Miercuri, 14 octombrie (19.00), Big Band-ul Radio vă invită la primul concert din seria „Jazz pe românește” din stagiunea 2015-2016 a Sălii Radio. Evenimentul derulat sub titlul „Radio Big Band 66 şi notorii săi solişti” punctează aniversarea unei vârste frumoase a ansamblului Radio România şi îşi propune să îi aducă în faţa publicului pe o parte dintre soliştii care au contribuit în decursul ultimelor stagiuni la concertele de succes ale Big Band-ului. Îi veţi aplauda astfel pe: Sebastian Burneci (trompetă), Adrian Cojocaru (trombon), Cristian Soleanu (saxofon), George Natsis (pian), Marian Georgescu (chitară) şi Laurențiu Zmău (baterie).
Cu o frecvenţă lunară şi desfăşurată iniţial în studioul „Alfred Alessandrescu” al Radio România, seria „Jazz pe românește” – moderată de Florian Lungu – se derulează începând din 2013 la Sala Radio, datorită afluenţei de public doritor să participe la aceste concerte.
În 1949, pentru diversificarea emisiunilor radiofonice, s-a luat decizia ca muzica de divertisment să primească o reprezentare profesională de ţinută, moment în care s-a înfiinţat un ansamblu de gen, actualmente Big Band-ul Radio. Maeştri importanţi, dirijori şi compozitori: Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor au asigurat conducerea formaţiei. Big Band-ul Radio a susţinut concerte, a colaborat la emisiuni de televiziune şi a participat la festivaluri – mai ales cele de la Mamaia şi Braşov. Format din instrumentişti de mare valoare, Big Band-ul Radio a creat o adevărată şcoală de interpretare, de improvizaţie şi orchestraţie.
Evenimentul se derulează sub bagheta dirijorului Big Band-ului Radio: Ionel Tudor, compozitor şi orchestrator extrem de apreciat şi de premiat. Una dintre marile sale realizări este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al României la Concursul Eurovision 2002 (melodia „Tell Me Why” – Monica Anghel şi Marcel Pavel).
Legătura artistului român cu Big Band-ul Radio este una cu totul specială : aceasta a început încă de la vârsta de 14 ani, când Ionel Tudor a evoluat ca pianist, sub bagheta lui Sile Dinicu. În anul 1981 a debutat în calitate de compozitor şi a devenit un orchestrator cunoscut şi apreciat, fiind solicitat de marea majoritate a compozitorilor şi soliştilor români.
Din 1991, s-a angajat ca pianist al Big Band-ului Radio, alături de care a realizat numeroase spectacole de muzică uşoară, jazz şi blues, recitaluri şi gale. A acompaniat ansamblul pe scenele prestigioase ale Festivalului Internaţional Bucureşti, Festivalul Internaţional „Cerbul de aur” – Braşov şi pe scena Festivalului de la Mamaia. Ca dirijor al ansamblului, a reusit să diversifice activitatea Big Band-ului, orientându-se nu doar spre muzică uşoară, ci şi spre jazz, blues şi chiar rock.
În calitate de compozitor şi orchestrator a obţinut aproximativ 60 de premii, printre care: Premiul I „Mamaia” – 1986, Premiul I „Mamaia” – 1988, Premiul I si Trofeul „Mamaia” – 1993, Premiul de creaţie al UCMR (Uniunea Compozitorilor din România) – 1997, Diploma de Onoare în semn de recunoaştere şi preţuire pentru contribuţia la promovarea cântecului românesc decernată de Ministerul Culturii şi Cultelor – 2002.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.
Foto Liviu Ungureanu.