchester United. Toate aceste amănunte îl transformă pe Eto’o în sperietoarea nemţilor.