Homepage  / Advertorial

Care este cea mai bună poziție de dormit pentru un somn odihnitor și pentru o stare generală de sănătate bună?

Care este cea mai bună poziție de dormit pentru un somn odihnitor și pentru o stare generală de sănătate bună?

de Redactia Tvmania

Știai că felul în dormim ne influențează în mod semnificativ dispoziția de a doua zi? Dacă salteaua este prea tare, perna este moale, iar temperatura din încăpere este ridicată sau peste noapte suntem treziți de zgomot, cu atât cresc șansele ca a doua zi să ne trezim obosiți, cu cearcăne și cu o stare psihică de mai bine am sta acasă.

Dincolo de aceste aspecte, poziția în care obișnuim să dormim ne poate afecta coloana vertebrală. Astfel, specialiștii recomandă ca pentru un somn sănătos și o coloană vertebrală fără probleme să dormim pe spate; dormitul într-o parte, cufundat în perna de dormit, poate duce la apariția ridurilor, aviz doamnelor și domnișoarelor!

Cea mai des întâlnită este poziția fetus, pe perne de dormit tari, însă aceasta provoacă dureri de gât și spate a doua zi. Dormitul pe burtă este total nerecomandat, însă poate fi o bună opțiune pentru persoanele care sforăie.

Cea mai recomandată poziție de somn rămâne dormitul pe spate

Atunci când dormi pe spate, cu capul cufundat într-o pernă ortopedică, pe care o poți cumpăra de la magazinele de profil sau de la Ortosan, previi apariția durerilor cervicale și de spate. Dormitul pe spate îi permite coloanei vertebrale să aibă o poziție naturală, iar o saltea ortopedică va face să nu se formeze nicio curbă a corpului. 

De asemenea, această poziție de somn este potrivită și în cazul persoanelor cu afecțiuni digestive, în special reflux gastro-esofagian – dat fiind că poziția de somn implică să ai capul ușor ridicat, acidul gastric și mâncarea nu se vor întoarce pe esofag.

Un alt avantaj al dormitului pe spate, foarte important pentru femeile care vor să rămână tinere, este acela că ajută la prevenirea ridurilor; totodată, și sânii își vor păstra naturalețea, dat fiind că greutatea va fi susținută.

Cea de-a doua poziție recomandată – dormitul într-o parte

Dormitul într-o parte este o poziție confortabilă mai ales pentru femeile însărcinate. Și acest stil de somn aduce o mulțime de beneficii, printre care: previne durerile de gât, de cap și de spate, este mai puțin favorizant sforăitul.

De ce nu este recomandat dormitul în poziția fetus?

Oricât de confortabil ni s-ar părea la prima vedere, somnul în această poziție nu este recomandat dacă nu ești însărcinată. Spre deosebire de celelalte două stiluri de dormit, somnul în poziția fetus poate agrava problemele coloanei vertebrale, iar a doua zi poți resimți și dureri articulare. Mai mult decât atât, în această poziție nici organismul nu se va oxigena corespunzător.

De ce este interzis dormitul pe burtă?

Dormitul pe burtă este o poziție preferată de mulți dintre noi, însă este singura care nu aduce niciun beneficiu. Deși ar putea reduce posibilitatea de a sforăi peste noapte, dormitul în această poziție poate cauza dureri cervicale, de gât, de spate și mai mult decât atât oamenii de știință au ajuns la concluzia că dăunează tenului (contribuie la apariția ridurilor) și dăunează fermității sânilor. 

Complet interzis: dormitul pe burta.

Dormitul pe burta este una dintre pozitiile care nu prezinta aproape niciun beneficiu asupra sanatatii noastre. Desi reduce posibilitatea de a sforai peste noapte, dormitul in aceasta pozitie va poate cauza dureri de spate si de gat, contribuie la aparitia ridurilor si dauneaza fermitatii sanilor.

Dormitul pe burta va impiedica sa va mentineti coloana vertebrala intr-o pozitie neutra. De asemenea, aceasta pozitie pune presiune asupra articulatiilor si asupra muschilor, fapt care va poate cauza dureri imediat dupa ce va veti trezi din somn. Numai faptul de a va tine gatul intors pentru 15 minute poate fi inconfortabil si provoca dureri in aceasta zona. Ganditi-va ca, dormind pe burta, gatul dumneavoastra va fi intors timp de aproape opt ore. Nu le veti simti a doua zi, insa durerile se vor accentua in timp.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton