Telenovela „Escrava Mãe” (în traducere „Sclava mamă”) a trecut, în Brazilia, de 100 de episoade, premiera având loc la sfârşitul lunii mai.
Protagonista acestui prolog (sau prequel) este Juliana, mama sclavei Isaura, a cărei poveste începe chiar înainte de naşterea ei: la mijlocul secolului al XIX-lea, undeva în Africa de Sud, doi africani, Kamau şi Luena, sunt răpiţi de pe câmp de traficanţii de sclavi şi duşi în Brazilia, pentru a fi vânduţi. Pe noul continent, Luena moare la scurt timp după ce o naşte pe Juliana, dar fetiţa ajunge în grija altei sclave, la o moşie.
18 ani mai târziu, de Juliana (rol interpretat de Gabriela Moreyra) se îndrăgosteşte Miguel (Pedro Carvalho), un portughez de familie bună, pe care pune ochii şi Maria Isabel (Thais Fersoza), fiica proprietarului bolnav al moşiei unde trăieşte Juliana.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KMb4dY3HgTk[/youtube]
„Escrava Mãe”, detalii de producţie
Pregătirile pentru telenovela care se îndreaptă deja spre final pe micile ecrane braziliene au început cu doi ani înainte de premiera din mai 2016. Pentru a conferi o mai mare autenticitate poveştii, filmările au fost făcute la aceeaşi moşie unde s-a filmat şi varianta din 2004 de la „Sclava Isaura”.
Din acelaşi motiv, al autenticităţii, rolul lui Miguel a fost dat unui portughez adevărat, Pedro Carvalho, care a revenit în ţara natală după terminarea filmărilor. Costumele au fost realizate pe bani grei, respectând întocmai tipare şi moda Braziliei de la mijlocul secolului XIX. Iar protagonista Gabriela Moreyra (29 de ani) a fost aleasă, după numeroase probe, dintre 40 de candidate.
Înapoi la Isaura
Înainte de telenovela „Sclava Isaura”, pe care o ştim noi şi care a avut un succes uriaş în toată lumea, nu doar în România, a existat romanul cu acelaşi nume, lansat în 1875 de scriitorul brazilian Bernardo Guimarães. Scris într-o epocă în care se milita intens pentru abolirea sclaviei, romanul este un astfel de manifest, mult idealizat, e adevărat. „Sclava Isaura” a fost un mare succes editorial în epocă şi l-a făcut celebru pe Guimarães.
„Sclava Isaura” (1976)
Apoi, în 1976, povestea a fost adaptată de Rede Globo într-o telenovelă cu 100 de episoade, având-o în prim-plan pe Isaura: o tânără cu suflet nobil, bine crescută şi educată, care rămâne totuşi, în ciuda pielii aproape albe, o sclavă, a cărei viaţă e la dispoziţia stăpânului ei, maleficul Leôncio. Cele două roluri au devenit celebre în interpretarea Lucéliei Santos şi lui Rubens de Falco (decedat în 2008, la 76 de ani.)
„Sclava Isaura” (2004)
În 2004, Rede Record a făcut un remake după „Sclava Isaura”, cu Bianca Rinaldi în rol principal: deşi a avut audienţe relativ bune în Brazilia natală, telenovela nu a avut nici pe departe succesul primei versiuni, Bianca Rinaldi fiind comparată iar şi iar cu Lucélia Santos (şi nu ieşea învingătoare din comparaţie).
Ce mai face Lucélia Santos?
Producătorii de la „Escrava Mãe” şi-au dorit-o mult în telenovelă pe Lucélia Santos (59 de ani), prima şi cea mai populară Isaura, însă nu au reuşit să o convingă pe actriţă. Aceasta pare să nu fi păstrat o amintire prea plăcută despre rolul ce a făcut-o celebră: extra.globo.com scria în 2011, la aniversarea a 35 de ani de la lansarea telenovelei, că Santos a refuzat toate cererile de interviu pe această temă.
În ultimii ani, actriţa nu se poate lăuda cu prea multe din punct de vedere profesional. În 2011 a avut un rol episodic în serialul „Aline” (protagonistul, Pedro Neschiling, este fiul ei, şi el actor), iar în 2014 a participat la „Dansez pentru tine”.
Este budistă şi cel puţin o dată pe săptămână respectă un jurământ de tăcere („nici n-are sens să o sun în zilele de luni”, povestea o prezentatoare tv despre Santos, citată de terra.com.br).
Votează şi TVmania te premiază!
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.