Homepage  / HBO

„Casa Dragonului”, tot ce trebuie să știi despre prequel-ul serialului „Urzeala tronurilor”. Trailer, personaje, actori

„Casa Dragonului”, tot ce trebuie să știi despre prequel-ul serialului „Urzeala tronurilor”. Trailer, personaje, actori

de Redactia Tvmania

De la co-creatorii Ryan J. Condal și Miguel Sapochnik și din imaginația extraordinară a lui George R. R. Martin vine Casa Dragonului / House of the Dragon, o saga captivantă care ne poartă din 22 august, pe HBO Max, în profunzimea lumii extraordinare din Westeros.

Seria explorează istoria familiei Targaryen – atotputernicii călăreți de dragoni și conducători aparent de neînvins ai celor Șapte Regate -, cu vreo 200 de ani înainte de evenimentele care au captivat publicul în Game of Thrones

[toc]

Trailer „Casa Dragonului”, prequel-ul serialului „Urzeala tronurilor”

Cine sunt actorii din „Casa Dragonului” / „House of the Dragon”

Paddy Considine (The Third Day și The Outsider), Matt Smith (Doctor Who, The Crown), Olivia Cooke (Slow Horses, Ready Player One), Emma D’Arcy (Truth Seekers, Wanderlust), Steve Toussaint (It’s A Sin, Doctor Who), Eve Best (Nurse Jackie, The King’s Speech), Sonoya Mizuno (Devs, La La Land), Fabien Frankel (Last Christmas, The Serpent) și Rhys Ifans (Berlin Station, The King’s Man) fac parte din distribuția principală Casa Dragonului, completată de Milly Alcock, Bethany Antonia, Phoebe Campbell, Emily Carey, Harry Collett, Ryan Corr, Tom Glynn-Carney, Jefferson Hall, David Horovitch, Wil Johnson, John Macmillan, Graham McTavish, Ewan Mitchell, Theo Nate, Matthew Needham, Bill Paterson, Phia Saban, Gavin Spokes și Savanhah Steyn ce fac parte din distribuția secundară.

Co-creatorii seriei de 10 episoade sunt George R. R. Martin și Ryan Condal, iar Miguel Sapochnik și Ryan Condal sunt coordonatorii seriei precum și producători executivi alături de George R. R. Martin, Sara Hess, Jocelyn Diaz, Vince Gerardis și Ron Schmidt. Sapochnik, Clare Kilner, Geeta Vasant Patel și Greg Yaitanes sunt regizorii episoadelor. Compozitorul Ramin Djawadi (care a lucrat la producțiile HBO Game of Thrones și Westworld) semnează coloana sonoră a serialului.

Totul începe cu o alegere nedreaptă și controversată

Familia Targaryen este în vârful absolut al puterii sale, e ca Roma, în punctul maxim al Imperiului”, spune producătoarea executivă Jocelyn Diaz. „Ei au dragonii – și nimeni altcineva nu are dragoni – și asta înseamnă că au puterea de război pentru a controla cele șapte regate, iar amenințări externe nu există. Au foarte multă putere și influență și se bucură de o viață opulentă. (…) Și apoi Lorzii trebuie să aleagă un succesor pentru Jaehaerys și Consiliul îl votează pe Viserys, chiar dacă Rhaenys este prima în linia de succesiune – dar este femeie, și ei îl votează pe bărbat”. Astfel, Viserys preia controlul asupra Tronului de Fier, iar Rhaenys va fi cunoscută pentru totdeauna drept Regina Care Nu a Fost

Rhaenys

Eve Best, care o joacă pe Rhaenys, spune mai multe: „Atunci când votează, Rhaenys și Viserys stau unul lângă altul pe un podium… în fața întregii curți. Și aceștia aleg persoana nepotrivită. Rhaenys are un drept mai puternic la tron – tot ce e legat de temperamentul ei, educația, felul în care a fost crescută, înseamnă că ea e cea mai bună, dar este dată deoparte pentru că este femeie”. 

Misoginia și patriarhatul, cauzele pentru care o femeie este ignorată de la succesiune, vor fi o temă recurentă și până la urmă vor costa ținutul mult sânge, atunci când anii de stabilitate sunt nimiciți de facțiuni rivale care încearcă să preia controlul asupra Tronului de Fier și stârnesc un război în care armele de distrugere în masă – dragonii – sunt folosite de ambele părți.

„Deci povestea noastră, în multe feluri, este despre răsturnarea unui sistem patriarhal foarte, foarte vechi, și acesta este unul dintre lucrurile principale care m-a atras la proiect, pentru că povestea rezonează puternic cu vremurile noastre”, spune Eve Best. 

Prieteniile trainice sunt puse la încercare

La 14 ani după Marele Consiliu, Viserys – un bărbat bun, dar care nu este neapărat și un rege bun – e deja preocupat de gândurile legate de propriul succesor. Are o fiică adolescentă, prințesa Rhaenyra (Milly Alcock), dar, în mod crucial, niciun urmaș masculin după ce regina lui, Emma, a pierdut mai multe sarcini.

Cea mai bună prietenă a Rhaenyrei la curte este Alicent Hightower (Emily Carey), fiica Mâinii Regelui. Fetele au crescut împreună, în atmosfera rarefiată din palatul regal, Fortăreața Roșie, și sunt incredibil de apropiate, cu o legătură care pare că nu poate fi distrusă, până când o serie de evenimente – manipulări ale bărbaților din jurul lor – conspiră să le asmută una împotriva celeilalte. 

„Cred că prieteniile dintre tinere fete, între 12 și 15 ani, sunt relații ca nicio alta – devii incredibil de apropiată de prietena ta și câteodată nu poți să-ți dai seama dacă e ceva platonic sau poate romantic sau dacă sunteți aproape surori, este una dintre cele mai complexe dinamici, cred eu”, spune Emily Carey, care o joacă pe Alicent în adolescență. „Este și una dintre cele mai interesante dinamici de explorat ca actor”.

Prietenia lor este testată atunci când Otto Hightower o împinge pe fiica sa adolescentă în brațele Regelui Viserys, care jelește. „Otto este Mâna Regelui. Așa cum știu fanii Game of Thrones, Mâna este un consilier loial regelui și cu legături puternice”, spune Rhys Ifans, care joacă rolul lui Otto Hightower, Mâna Regelui.

„Otto este un animal politic foarte inteligent și plin de succes, cu centură neagră la ițe politice. El știe tot ce se întâmplă în Westeros, chiar în momentul în care se întâmplă sau dinainte sau imediat după ce s-a întâmplat (…) Deci da, este machiavelic, dar e și un pragmatist. Are probleme și dubii care vin din faptul că este tată în această lume și, din această postură, dacă asta înseamnă să-și manipuleze fiica pentru ca ea să ajungă într-o poziție de putere, el va face asta, indiferent care este prețul pentru bunăstarea lor”.

În timp ce ruptura dintre ea și prietena ei se adâncește, același lucru se întâmplă cu legătura dintre prințesa Rhaenyra cu unchiul ei risipitor, Daemon. 

„Cred că Daemon este bărbatul care Rhaenyra și-ar fi dorit să fie, dacă s-ar fi născut băiat”, spune Milly Alcock, care o interpretează pe tânăra prințesă. „Este imprevizibil, nu ascultă de nimeni, face doar ce vrea și asta e seducător pentru ea, să aibă genul acesta de putere”.

„Cred că sunt spirite înrudite, amândoi se simt ca niște intruși într-o lume a regalității, amândoi sunt intrușii, așa că se sprijină unul pe celălalt”. 

Această legătură dintre ei va continua, cu consecințe devastatoare pentru membrii familiei Targaryen, mai târziu în poveste, când Rhaenyra, acum în vârstă de 20 și ceva de ani, este jucată de Emma D’Arcy, iar Alicent de către Olivia Cooke. 

Există o replică-cheie atunci când Rhaenys, Regina Care Nu a Fost, îi spune lui Rhaenyra că bărbații ar prefera să dea foc regatului decât să vadă o femeie pe Tronul de Fier. Și acest lucru se dovedește a fi profetic

Jocelyn Diaz

Casa Dragonului. O muncă titanică

În lunile de dinaintea începutului filmărilor în aprilie 2021, echipa de producție și distribuția din House of the Dragon deja munceau din greu. Scenograful Jim Clay coordona construirea decorurilor în patru studiouri la Leavesden Studios, în nordul Londrei, iar Jany Temime se ocupa de designul a aproximativ 900 de costume diferite care apar în serial. 

Maestrul armurier Tim Lewis și meșterii săi produceau săbii, teci, scuturi, arcuri, săgeți, cuțite, sulițe și ciocane – literalmente mii de arme diferite – în propriul lor atelier la câțiva metri de departamentul de machiaj, unde unele dintre sutele de peruci blonde, create de peruchierul Alex Rouse, erau livrate pentru probe cu actorii, inclusiv Paddy Considine, Matt Smith și Emma D’Arcy, ale căror personaje au podoaba capilară distinctivă a familiei Targaryen. 

În timp ce echipa – tâmplari, electricieni, constructori etc – pregăteau studiourile Leavesden pentru începerea filmărilor, actorii, inclusiv Smith care-l interpretează pe prințul Daemon,  Emma D’Arcy care o interpretează pe prințesa Rhaenyra în varianta adultă și Fabien Frankel, interpretul cavalerului din garda regelui Ser Criston Cole – erau la antrenamente pentru secvențele de luptă cu coordonatorul cascadorilor Rowley Irlam și echipa lui cu 40 de membri. 

„Rowley lucrase la Game of Thrones și echipa lui e uimitoare”, spune Frankel. „Au făcut lucrurile să pară atât de ușoare. Dacă erai dispus să lucrezi din greu, atunci se asigurau că vei putea face asta. Și antrenamentele au fost un mod grozav de a face cunoștință cu o parte din distribuție înainte de începerea filmărilor”. 

Emma D’Arcy a fost încântată de ocazia de a se antrena cu experții. „Mai făcusem ceva cascadorii și la început eram cumva arogantă, pentru că iubesc provocările. Apoi am început să lucrăm cu echipa – și asta se întâmpla chiar în mijlocul pandemiei, cred că nu mai e nevoie să zic că nu prea se merge la sală, pentru că erau închise – și a fost un șoc pentru mine!”

„Dar a fost grozav. E uimitor să poți face aceste lucruri și să lucrezi cu acești oameni incredibili. Ești acolo, mânuind o sabie gigantică și primind sfaturi de la experți pentru cum să faci asta. Mi-a făcut mare plăcere”. 

Casa Dragonului. Un look special

Fiecare dintre membrii familiei Targaryen care conduc această lume extraordinară în House of the Dragon are un look cu inconfundabilul păr lung și alb care demonstrează imediat că face parte din dinastia de elită care conduce ținutul. Crearea acelui look presupune pentru actori ore în șir petrecute la machiaj – inclusiv Paddy Considine adică regele Viserys, Matt Smith în rolul fratelui său, prințul Daemon și Milly Alcock în rolul tinerei prințese Rhaenyra, dar și Emma D’Arcy, aceeași prințesă, dar mai matură – înainte de începutul zilei de filmare.

După cum mărturisește make-up artistul cu numeroase nominalizări la Oscar și BAFTA, Amanda Knight, coordonator hair and make-up, procesul îndelugat de creație a look-ului a implicat peruchieri foarte pricepuți, artiști specializați în coafuri și machiaj și o operațiune internațională care a fost, mai ales în culmea pandemiei, o adevărată provocare – și asta e puțin spus.

Perucile distinctive platinate – și au existat câteva sute care erau depozitate în fiecare noapte într-o sală specială la studiourile Leavesden – sunt fabricate din păr uman de către peruchiera londoneză Alex Rouse, care a lucrat și la Game of Thrones. 

„Alex este o peruchieră incredibilă și am lucrat împreună ani de zile”, spune Amanda. „Ea ne-a fabricat toate perucile și a făcut o treabă fantastică, dar să găsim părul uman folosit a fost foarte, foarte dificil, mai ales în timpul unei pandemii. Părul este blond în mod natural”. 

Fiecare actor petrecea în medie o oră și jumătate în scaunul de machiaj, în timp ce cineva îi aplica machiajul și peruca.

„Sincer, am adorat peruca”, spune Emma D’Arcy, care o interpretează pe prințesa Rhaenyra. „Pentru că e o unealtă excelentă pentru transformare. Stăteam la machiaj vreo oră și jumătate – e un soi de pauză temporală – și la final sunt complet diferită, mă comport diferit și sunt tratată diferit. Echipa de hair și make-up e extraordinară și acele peruci sunt opere de artă. Sunt țesute de mână și se potrivesc perfect și cred că o mare parte din identitatea personajului meu era legată de acel look”.

Milly Alcock, care o interpretează pe versiunea mai tânără a Rhaenyrei, și-a sacrificat propriul păr lung pentru acest look. „Aveam păr foarte lung și asta însemna că trebuiau să-l aplatizeze înainte să mi se pună peruca pe cap și asta ducea la foarte multă tensiune în capul meu, așa că am decis să-l tund. (…) Și apoi ajungeam în scaunul de la machiaj la 5:30 dimineața și aceste femei incredibile reușeau să facă lucruri uimitoare cu părul și machiajul meu. Mi-a plăcut la nebunie și m-au făcut să arăt atât de bine. Noaptea, după o zi de filmare, mă duceam acasă și mă întrebam unde a dispărut părul meu blond platinat?”.

Amanda și colegele ei erau pe platouri în fiecare zi pentru a se asigura că părul și machiajul erau în cea mai bună stare atunci când actorii filmau scenele. 

„Foc și fum pe platouri – astea nu sunt lucruri bune pentru o perucă blondă”, spune zâmbind Amanda Knight. „Și când ai o poveste cu dragoni – o grămadă de dragoni – o să ai parte de mult foc și mult fum, deci există funingine în atmosferă și perucile își schimbă culoarea, le poți vedea în timp ce-și schimbă culoarea.  Iar sângele este o altă problemă – și există multe lupte în lumea noastră – dacă ajunge în apropierea perucilor și nu există nicio barieră care să le protejeze, sângele le va păta, iar părul blond devine roz. De fiecare dată când aveam scene cu sânge eram foarte protectorii cu perucile noastre. Există o scenă cheie în care Milly, care o joacă pe tânăra prințesă Rhaenyra, ucide un cerb și este acoperită în sânge fals în acea secvență. Așa că a trebuit să facem o perucă specială, care știam că va fi distrusă”.

Au fost făcute peruci multiple pentru fiecare personaj principal – unele cu păr mai scurt, unele cu păr mai lung – și în fiecare seară perucile erau spălate cu șampon și coafate ca să fie gata pentru filmările de a doua zi.

Pentru Amanda Knight și colegele ei, a fost o provocare ca nicio alta. Dar a fost și o experiență satisfăcătoare. „Oriunde te uitai la Leavesden, exista măcar o perucă blondă”, râde ea. 

„Și da, a fost o mare provocare, dar și o experiență foarte specială. Am văzut membrii distribuției care jucau Targaryeni așezându-se în scaunele noastre și i-am văzut cum se transformă în fața noastră. E o imagine atât de puternică și o transformare completă. Actorii ajungeau în scaune la machiaj adormiți și obosiți, și atunci când venea timpul să se ridice, plecau de la noi arătând de parcă ar putea conduce lumea”.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton