Homepage  / Advertorial

Care este diferența între un control optometric și un consult oftalmologic

Care este diferența între un control optometric și un consult oftalmologic

de Redactia Tvmania

Tu știi care este diferența dintre un specialist în optometrie și un medic oftalmolog? Află din acest articol prin ce se diferențiază un consult optometric de unul oftalmologic și ce trebuie să alegi în funcție de nevoile tale. 

Ce presupune un consult optometric?

Un consult optometric este considerat primul pas în procesul de testare a vederii. Descoperă ce este optometria și iată care sunt principalele etape de care se ocupă un optometrist – inginerul specializat în diagnosticarea și corectarea afecțiunilor de vedere comune. 

Testarea acuității vizuale

Optometristul folosește instrumente automate și precise, precum este dioptronul, pentru determinarea dioptriilor. Testarea efectivă a acuității vizuale se realizează cu ajutorul unui optotip – planșă Snellen, adică un panou cu rânduri de cifre și litere de diferite dimensiuni. 

Prescripție pentru ochelari

Dacă în urma testului, optometristul constată că ai nevoie de corecție pentru miopie, hipermetropie, astigmatism sau prezbitism, îți va da o rețetă pentru ochelari. În funcție de stilul de viață, de preferințe și de afecțiunea ta oculară, specialistul te poate ajuta să alegi cele mai bune lentile de vedere pentru tine. 

Prescripție pentru lentile de contact

Tot în cadrul unui consult optometric poți primi rețeta pentru lentile de contact, care diferă de cea pentru ochelari. Optometristul va măsura, pe lângă dioptriile tale, raza de curbură a ochiului și diametrul necesar pentru lentile. 

Sfaturi pentru sănătatea oculară

Nu doar viciile de refracție sunt corectate cu ajutorul unui optometrist. Acesta poate diagnostica și trata alte afecțiuni comune ale ochilor, precum strabism, glaucom, infecții, alergii și uscăciune. De asemenea, îți poate oferi sfaturi despre cum să aplici corect lentilele de contact și cum să ai grijă de vederea ta. 

Ce presupune un control oftalmologic?

Oftalmologul este un medic specializat în tratarea bolilor oculare. Cu toate că acesta poate prescrie ochelari și lentile de contact, se concentrează mai mult pe afecțiunile grave ale ochilor, cum ar fi problemele de vedere legate de diabet sau hipertensiune intraoculară. 

Totodată, oftalmologul poate realiza intervenții chirurgicale: operații cu laser de reducere a dioptriilor, înlocuirea cristalinului cu unul artificial, implantarea unei lentile intraoculare, tratarea traumatismelor la nivelul ochilor ș.a. 

Trebuie să mergi la optometrist sau la oftalmolog?

Un consult optometric este, adesea, gratuit și reprezintă o variantă bună pentru înlocuirea ochelarilor sau lentilelor de contact, dar și pentru tratarea afecțiunilor comune de vedere. În schimb, dacă ai simptome severe sau boli oculare grave, trebuie să mergi la un control oftalmologic. 

Cât de des trebuie să îți testezi vederea?

Persoanele cu o vedere sănătoasă ar trebui să meargă la un control optometric de rutină la fiecare 2-3 ani. Dacă ai anumite afecțiuni oculare care trebuie monitorizate sau vârsta de peste 40 de ani, programează-te anual la un consult de specialitate. 

Mergi periodic la consulturi optometrice sau oftalmologice, în funcție de nevoile tale. Ai grijă de sănătatea ochilor și ține cont că este foarte important să previi problemele de vedere sau să le descoperi în primele faze. Cere sfaturile optometristului sau oftalmologului pentru a menține acuitatea și confortul vizual. 

Sursă foto: shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton