Homepage  / Advertorial

Beneficiile pentru sănătate ale ouălor

Beneficiile pentru sănătate ale ouălor

de Redactia Tvmania

Ouăle au o valoare nutritivă ridicată, pot fi consumate în multe feluri diferite și, dacă nu ai probleme deosebite, sunt benefice pentru organism.

Ce conțin ouăle

Principala lor calitate este, de fapt, conținutul lor de proteine nobile de înaltă valoare biologică, adică complete cu aminoacizii esențiali care sunt utilizați de organismul nostru pentru a menține și construi structuri celulare.

Nu toate proteinele sunt la fel. Unele dintre ele au o compoziție de aminoacizi care le face mai ușor de utilizat de către organismul nostru. În termeni tehnici, se spune că aceste proteine au o valoare biologică mai mare. Proteinele conținute în ouă sunt, într-adevăr, de o calitate excelentă și au una dintre cele mai mari valori biologice.

Și cum rămâne cu colesterolul? Oul este cu siguranță bogat în colesterol, dar lecitinele conținute în gălbenuș favorizează activitatea HDL, adică a colesterolului „bun”. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că colesterolul măsurat în sânge nu este direct legat de colesterolul din alimente precum ouăle, ci este format de ficat și din zaharuri și cereale rafinate.

În plus, un singur ou conține în medie aproximativ două grame de grăsime, ceea ce este cu siguranță o cantitate mică în comparație cu alte surse de proteine animale.

Oul conține, de asemenea, fier, fosfor și calciu în cantități bune, precum și vitamina K2, care este utilă pentru întărirea oaselor, și vitaminele din complexul B, inclusiv în special vitamina B12 sau cianocobalamina, care este foarte importantă în metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor. În ouă, găsim și vitamina D, care are numeroase acțiuni preventive în organism.

Pe scurt, un ou mare conține:

  • vitamina A
  • folați
  • seleniu
  • fosfor
  • vitaminele B5, B12, B2, B6
  • vitamina D și calciu
  • zinc
  • vitamina K
  • vitamina E

Un ou mediu conține în medie 70-80 de calorii. Consumul regulat de ouă înseamnă, prin urmare, introducerea unui aliment relativ sărac în calorii, dar bogat în nutrienți importanți, inclusiv proteine de înaltă calitate, grăsimi sănătoase și vitamine esențiale pentru sănătatea noastră.

Cât de multe proteine sunt în ouă

Așa cum am menționat, ouăle sunt o sursă de proteine nobile care ar trebui să fie favorizate într-o dietă echilibrată datorită bogăției lor în nutrienți și a senzației de sațietate pe care o oferă pentru un aport caloric total scăzut.

În 100 de grame de ou fiert tare, există 13 grame de proteine. Albușul de ou crud are 11 grame, iar gălbenușul 16 (tot la 100 de grame). Un ou poșat oferă întotdeauna 13 grame de proteine. Reține că un ou cântărește, în general, 60-80 de grame, în funcție de mărime.

Beneficiile ouălor

Acestea conțin proteine animale de înaltă calitate, care ajută la întărirea masei slabe și a oaselor, permițând nu numai o mai bună definire, ci și, mai ales, acționând ca o prevenție împotriva îmbătrânirii, care afectează faza motorie.

Studiile au arătat că ouăle oferă o senzație amplă de sațietate care permite pierderea în greutate.

Acestea sunt bogate în luteină și zeaxantină, care sunt eficiente în prevenirea unor boli precum degenerescența maculară asociată cu condiții speciale sau cu îmbătrânirea.

Colina pe care o conțin este numită „nutrient esențial” datorită rolului său în sănătatea celulară.

Metoda de gătire a ouălor este importantă

Reține că albușurile de ouă trebuie să fie bine gătite pentru a dezactiva o proteină numită avidină care reduce absorbția anumitor vitamine, cum ar fi biotina.

Gălbenușul de ouă, pe de altă parte, ar trebui să fie insuficient fiert, deoarece este bogat în acizi grași sensibili la temperatură.

Și dacă tot vorbim de grăsimi, trebuie amintit în final că, la fel ca în cazul oricărui aliment de origine animală, compoziția depinde de tipul de hrană oferit animalelor din fermă.

În cazul ouălor, este important să le alegem pe cele provenite de la găini crescute în mod natural în aer liber (ouă ecologice) și eventual îmbogățite cu omega-3.

Ouăle sunt importante și ar trebui să facă parte, fără exagerare, dintr-o dietă echilibrată. Acestea au avantajul de a fi ieftine, nutritive și ușor de gătit, oferind mai multe alternative.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton