Homepage  / Televiziune

„Careul de Ași” în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” , de Crăciun la TVR 1

„Careul de Ași” în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” , de Crăciun la TVR 1
5

de Redactia Tvmania

În Ajun de Crăciun, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%”), Marina Constantinescu („Nocturne”) şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli”) ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

Ediţia specială de sărbători „Mic Dejun cu un Campion”, de sâmbătă, 24 decembrie, de la ora 10:00, proiectată de ceva timp, adună laolaltă oameni de aceeaşi generaţie, cu o viziune apropiată, cu performanţe confirmate şi care se identifică în mare măsură cu ceea ce au realizat până acum la TVR.

„E important tot ce facem individual, dar e bine să ne mai şi întâlnim. Lumea crede că ne vedem zilnic. Greşit. Fiecare filmează în altă parte, are alt program, altă echipă. Ne întâlnim rar. Dar suntem membrii aceleiaşi familii a Televiziunii Române”, spune realizatoarea Irina Păcurariu.

Cătălin Ştefănescu a sosit primul, cu pasul măsurat şi nelipsitul rucsac din spinare. Un călător prin vocaţie, dar nu de dragul mişcării, ci al drumului în sine. Din curiozitatea de a cunoaşte oameni şi locuri care să-i stârnească imaginaţia, să devină subiectele unor viitoare scenarii sau idei pentru emisiunea „Garantat 100%” sau pentru textele literare din ce în ce mai prezente în preocupările sale zilnice, ca şi activitatea de mentor şi profesor la Universitata de Teatru şi Film din Cluj Napoca.

Marina Constantinescu, realizatorul emisiunii „Nocturne” a intrat în felul caracteristic: gata pregătită, de o energie explozivă, a măturat cu privirea sufrageria engleză de la Cărtureşti şi s-a retras pentru câteva retuşuri de ultim moment. „Nu sunt un critic. Nu vin la teatru pentru a judeca pe cineva. Nu am idei preconcepute. Vin la teatru pentru o ’construcţie’ în care cred şi sufăr dacă nu se împlineşte”.

Irina Păcurariu, sigură pe ea, îşi poartă idolii în geantă. Îi cară peste tot, se gândeşte la ei tot timpul. Le descoperă poveştile, viaţa, secretele. Se enervează dacă nu-i iese cum vrea şi, – ea însăşi mărturiseşte –, îi scoate din minţi cu uşurinţă pe toţi cei din jurul ei. Aşa încât, atunci când vom avea vreo intenţie de acest fel, ne provoacă să apelăm la ea, succesul fiind garantat 100%. La fel şi cea mai recentă emisiune pe care o realizează, „Reţeaua de idoli”, care se difuzează la TVR 2.

Daniela Zeca Buzura, amfitrionul „Mic Dejun cu un Campion” şi-a propus să nu fie astăzi moderator ci, mai degrabă un invitat printre ceilalţi. Un mic imbold şi discuţia curge de la sine, spontan şi colocvial. O tehnică repede înţeleasă de toţi ceilalţi, pentru că, până la urmă fiecare înţelege pe deplin demersul celuilalt.

Nu putem ocoli subiectul fiecărui sfârşit de decembrie, de mai bine de treizeci de ani încoace. Revoluţia Română: o rememorare a tinereţii acelor ani marcaţi de un dramatism înfăptuit. Mărturiile fiecăruia se înşiră ca mărgelele pe aţă, dezvăluind experienţe ce compun un puzzle de imagini intime şi preţioase fiecăruia. O istorie care, dacă s-ar scrie din frânturile din culise, ar rezulta, poate, o versiune mult mai umană şi mai veridică a acelor evenimente, oricum nedesluşite pe deplin nici astăzi.

mic-dejun-editie-speciala_3Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 5

Mărturii… Amintiri… Reflecţii…

„Învăţăm greu unele lucruri şi mai uşor altele. Este sănătos şi responsabil să te gândeşti la cei care s-au jertfit atunci crezând în libertate. Ca să-l parafrazez pe un scriitor contemporan, ’Nu este deloc uşor să trăieşti în pielea unui păcălici al istoriei”, spune Cătălin Ştefănescu.

„Zilele acelea mi-au creat traume pe care le am şi astăzi. Nu mai pot să stau în mulţime. Mă uit mereu în spate când merg pe stradă. Îmi aduc aminte că ne pregăteam să ne colindăm profesorii. Ca în fiecare an. Nu era bucurie. Era spaimă. O solidaritate tăcută”, spune Marina Constantinescu.

„Iaşul trebuia să fie focarul. Mă întreabă şi astăzi fiica mea adolescentă despre ce s-a întâmplat atunci. Noi, părinţii trebuie să le spunem cum a fost. Ce a fost. Trebuie să-i facem curioşi. Nu să aşteptăm să scrie cineva manualul de istorie. Tânăra generaţie este onestă, responsabilă, sensibilă şi lucidă. Eu am impresia că generaţia noastră s-a pierdut printre detalii”, spune Irina Păcurariu.

„Mă uitam cu groază cum arde Biblioteca Universitară. Eram pe stradă cu alţi colegi de la facultate, adăpostindu-ne cum puteam. Şi mă gândeam că eu nu vreau să trăiesc într-o lume fără Biblioteca Regelui Carol şi fără Muzeul de Artă”, își amintește Daniela Zeca Buzura.

„Suntem jurnalişti de televiziune. Nu-mi place deloc sintagma ’Prima televiziune din viaţa ta!’. Sigur, cronologic este prima. Era singura. Nu trebuie să uităm că s-au făcut compromisuri, dar au fost mulţi profesionişti în Televiziunea Română care au încercat din toate puterile să facă lucruri bune, valoroase. Să aibă conştiinţa curată. Iar noi, acum, încercăm să ne urmărim de misiunea şi principiile noastre. Cel puţin în ceea ce facem personal”, este părerea lui Cătălin Ştefănescu.

Emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” poate fi urmărită la TVR 2, sâmbătă, 24 decembrie 2022, de la ora 10:00 (reluare vineri, 30 decembrie ora 2:45); la TVR Internaţional sâmbătă, 24 decembrie 2022, de la ora 10:30; la TVR Moldova duminică, 25 decembrie 2022, ora 8:55, la TVRCultural duminică, 25 decembrie 2022, ora 10:00 şi la TVR+.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton