Homepage  / Televiziune

Care este poziția TVR în scandalul de la Eurovision 2022: „Regulile au fost schimbate în timpul jocului”

Care este poziția TVR în scandalul de la Eurovision 2022: „Regulile au fost schimbate în timpul jocului”

de Cătălina Matei,

Situaţie fără precedent la Eurovision 2022, după ce votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Potrivit TVR, juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei, însă cei de la Uniunea Europene de Radiodifuziune (EBU)  au atribuit cele 12 puncte Ucrainei.

Inițial, pus pe seama unor probleme tehnice, motivul pentru care România nu a intrat în direct în seara finalei Eurovision 2022, ce s-a desfășurat la Torino pe 14 mai, este altul.

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: „În analiza voturilor date de juriile naționale  de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (irregular) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.

În mesajul transmis sâmbătă noaptea, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, și nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor „modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din țara noastră.

Astfel, votul juriului din România a fost anulat în ultimul moment, iar Eda Marcus, cea care trebuia să anunțe votul final,  nu a mai intrat în direct. Punctajul maxim, de 12 puncte, s-a dus către Ucraina.

Iată ce a transmis TVR printr-un comunicat, potrivit paginademedia.ro:

„”Am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei”, sunt precizările Televiziunii Române transmise News.ro.

Televiziunea Română şi-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare şi pregătind, alături de echipa lui wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului, afirmă TVR.

„Subliniem faptul că juriul naţional a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezenţa unui notar şi a respectat regulamentul impus de organizator”.

Nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator”, au mai declarat reprezentanții TVR.

„În acest context ieşit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un substitut calculat într-un mod netransparent. În funcţie de răspunsul care ne va fi trimis, TVR îşi rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situaţiei create. În ciuda acestei situaţii ieşite din comun, reprezentanţii României şi-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susţinut un moment impecabil la fiecare apariţie pe scenă, primind reacţii foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliştii”.

WRS, reprezentantul României la Eurovision 2022, pe locul 18

România a fost reprezentată la Eurovision 2022 de WRS, cel care a câștigat Selecșia națională cu piesa „Llamame”. În finala de la Torino, artistul român a obţinut 65 de puncte, respectiv locul al 18-lea în clasamentul final ESC 2022.

„Sunt recunoscător şi mândru pentru acest moment. Recunoscător celor care au fost alături de mine, în echipa României, şi mândru pentru că am muncit extrem de mult şi am reuşit să-mi reprezint ţara la nivel înalt! La fel ca orice sfârşit, este un nou început. Am numeroase proiecte în lucru, dar aventura Eurovision va rămâne mereu un moment special în inima mea. Vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de noi!”, a declarat WRS la finalul evenimentului.

„Fanii Eurovision au fost alături de noi. Am simţit asta încă de la primele repetiţii, iar în ultimele zile, mai mult decât oricând . Bucuria noastră a fost enormă în momentul în care am auzit un vuiet puternic, iar arena a explodat încărcată de energia şi determinarea lui wrs şi a dansatorilor!”, a declarat Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision 2022, citată de adevarul.ro.

Sursa foto: Facebook

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton