Nu pare așa vreun mare luptător, dar totuși primii pași în viață ai regizorului Tim Burton au fost destul de chinuiți și dacă s-ar fi descurajat multe lucruri foarte frumoase ne-ar fi lipsit acum.
Nu pare așa vreun mare luptător, dar totuși primii pași în viață ai regizorului Tim Burton au fost destul de chinuiți și dacă s-ar fi descurajat multe lucruri foarte frumoase ne-ar fi lipsit acum.
S-a născut pe 25 august 1958, în Burbank, California, un orășel la câțiva kilometri de Hollywood unde își au și acum sediile de lucru Walt Disney Company, Warner Bros. Entertainment, ABC Studios, Freeform, Marvel Studios, Nickelodeon, NBC, Cartoon Network… Probabil că barza știa ea ceva de l-a plantat fix în solul potrivit.
De mic s-a declarat a fi un introvertit, motiv pentru care evita soarele californian din mica sa urbe natală, pe care o numea cu dragoste „anticamera Hollywood-ului”, preferând clarobscurul sălilor de cinema unde vedea și revedea la neșfârșit filme cu monștri.
În pauzele de cinema, se amuza terorizând copiii vecinilor, pe care-i amăgea spunându-le că extratereștrii se pregătesc să invadeze Terra, și desena. Era foarte bun la desen așa că a urmat Insitutul de Artă.
La 21 ani, în 1979, cu diploma în buzunar, Tim Burton s-a angajat la Disney, lucru care i se pare și lui acum ciudat:
„Pare un pic stupid, dar eu m-am pripășit pe-acolo într-o vreme în care studioul era în criză. Șefii căutau cu disperare oameni”, își amintește regizorul.
Și a fost și pus la muncă, dar…
„Nu am amintiri prea plăcute. Viziunea lor față de desen nu era deloc a mea. Mă simțeam închis într-o schemă care nu se potrivea deloc cu ceea ce eram eu. Dar aici am putut să lucrez la primele mele scurtmetraje”.
A lucrat ca animator, storyboard artist și concept artist la câteva producții, dar, cu toată bunăvoința din lume, Burton nu a reușit să-și mulțumească șefii, iar munca lui nu a ajuns niciodată în varianta finală a vreunui film.
În aceeași perioadă s-a apucat, cu mijloacele studioului, să-și aducă la lumină propriile vise, e drept mult mai întunecate decât viziunea sclipitoare à la Disney.
În 1982, Burton și-a convins șefii să-i dea pe mână 60.000 de dolari pentru scurtmetrajul „Vincent”.
Culmea e că peste doi ani i-au dat bani și pentru scurtmetrajul „Frankenweenie”, de unde se vede că și șefii de la Disney au avut toată bunăvoința din lume.
Niciunul dintre scurtmetraje nu a primit acordul studioului pentru difuzare și totul are o limită! După „Frankenweenie”, Disney l-a concediat pe Tim Burton, pe motiv că acesta cheltuie aiurea banii companiei făcând niște filme prea întunecate și care sperie copiii.
Un an mai târziu, necunoscutul fost angajat de la Disney începea să-și facă un nume după premiera filmului „Aventurile lui Pee-Wee”.
În ciuda faptului că viziunea sa e cunoscută de toată lumea și iubită de o parte a ei, Tim Burton nu a reușit să treacă granița în patria fericiților posesori de Oscar. Cu numai două pelicule a ajuns până la nivelul nominalizărilor.
* „Mireasa moartă” (2005)
Pelicula, la care au lucrat și Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson, a câștigat în schimb British Animation Awards, în 2006.
* „Frankenweenie” (2012)
Animația, cu Winona Ryder, Catherine O’Hara, Martin Short, are la bază chiar scurtmetrajul din 1984, pentru care și-a pierdut slujba de la Disney.